Arvingarna intervju 2022

 

Arvingarna Foto Emelie Lager/ Werecki PR

 

Kan ni berätta lite om er nya krogshow?
Ja, vi har gjort en tidigare. Vi tyckte att det var så roligt så att vi gör en till. Den här gången har vi valt att göra en annan vinkling på den. Det kokommer att bli en historia om Arvingarna fast sedd ur ett fans synvinkel. Vi kommer ha två skådespelare med, en tjej och en kvinna. De kommer att spela fanset, både mamma och dotter. Det ska handla om Arvingarna sett ur deras tankar och syn och hur gruppen har påverkat deras val av livet.
 
Är det någon verklighet eller är det uppdiktat?
Inte specifikt verkliga händelser utan det kommer göras intervjuer med riktiga fans. Sen sätts det ihop till en fiktiv berättelse baserat på deras berättelser. Det ska vara mycket musik. Kanske även att texterna i våra låtar berättar delar av storyn.
Man kommer att få höra Arvingarnas låtar. Det kommer bli live och det kommer att bli fartfyllt. Det kommer även att bli något som man inte har sett tidigare, lite av en blandning mellan krogshow och musikal.
 
Kommer ni att vara med och spela?
Vi kommer vara med och det kanske är så att någon av tjejerna sjunger något av våra låtar.
Vi tillsammans med våra extramusiker, tre blåsare och en trummis. Vi utgör grundenstommen. Det kommer kanske att vara inslag i showen där vi samspråkar med varandra och publiken.
 
Det kommer vara mer som en sammanhängande berättelse än en muiskalisk show?
Ja, det är tanken men det ska ändå vara baserat på musik så det kommer att bli alla våra hits, men även att vi plockar in några gamla låtar från skivor som inte har fått så mycket uppmärksamhet förr men som vi ändu tycker är så fina att de borde få utrymme i en show.
Händelserna som utspelar sig allt eftersom showen pågår kan speglasig i låttexterna.
 
Kommer det att vara någon ny musik eller är det gamla hits?
Det kanske kommer lite ny musik. Vi jobbar på det.
 
Som ska passa in i storyn?
Tanken är att vi ska försöka skriva något nytt till showen.
Det kommer vara en hel del låtar som inte var med i den förra krogshowen.
 
Så man kan gå och se ’I love Arvingarna’ fast man har sett den tidigare?
Absolut. De har inget med varndra att göra. ’I takt med tiden’ som vi gjorde förra gången var 30-årsjubilumsshow. Den berättade historien om hur vi började för 30 år sedan och hur vi har tagit oss genom de åren. Det var mer en historisk show. Nu kan man få se lite mer ur en annans historia som har lyssnat mycket oss och gillat oss genom åren. Få höra lite anekdoter och hur de har upplevt våra spelningar.
 
Vad betyder fansför er. Ni har turnerat genom hela Sverige och lite till. Hur mycket kontakt har ni med dem?
Tidigt när vi slog genom så spelade vi mycket på dansställen. Som dansband är du väldigt nära publiken. Efter att du har spelat klart så pratar du med fansen som är där.
Vi hade en stor fanclub på 90-talet där vi matade våra fans med tidningar, erbjudnden om special julskiva för att bjuda fansen på lite extra utöver det kommersiella. De fick alltid mer grejer.
Jag tror att bandet Arvingarna har en stark relation till sina fans och kontakt med fansen.
Just den här showen blir samtidigt en hyllning till fansen.
Jag tror att många kommer känna igen sig i den historien som vi berättar.
 
Har ni någon minnesvärd berättelse/historia i kontakt med något fan som ni minns?
Lasseman: På 90-talet var vi med i ett TV-program med Reneé Nyberg som programledare där de skulle överraska två av våra fans att vi skulle komma hem till dem. De två tjejerna kände vi och hade träffat mycket innan också. Men så fick vi komma hem till dem. Det var kul att komma från våran värld och hem till dem och se hur exalterade de blev när vi steg in i deras hus.
Kasper: Vi har ett äldre fan, en äldre man från Umeå som vi har stött på vid ett flertal av spelningarna. Han har bjudit oss på inhemska delikatesser som viltskav. Han brinner för Arvingarna och har startat sin egen lilla fanclub på senare år. Han bjuder in kompisar, trycker upp t-shirts, åker på våra spelningar. Det blir ett litet samspel så att till och med man har lite kontakt via sociala medier när det händer grejer Det har blivit kompisrelationer med fans.
Tommy: Vi har även fans i utlandet. Vi har en tysk tjej som ofta kommer under somrarna. Förmodligen när hon har semester och åker lite som på turné med oss. Tittar oss på olika ställen i Sverige. Det är interssant. Hon är ett trogen fans. Jag kan tänka mig att hon planerar sin semester med att hon ska åka med oss.
Hon har lärt sig lite svenska så hon kan prata tack vare vår musik.
 
