För 17e året i rad hedras minnet av Fadime Şahindal. GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime är en riksorganisation mot hedersvåld. Årets tema från ord till handling. Galan ägde rum på Berns i Stockholm den 20 januari 2019
Medverkar på galan gör bland annat Sara Mohammad grundade Riksorganisationen GAPF 1991. Under sin uppväxt blev hon själv utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Vid 17 års ålder lämnade hon sin familj i irakiska Kurdistan efter att hon dödshotats av brodern som ville gifta bort Sara mot hennes vilja. 1993 kom hon till Sverige som kvotflykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddad. Idag är hon en efterfrågad föreläsare och har fått en rad utmärkelser och priser för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har bland annat blivit utsedd till Svensk Hjälte 2007 och fått Svenska FN-förbundets MR pris 2016. 2017 blev Sara Mohammad hedersdoktor vid medicinska fakulteten på Linköpings universitet, och tilldelades H.M. Konung Carl XVI Gustafs medalj av 8:e storleken för betydande insatser för kvinnors rättigheter.
På scen uppträdde: Loreen, Tommy Körberg, Helin Aro, Dilba,
Helena Bergström, Malin Arvidsson, Bahar Pars
Konferencier under galan är Nisti Stêrk – Skådespelerska & komiker
”Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime är en sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. Vi vänder oss till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld.
Föreningen grundades år 2001 av Sara Mohammad, under namnet Glöm Aldrig Pela-föreningen. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime efter mordet på Fadime Sahindal året 2002.
Till en början verkade GAPF enbart i Stor-Stockholmsområdet, men idag har verksamheten expanderat till nationell nivå genom bildandet av flera olika lokala föreningar runtom i landet. Se GAPFs kontaktsida för uppgifter angående lokala föreningar och hur du kan komma i kontakt med dem.
Förutom att hjälpa de utsatta jobbar vi med informationsspridning och opinionsbildning. Idag är GAPF ett väletablerat och efterfrågat kunskapscenter vad gäller hedersrelaterat våld och förtryck mot ungdomars och kvinnors rättigheter i hela Sverige.
Vår målsättning är:
Att förebygga hedersrelaterat våld mot kvinnor flickor och pojkar via upplysande aktiviteter.
Att skapa möjligheter för ett progressivt och socialt liv för de utsatta kvinnor, flickor och pojkar med hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.
Att individuellt hjälpa de kvinnor och ungdomar som utsatts för hedersvåld.
Att göra invandrarkvinnor och ungdomar bekanta med sina rättigheter.
Att hjälpa invandrarkvinnor och ungdomar att integreras inom olika områden i det svenska samhället.
Att främja samarbetet och relationerna med andra kulturella och sociala organ från Sverige samt andra nationella grupper i Sverige som sysslar med kvinnors och barns rättigheter.
Att synliggöra de utsattas situation i samhället och samhällets ansvar och att ställa krav på makthavare för att samhället ska ta sitt fulla ansvar.”
Länk till GAPF.se
Foto och text Camilla Käller.
Fakta om GAPF hämtad från deras hemsida GAPF.se