David Lindgren Intervju 2022

 

Foto Patrik Laijronsdotter

 
 På Scen får en trevlig pratstund med David Lindgren på China Teatern där repetition pågår för fullt med musikalen Saturday Night Fever som får nypremiär den 25 februari 2022 i Stockholm.
 
En klassisk fråga vad har du gjort under de här två åren?
Jag började med Saturday Night Fever på China Teatern, sedan pausades den men jag har också gjort Let’s Dance som jag tog över som programledare tillsammans med Petra Mede. Däremellan har jag tränat mycket. Försöka att hålla mig igång både för att jag inte ska hamna i någon negativ spiral i skallen mentalt men också för att jag behöver träna fysiskt för mitt jobb. Det var tungt stundtals för oss alla människor men tack vare träningen har jag hållit mig flytande. Jag visste att vi kommer att få dra igång igen men inte när. Jag visste att när vi väl får dra i gång så ska jag vara redo. Det höll mig ovanför ytan. Annars har jag försökt njuta av pausen mitt i livet, få stanna upp lite. Som frilandsartist så jagar man hela tiden jobb. Det gick inte för någon att jaga jobb under pandemin allt man kunde göra var att pausa och ta vara på den ”ofrivilliga” ledigheten och göra något bra av den. Det var mycket värdefullt att få vara med familjen. Det är var både positivt och negativt.
 
Har du utvecklats som artist när du har tagit den här pausen?
När vi väl fick börja om igen så var självförtroendet lågt. Det är en färskvara att vara på scenen. Det kändes tyngre på den biten men samtidigt har jag utvecklats såvida att jag är starkare både pysitiskt och fysiskt
 
Hur känns det nu att gå upp på scen igen med ’Saturday Night Fever’?
Vi körde en helg efter jul. Det är sju veckor sedan. Det ska bli jätteroligt. Jag var in och repeterade lite förra veckan. Testade så att jag kom ihåg allt. Det ligger där bak i huvudet och i kroppen så det ska bli roligt att komma igång igen. Jag känner att jag har saknat att ha en uppgift, att inte ha något jobb tar knäcken på en efter ett tag. När man bara går hemma och barnen är sjuka så att man inte får komma ut och fylla på med andra intryck. Att komma tillbaka till jobbet ska bli underbart. Det känner jag ska bli härligt.
 
Hur är det att gå in och ut ur roller?
Jag laddar, fokuserar och går genom vad jag ska göra. Jag är väldigt privat fram till sekunden jag ska gå ut på scenen. Då leverar jag. Jag är bra på att gå mellan de olika. Jag är inte en sån som ensemblen inte behöver känna att de inte ska komma och störa mig. Jag är duktig på att ha folk omkring mig och skoja. Jag anser att det är viktigt att ha roligt på jobbet. Det är så mycket press i vårt yrke så har man inte kul så är det inte värt det. Jag försöker ha roligt ända tills foten kommer in på scenen. Då gör jag mina scener. Tony är en ganska krävande roll. Så att ha roligt är nästan ett måste både för att orka fysiskt och psykiskt. Jag är med i nästan varje scen och jag har dansnummer varje kväll. Det känns att jag är 40 år. Det märks att det tar mer och mer på krafterna, men än är det bara roligt och då kör jag på. Det är speciellt med musikal att det är fysiskt krävande. Det är inte bara en talroll.
 
Hur upplever du att publiken har tagit emot ’Saturday night fever’?
De har älskat den. Det är en fantastisk känsla ända från det att vi börjar till slutet på första akten så sitter de och klappar. Andra akten är lite tyngre så då sitter de och lyssnar. När det blir glädje igen i slutet så ställer de sig upp och dansar. Vi har publiken i våra händer varje kväll. Det är en superhäftig känsla. Vi har haft så mycket publik. Vi har haft slutsålt flera kvällar.
Det är så roligt. Vi har aldrig haft under 1000 personer i publiken.

”Saturday Night Fever” Tilltalar både de äldre och de yngre, de äldre minns musiken och det är en ungdomlig handling, vad säger du om den iakttagelsen?
Absolut. Musiken är odödlig. De äldre vill se föreställningen för att de har sett filmen. Det man märker är också att storyn är aktuell även idag, hur man tilltalar tjejer, hur snacket är. Vi har fått jobba med manuset så att det inte är så grovt som det är i filmen. Det hade inte fungerat på en scen i Sverige.Ändå har vi sköna gamla vibbar kvar. Vi har inte gjort om det helt och hållet.
Jag tycker att känslan och stommen är kvar och har bara putsat till lite på manuset.
 
Kommer du att göra Let’s dance i år också?
Går de att kombinera eller går de efter varandra?
Ja det kommer jag. Egentligen ska ’Saturday Night Fever’ ha slutat men det har blivit förskjutet så jag spelar torsdagar och fredar. Lördagar så spelar Alvaro Estrella för då gör jag Let’s Dance.
 
Hur känns det att göra Let’s dance igen?
Superkul. Jag trivs så bra där. Jag och Petra har en så bra kemi som bara är tur att man får ihop det så med en kollega. Vi har jätteroligt tillsammans och att göra Let’s dance med publik i år. Vi hade ingen publik förra året så det kommer bli nytt för oss. Vi har ett skönt gäng som kommer att tävla i år. Jag längtar tillbaka.
 
