Intervju Peo Thyren

Peo Thyrén 2019

 

I dagarna har Peo Thyrén gett ut sin bok Från Noice till nu du lever bara en gång. Bandet slog igenom efter att ha spelat i Måndagsbörsen med låten ”En kväll i tunnelbanan”,  efter det var sig inget likt. Succén var ett faktum och de blev stjärnor över en natt. I sin bok berättar Peo om bandets storhet fram till att de splittrades och tiden efter det. Idag finns återigen Noice och lirar med sann spelglädje. Nu består bandet av Peo Thyrén, Jonas Karlberg, Robert Klasen och Funky Dan Larsson.
 
Du har i dagarna gett ut en bok, vad handlar den om?
Boken handlar om mitt liv. Jag började skriva den för att för cirka tio år sedan, efter det att en bok om Noice kom ut som David Bogerius skrev, men där jag också var inblandad på ett hörn. Jag tyckte Davids bok blev väldigt bra, men det finns mer i min story än enbart Noice. Efter Noice har jag spelat med olika band bland annat Easy Action och Sha-Boom. Det är en massa andra saker som har hänt så det känns som att min egen bok också blev bra. Jag har hållit på med skrivandet lite då och då under ganska lång tid. Ett stort och bra förlag nappade så då blev jag peppad att skriva klart. Det är mycket mera jobb med det än vad jag hade kunnat föreställa mig. Den är ganska lång, över 300 sidor. Jag har även läst in den som ljudbok. Den är strax under 13 timmar. Det är ett hästjobb så det är skönt att det är slut. 
 
Det känns som om boken är en nostalgitripp framförallt genom 80-talet?
Det blev det fast jag inte hade tänkt att det skulle vara så. Jag tänker bara: vad hände?
De som var med då kommer se tillbaka och de som inte var med kommer tycka att det är sköna berättelser.
Man behöver inte ha särskilt stort intresse för musikbranschen, det kan ändå vara underhållande läsning för det händer så mycket konstiga saker. Till exempel hur jag hamnade på samma fest som Donald Trump efter Miss Universum-finalen i Puerto Rico. Gillar man musik, främst pop, hårdrock eller punk då kommer man tycka att det är väldigt kul läsning. Man behöver inte vara ett fan av min musik utan det är händelserna som står på egna ben. Man kan tycka att Noice eller Sha-Boom är riktiga skitband men ändå gilla boken och tycka att det är underhållande läsning.
 
Noice-fans får de veta något nytt i boken?
De får både veta nya saker och de får även en fördjupning. Jag tror att det är en del saker som folk inte vet. Det hände en del grejer med Noice innan vi slog genom. Det är bra storys fast vi var ett okänt garageband från Gustavsberg. Det kan även vara galna saker som hände med Easy Action. För några år sedan pratade jag med ett annat bokförlag. Deras utgivningschef undrade om något av detta verkligen hänt på riktigt. Det tyckte jag var smickrande för jag har ansträngt mig för att inte överdriva. Jag tror att det är underhållande läsning. Noice har en trogen skara fans.
Det är väldigt kul och det ska man vara tacksam för som band. Jag såg att när vi spelar i Gustavsberg den 2 februari 2019 så är det en person som åker från Malmö bara för att komma på spelningen. Henne har vi sprungit på lite överallt sedan 1981. Det är verkligen så att de följer oss. Det kommer även folk från Göteborg och andra städer. Noice kommer att finnas kvar och vi kommer att spela men kanske inte jättemycket. Vi har några gig bokade i år. När rätt tillfälle ges så kommer vi göra spelningar.
 
