Intervju Ellinor Asp

Ellinor Asp (sittande) och Linda Gustafsson (Stående) Omslag till Hellinor’s nya singel. Foto Åsa Holmstrand

 

Ellinor Asp är kvinnan och artisten som kommer från Lund och numera bosatt i Stockholm. Hon är aktuell i film med den dubbade rösten till Queen Barb i Trolls 2 Världsturnén som hade premiär den 2a oktober 2020 på bio. Ellinor är också aktuell med ny singel i sitt band Hellinor som kommer ut i november. Hon är ett glatt yrväder som gärna har många bollar i luften. Ni har kunnat se och höra henne ibland annat ”Sportbaren TV4”, ”Här är ditt liv med Ingvar Oldsberg på SVT” och mycket mera. Hon har också varit VIP artist för bland annat Pavarotti och Bruce Springsteen.
 
Du har gjort väldigt mycket….
Jag har alltid varit en framåt tjej. Jag byggde trädkojor när jag var liten och hade alltid projekt på gång. När jag insåg vad jag ville bli så tänkte jag: det är bara att sätta igång att spela, sjunga och vara professionell. Då sa syokonsulenten i högstadiet att det aldrig kommer att gå, det kan du aldrig tjäna pengar på så du kan leva på det. Då tänkte jag att det kan hon inte sitta och säga till mig, att det inte går. Jag gjorde tvärt emot. Det har gått bra för mig. Jag har kunnat leva som heltidsmusiker och det har för mig varit en av de stora drivkrafterna att lyckas inom musiken.
 
Hur upptäckte du rocken?
Jag började spela i högstadiet och sedan i gymnasiet. Då tävlade jag i friidrott. Min tränare hette Gabriel Gier. Han var bandledare i ett bluesband. Han sa: Kom och sjung lite i vårat band. Jag sjöng på något rep och det gick bra så körde vi gig på Teaterkatten i Kristianstad. Jag var bara 15 år. Jag sjöng och fick dricks. Då tänkte jag att det var kul med dessa fina blueslåtar. Bluesen var när mitt hjärta på något sätt. Jag växte upp i en ganska tuff bakgrund och jag kunde känna med bluesen. När jag hade blivit bekant med blues och hörde rock och rock’n’roll så lockade den mig bort från bluesen. Jag ville få ut mer energi ur musiken, ur min egen kropp och då blev det så att jag gick med i ett hårdrocksband och sjöng Whitesnake, Iron Maiden och mycket annat. Men jag kände att jag kunde så mycket mera och framför allt ville så mycket mer. Jag gick i skolan i Kristianstad men staden var för liten för mig. Jag vill få en större utmaning så jag flyttade. Jag utbildade mig vidare på Berklee College Of Music i Boston och sedan hamnade jag i Stockholm där jag började leva som heltidsmusiker. 2008 grundade jag Hellinor. Jag är Hellinor så bandet grundades utifrån mig. Det var det bästa jag kunde komma på att starta rockprojektet utifrån mig. Så om någon i bandet inte hade tid eller om det var något som hände så var jag hela tiden kvar. Jag bytte medlemmar ganska ofta fram till 2012. Man kan säga att 2008-2012 var en testperiod hur det ska gå till. Nu är det jag och Linda Gustafsson. Hon var trummis i Angel [red anm. de hade en jättehit med låten ”Sommaren i city” 1991]. Hon och jag har känt varandra länge. Linda var inte med i Hellinor utan hon försökte få med mig i Angel som basist. Det har jag inte tid med sade jag. Jag fattade inte riktigt då, men jag skulle ju ha tackat ja(skratt). Vi tyckte om varandra så mycket så vi fortsatte vara vänner. Sedan var vi fältartister och spelade i Afghanistan, Mali och Kosovo. Så gick hon till sist med i Hellinor. Efter det har det bara varit vi två som varit fasta medlemmar i Hellinor. Det är jättekul för vi är tjejer och vi tar ingen skit. Inga andra får bestämma längre. Vi tar in musiker när vi är på turné men det är jag och Linda som är Hellinor.
Nu i november kommer det en ny låt som heter Champagne. Det är så kul att det händer saker i dessa tider. Vi bestämde oss i somras att nu är det dags att spela in den fullt ut med musikvideo och publicera låten. Musikvideon håller på att klippas och vi släpper i början på november, hoppas vi.
 