Var det en dröm som har gått i uppfyllelse att få leda Let’s dance?
Det är något som har växt fram under senare åren. Efter Melodifestivalen så insåg jag att det är det här jag ska göra. Det var så roligt att vara programledare. Man får sjunga och skoja. Jag har fått massor med frågor från kollegor om jag inte ska vara med i Let’sdance? Ska jag göra det så ska jag vara programledare.
 
Varför inte dansa?
Jag vet inte. Jag har dansat mycket men inte sån dans. Jag vet inte om det skulle vara lika härlig för mig som för folk som inte kommer från en dansvärld. Det är så underbart med Let’s dance att se någon som inte har dansat tidigare. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag kanske gör det någon gång.
 
Finns det några utmaningar, drömmar, som du har kvar att göra?
Massor. En dröm som har funnits hela livet är att jag vill representera Sverige i Eurovisoion Song Contest.
Vad är roligast när du står på scen, att spela teater och musikal eller att vara programledare?

Foto Mats Bäcker

Jag tycker om att underhålla. Det jag märker är att processen att repetera och köra en musikal så gör man det 4-5 gånger i veckan. Det blir väldigt repetitivt. Det är en annan sorts tillfredställelse. Det som triggar mig och som ger mig mest puls är när det är kväll och live. Det är väldigt kul att göra musikal för att man kan göra fin justeringar och testa olika saker. Det är olika.
 
Är Tony ”karaktären” annorlunda nu än vad den var på premiären?
Den har landat lite mer och ändrats lite i kroppsspråket. Jag känner mig lugnare och tryggare i mina repliker. Jag känner mig mer avslappnad. Premiären var faktiskt fruktansvärd. Vi hade repeterat så sjukt hårt och alla var så trötta. Just premiärföreställningen var jättetung att göra. Premiärer är ingen höjdare, det är sen det börjar bli bra tycker jag.
 
När är du som bäst i en roll i början, mitten eller slutet?
Jag skulle säga efter någon veckan efter rep-perioden. Jag vet att helgen 2-3 veckor efter premiären så var många fortfarande väldigt trötta. Vi hade inte hunnit återhämta oss ännu. Sen tycker jag att det blev bättre. Jag tycker att jag är bäst på en lördagskväll när det är sista föreställningen för veckan. Undermedvetet är det nog för att jag slappnar av då och jag vet att det är helg sen för mig. På torsdagen vet jag att jag har tre föreställningar till den veckan. Det är något extra jag kan klämma ur mig när det är sista föreställningen för veckan.
 
Kan du berätta hur en arbetsdag ser ut för dig?
Jag lämnar barn på skolan, sen träna nästan varje dag. Nu när det är Let’s dance så är det mycket möten, planera, repetition, planera framtiden. När jag ska jobba så åker jag in till stan ungefär vid 17. Då käkar jag och sen sätter jag mig i sminket. Efter det så är det 20 minuters uppvärming. Efter det så är det på med micken och kläderna. Om jobbet är klart vid 22:30 så är jag hemma vid 23. Det är långa dagar.
Jag har kollegor som inte har några barn och som kan ligga och sova fram till lunch. Jag har turen att kunna lämna på barnen på skolan en torsdag och fredag så brukar jag försöka ta det lite lugnt på dagen, kanske en powerwalk och sen sätta mig i soffan. Då myser jag hela dagarna.
 
Vad gör du en ledig då?
Fixar hemma. Nu den här tiden jag har varit arbetslös så har jag renoverat gästrummet eller annat fix och trix hemma. Jag tycker om att göra praktiska saker som måla, bygga, snickra. Jag spelar mycket golf Jag började för två år sedan och har 19,9 i handikapp. Det ska bli roligt med sommar så jag gå ut igen. Släppa tankarna. När jag spelar golf så kan jag släppa alla andra tankar. Det är alltid någon show eller annat som planeras i mitt huvud.
 
Har du alltid vetat om att du vill vara inom showbiz eller har du haft andra funderingar när du var yngre?
Showbiz kom till mig när jag började gymnasiet. Det var då den världen öppnades för mig. Innan det drömde jag om att bli hockeyproffs. Jag spelade mycket hockey. Numera är jag bara där med barnen.
 
Vad var det som gjorde att du fick upp ögonen för showbiz?
Efter mycket om och men så valde jag teatergymnasium. Då upptäckte jag dansen och började dansa break dance och sjunga. Det var då allt drog igång.
 
Vad gör du efter Let’sdance?
I sommar ska jag inte göra Diggeloo för första gången på fem år utan kanske något litet men framförallt så ska jag vara ledig i sommar. Något jag upptäckte under pandemin var att vara ledig med barnen under sommaren, det är väldigt härligt. Bara njuta. Till hösten blir det lite småjobb. Men nu är det full fart med Saturday Night Fever och Let’s dance och det är så härligt att vara igång igen.
 
Länk till China Teatern
Länk till Showtic
Länk till recension
TV4 Let’s Dance
 
Intervju av Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Foto Patrik Laijronsdotter
Foto showbild: Mats Bäcker