Barberaren i Sevilla

Barberaren i Sevilla av Gioachino Rossini Foto Sören Vilks
Kungliga Operan 2024

Betyg:
pascen.se


 
Barberaren i Sevilla är Rossinis kända opera som baseras den första pjäsen i trilogin skrivna av den franske 1700-talsförfattaren Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Operan ska nästa år sätta upp del två Figaros bröllop som Mozart gjort opera och planerar den avslutade delen 2026.
Barberaren är en lättsam opera, en fars med förvecklingar och kärleksproblem, som även om den framförs på italienska är lättförstådd. Handlingen är rätt tunn och snart har man förstått vem som är vem på klassiskt farsmanér och man kan förutse hur det ska gå. Barberaren Figaro (Luthando Qave) som hjälper greven Almaviva (Konu Kim) och hans älskade Rosina (Dara Savinova) att få varandra när andra sätter hinder i vägen. En välsjungen, samspelad och stundtals komisk trio.
En kväll på operan ska vara en verklighetsflykt men färgskalan på kläderna som uteslutande gick i grått, vitt, svart och beige, speglade bara det trista vädret ute. Det trista plywood/masonit-färgade huset där Rosina bodde, bidrog inte till att lysa upp föreställningen heller även om det fanns vissa röda inslag som mer liknade en lada än en italiensk villa. Trots de musikaliska insatserna gav det uppsättningen en känsla av lågbudget.
 

TITEL: Barberaren i Sevilla
KATEGORI: Opera
TID: 3 tim 15 min
PLATS: Kungliga Operan
RECENSERAD AV: Annette Stolt
FOTO: Sören Vilks
BILJETTBOKNING:  Kungliga Operan