Två av medlemmarna i bandet var väldigt illa ute och försökte en gång att ta sitt liv, hur har det påverkat dig?
När det hände förstod jag att Noice var över och det var en tidsfråga innan vi, bandet skulle splittras. Det var en stor chock att få veta att det hade hänt, men det var nog inget som påverkade mig personligen på längre sikt. Det var också en del missbruk med i bilden men jag såg det ändå aldrig på nära håll. I och med att alla har vetat att jag är emot den prylen så har det oftast skötts så diskret att jag inte har fattat något förrän senare. Sen har det också påverkat mig på så sätt att jag tycker att det bara finns dåliga sidor med droger och att jag är väldigt mycket emot det.
Det var en lättnad när vi splittrades i början av 80-talet. Bandet hade spårat ut rätt rejält och jag ville göra andra saker, det vill säga försöka bli världsstjärna med Easy Action. Dessutom var vi i Noice lite småtrötta på varandra efter några intensiva år, men ändå goda vänner.
 
Efter Noice startade du flera band?
Jag hade en dröm om att saker skulle fungera ännu bättre utomlands med musiken än vad det gjorde. Men framöver kommer jag jobba med ett affärsprojekt inom musik där jag inte syns. Det är ett tech-bolag som jag är delägare i. Där kommer jag lägga mycket tid och energi. Framtiden är inget som syns men det kommer bli väldigt kul.
 
Du är kristet-troende hur har det påverkat dig i vardagen?
Det påverkar väl mitt grundtänkande och grundvärderingar i livet, kanske inte själva framförandet. Jag är samma person men med andra värderingar. Jag startade ett kristet band som heter B.I.G (Brothers In God)
Vi kom tvåa i melodifestivalen 1998, B.I.G. med ’Ingen annan väg’. Vi turnerade runt i Europa; Ryssland, Färöarna, Baltikum, Tyskland bara för att nämna några länder. Det höll jag på med under några år. Det var inte alltid något jättetydligt kristet budskap i låtarna och texten där utan det var mer på gigen och snacket mellan låtarna.
 
Du skriver mycket musik i olika stilar kan du berätta?
Den gemensamma nämnaren är att jag gillar melodier. Sen kan de förpackas på olika sätt. Texter är också viktigt men melodiös musik kan arrangeras som pop, punk, hårdrock eller vad man vill. Jag är väldigt svag för melodier. Texter är också viktigt men melodin kommer alltid först och ibland kommer texten samtidigt men emellanåt får jag klura lite. Det vanligaste är att jag får klura och tänka lite innan texten kommer. Jag tycker att melodin är det viktigaste och det är den jag utgår från. När jag känner att jag har en stark refrängmelodi så bygger jag vidare därifrån och skriver resten av musiken. Då kanske man har en engelsk blajtext men tycker att det låter ganska bra fast det inte är bra på engelska. Efter det får jag hitta en riktig refrängtext. Jag skriver refrängen först.
 
Varifrån hämtar du inspieration?
Jag kan tycka att det är intressant med olika märkliga händelser. Jag jobbade med en artist som skriver en bok om hur han växte upp i en helt vanlig familj fast pappan var tungt kriminell. Jag hämtar inte inspiration därifrån utan jag tycker det är en intressant berättelse.
Det är en blandning. I pop och rockmusik så brukar man överdriva mycket som ”I natt är hela stan vår” eller ”du lever bara en gång”. Det är sånt man bara ropar ut och som det kan vara tacksamt att publiken kan stå och skräna med. Det har inte varit särskilt mycket självbiografiskt i låtarna utan det kommer nu i boken.
 
Vad är du mest stolt över?
En av de bästa låtarna som jag har gjort är B.I.G.s ’Ingen annan väg’. Det är väl den jag är mest stolt över.

 

Köp boken Från Noice till nu du lever bara en gång
Bokfabriken
 
 
Den 2 februari 2019 är det en release spelning i Gustafsberg där Peo Thyrén läser ur sin bok och sedan spelar bandet.

 
2/2, O’Learys, Gustavsberg
15-16/2, Ski Cruise, Birka Cruises
26/4, Mortens Krog, Uddevalla
27/4, Frimis, Örebro
4/7, Larmtorget, Kalmar
 
Text och bearbetning Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto Camilla Käller.