Hur känns det att så trogna fans? Känns det jobbigt eller hedrande?
Oftast är det smickrande och hedrande att man har så trogana fans som har hängt med så länge
Det är roligt också att för att man känner igen folk. Man åker ut och spelar och kan nicka till vissa i publiken: vad roligt att ni är här idag. Det blir lite så
Just det tror jag inte många artiter kan skryta med, att de har fans som de känner igen från 10-15 år tillbaka. Vi har varit aktiva så länge. Vi har hållit på i över 30 år utan att ta en paus. Det har har skapat en relation. Fansen har inte tappat oss och vi har inte tappat fansen.
 
Har ni tagit över fans från era föräldrar, som har har följt med er när ni bildades?
Det har vi nog delvis. När vi slog igenom så var det nog våra föräldrars fans barn som tittade på oss. Det är väldigt många generationer som är där ute. I har haft spelaningar där det är fyra generationer som vi tog en bild för inte så länge sedan. Det är väl en av våra styrkor, att vi har den bredden. Nu i och med Melodifestivalen 2019 så fick ytterligare med en ung generation.
Det är så. Många fans som stod framför scenen på 90-talet har försvunnit men nu kommit tillbaks med sina barn.
 
Vi hoppas att alla dessa fansen ska kommatill teborg, ta en weekend och titta på oss.
Kommer showen komma ut i landet?
Det är inget som är bestämt men förhoppningarna är att vi ska kunna köra vidare.
 
Vilken av er gedigna låtskatt har betytt mest för er, personligt?
Det är väl något av de första albumen som betyder mycket för det var mycket fans som kom i samband med Eloise 93. 93, 94, 95 och 96 var ganska bra år där vi byggde upp fanclubben.
Det var där under den tidsperioden som allt skapades. Både våran musik och fansens…
För oss händet det väldigt mycket under de första 1åren. Vi gjorde Melodifestivalen tre gånger och vi slälppte ett antal plattor. Vi var väldigt aktiva med fansclub och jobbade mycket med våra fans. Det är väl det som har byggt upp en vbr plattform.
Det är välför man tänker att många av de här låtarna på plattorna som sålde väldigt bra, som många av våra äldre fans har hemma i sin samling. Det är därifrån som vi väljer att plocka med några låter i showen som vi kanske inte har spelat live ute någon gång men man vill ge den en chans. Det är många som sitter hemma och lyssnar på låtarna. Vi hoppas att vi kommer få med några av dem.
 
Kan ni berätta lite mer om produktionen och det bakom showen? Vem ligger bakom manus, vem intervjuar?
Vi har idén men vi har anlitat Hans Marklund som även skrev förra showen. Det är i huvudasak han som kommer ta fram innehålletoch även göra intervjuerna och videos.
Han är med i hela produktionen.
 
Om jag säger ’Eloise’ till er. Vad säger ni då?
Så jävla bra.
Det är därför vi är där vi är idag.
Den är aldrig tråkig. Kanske att den var det under några år när vi turnerade som mest. Vi spelade alltid den sist på kvällen. Luften hade gått ur oss lite men egentligen borde vi kört den två gånger per kväll för det var det folk vill ha. Den missar vi aldrig.
 
Ger den er något fortfarande?
Absolut.
Det är den mest önskade låten. Vissa låtar kan du sitta och spela när du inte har någon publik men publiken gör att det dubbel glädje. Man känner på publiken när den kommer.
Det är därför den aldrig blir tråkig att spela live för vi får sånt gensvar på den.
 
Vad har ni gjort de senaste åren?
Förverkligat våra drömmar.
I och med att vi inte har varit ute och jobbat som vi brukar så har haft mycket mer tid till annat. Vi har varit väldigt lite i studion. Vi har skrivit ny låtar, huvudet har varit igång med idéer. TV-programmet som kommer sändas snart började bara några månader in i Covid att man skulle streama. Vi gjorde en streaming för att vi ville spela och nå ut till publiken.
 
När börjar ni repetera den nya showen?
Förhoppningsvis under våren så hoppas vi på att sätta igång ordentligt i april. Nu sitter vi mer med idéer och skriver klart allt. Vi är inte riktigt färdiga ännu. Det ska vi sätta oss med i nästa vecka.
Sen ska vi också ut på en sommarturné. Det har vi inte gjort en sedan 2019.
 
Var åker ni då?
Det blir en slottsturné och några festivaler.
 
Intervju gjord av Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter
Bild pressbild Emilie Lager/Werecki PR.