Kommer den även på Spotify?
Ja, det är Spotify och alla andra digitala plattformarna.
Kommer man att känna igen soundet?
Det kommer att låta ungefär som ’Carry My Heart’ som släpptes som Youtube video 2012. Där finns det en röd tråd. I den var Linda med och spelade trummor. Vi har knutit ihop tiden som har gått från 2012 till idag.
 
Vad händer i framtiden med Hellinor, förutsatt att man får börja spela ute?
Vi vill släppa ett album. Just nu har vi vårat eget skivbolag, Sister Nation Records som är ett litet indie-bolag, vi vill ge ut ett album. Men egentligen så kan man ge ut musik idag på så många olika vis, man behöver absolut inte vara knuten till ett skivbolag.
 
– Du är aktuell på film med dubbroll i Trolls 2 Världsturné.
 


 
Hur halkade du in där?
Det är så roligt. Jag spelade på Kings Call 4 januari 2020 på en rockkryssning. Jag körde mitt nummer med läderchaps, polkagrispäls och sjöng ut mitt hjärta och skrek på publiken, och hade allsångshets. Efter giget kommer det fram en dam, Maria Hellström, och sa att jag måste komma och göra audition på SDI-media för Dreamworks, hon sade inte så mycket mera, allt var så hemligt. Efter ett tag såg jag ett mail om att jag var välkommen på audition för Trolls 2. Det var så hemligt, jag fick inte yppa något eller säga det till någon. Men jag fick rollen som Queen Barb. Den spelades in i februari och mars för att släppas i april. Så slog vacuumet till med Covid-19. Det var så kul att göra dubbningen. Det var en timestorm. Hela rummet är en skärm, så har man har sina hörlurar med en liten egen skärm framför sig och tidskoder som räknar ner. Det är stressande men jag tycker att det är kul med utmaningar.  Sången var det lätta för mig som sångerska Talet var svårare. Det gäller att synka klaffarna på den animerade skådespelarens munrörelser. Det var en helt ny erfarenhet i mitt liv och jag hoppas på att jag får göra det mera.
 
Finns det några likheter mellan dig och karaktären?
Jag tror att kvinnan som tyckte att jag skulle casta såg karakärslikhet med mig. Queen Barb är ett hårdrockstroll och försöker övertala andra att spela rock. I den engelska rösten så säger hon ”Rockers” med en ganska ren röst men jag skrek med en ganska distad röst. Jag gjorde henne lite mera galen.
 
Du har sett det färdiga resultatet?
Jag var på förhandsvisning 20 september jag och min son såg den. 
 
Vad tyckte din son?
Han är 7,5 år. Han var så stolt. Nu fattar han men hade han varit 4 år hade han inte fattat att det är jag som gör rösten. Nu är han stolt och skryter med att hans mamma är cool som gör Queen Barb. Det är så rolig. Jag är så glad och ärad att få göra detta.
 
Är du sugen på att dubba flera filmer?
Ja det är klart att jag blir sugen på att göra mera. Nu vet de att jag finns. I de flesta dubbrollerna är det stora kända namn som gör rösterna. Så det är jätteroligt att jag fick göra Queen Barb.
 
Vad gör Ellinor om tio år?
Jag hoppas att jag dubbar film fortfarande, att jag kan göra det i Los Angeles för jag vet att det finns ett svenskt utbyte där. Att Hellinor har kommit ut och fått fäste i världen för jag vill absolut ut i världen med Hellinor och med eget material. Idag är jantelagen så rotad överallt och speciellt i Sverige. Själv tycker jag att man skall tro på sig själv och det man gör.
 
Kloka ord från en klok kvinna.
På scen får tacka för intervjun och lycka till med allt.
 
Till Hellinor’s hemsida
Till Filmstadens hemsida 
Hellinor på Youtube
 
Text: Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto omslag singel: Åsa Holmstrand
Trailer på Trolls 2 Värlsturné Universal Pictures Internatinal (UIP)