Ghost blir musikal på China Teatern

Producenter och ensemble. Bosse Andersson, Peter Johansson, Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Gladys Del Pilar Bergh, Bruno Mitsogiannis, Vicky von der Lancken.

GHOST – den romantiska filmen med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna kom år 1990, både historien och Whoopie Goldberg blev belönade med en Oscar. Baserad på filmsuccén, skapades musikalen med samma namn och efter premiären på brittiska Manchester Opera House i mars 2011 blev den snart omtalad som en av vår tids mest rörande kärlekshistorier. Musikalen har gjort stor succé på både Broadway och West End och nu får vi äntligen chansen att uppleva GHOST live på China Teatern i Stockholm.
GHOST handlar om New York-paret Molly och Sam som lever ett lyckligt liv tillsammans. Efter en dramatisk händelse förändras plötsligt allt och Sam, fast mellan två världar ställs inför en uppgift där han med hjälp av ett medium Oda Mae, måste hitta ett sätt att skydda Molly. GHOST lämnar ingen oberörd och musikalpubliken får ta del av en berättelse om sorg, lycka, mystik och odödlig kärlek.

 


 
Jag frågade Bruno Mitsogainnis hur han kände inför sin roll som Carl:
– Det ska äntligen bli roligt att få spela en kille som inte är genomgod. En roll jag aldrig har gjort förr så det blir en liten utmaning. När jag och Peter Johansson (Sam) har gjort roller ihop har det alltid varit jag som har spelat den goda fina killen, så det ska bli kul att göra något annat.
 
Kan du se några likheter mellan dig och din karaktär Carl?
Nja jo jag försöker ju alltid spela mina karaktärer ut ifrån mig så långt det går. Ja nu går ju inte jag och mördar folk och är så där girig som Carl är. Men visst har man väl varit med om att kanske ha svikit någon i sina dar’ och man vet ju hur känslan är efteråt när det har gått upp för en att man har gjort det. Det är en känsla som jag kan nog känna igen.
 
Har du fått sett manuset än?
Nej det har jag inte fått göra men jag är mycket spänd på att se och läsa det.
 
Vad har du för relation till filmen, har du sett den?
Oh ja jag har har sett den massor av gånger. Vem har inte suttit och gråtit till den filmen? Sedan var jag och Peter och såg en konsertversion av den. Även om den var enkel så blev man tagen och vi sa det att om den inte är så bra producerad och gjord och vi ändå sitter och gråter då måste det väl säga något ändå om själva grundhistorien, man blir berörd. Men i svenska versionen kommer det inte att vara bara gråt utan Gladys Del Pilar Bergh spelar den roll som Whoopi Goldberg har i filmen och det kommer att bli ett väldigt komiskt inslag.
 
Du har varit på China teatern många gånger vad är det som gör att du vill återkomma?
Vi är som en familj här och jag älskar stämningen sedan var det såklart denna gång rollen som lockade att få göra något nytt det känns fräscht.
 
Vad gör du just nu?
Ja nu ska jag avsluta en turné jag gör. Sedan ska jag nog vara ledig ganska länge tills jag ska börja att jobba med Ghost.

 


 
Huvudrollsinnehavarna har handplockats och är några av sång- och musikalscenens starkast lysande stjärnor. ”Sam Wheat” spelas av den mångfacetterade sångaren Peter Johansson som gjort otalet stora roller i musikaluppsättningar. Han har bland annat spelat ”Judas” i Jesus Christ Superstar, ”Stacee Jaxx” i Rock of Ages, ”Tommy DeVito” i Jersey Boys och ”Galileo” i musikalen We Will Rock You på West End i London. Vi ser den danska musikalstjärnan Maria Lucia Heiberg Rosenberg som ”Molly Jensen”. Hennes teater- och musikkarriär startade i ung ålder och idag står hon i den absoluta toppen av Danmarks musikalartister. Hon gör nu sin första musikalproduktion i Sverige och lär sig just nu svenska just för denna medverkan. Det excentriska mediet ”Oda Mae Brown” spelas av sångerskan och pop-artisten Gladys Del Pilar Bergh som ständigt framträder i många olika sammanhang likväl nationellt som internationellt. I rollen som Carl Bruner ser vi musikalstjärnan Bruno Mitsogiannis som de senaste åren synts i flera stora musikalers huvudroller såsom ”Galileo” i Queen-musikalen We Will Rock You på Cirkus i Stockholm och ”Frankie Valli” i musikalen Jersey Boys på China Teatern.
Det var under repetitionerna av hårdrocksmusikalen Rock of Ages, som östgötarna Peter och Bruno fann varandra både som vänner och musiker. Sedan dess har de gjort flera framträdanden tillsammans som duo, bland annat i Tv-programmet Så ska det låta där de tävlat tillsammans 3 år i rad. På China Teatern har de tidigare gjort en egen show ”Peter och Bruno – live på China” samt musikalerna Jersey Boys och Rock of Ages tillsammans och det är därför extra roligt att ha dem tillbaka på samma scen igen.
China Teaterns tradition med filmer som blivit musikal lever vidare och med succéartade Dirty Dancing och Flashdance i ryggen får vi en föraning om höstens stora musikalsatsning GHOST. Det är nämligen regissören Anders Albien och koreografen Jennie Widegren som var de kreativa krafterna bakom Flashdance och som nu återigen skapar en extraordinär upplevelse för musikalpubliken. Musikalen GHOST har tidigare blivit uppmärksammad för sitt visuella uttryck och det vill nu det kreativa teamet spinna vidare på, bland annat med hjälp av fysiska personer som en del av scenografin och specialeffekterna.
”Som alltid med all riktigt bra underhållning så behövs det en bra story i grunden. GHOST har en fantastisk kärlekshistoria som inte liknar någon annan, en berättelse om hur kärleken till en annan människa lever kvar i oss även i livet efter detta” förklarar regissören Anders Albien.
Glen Ballard som bland annat ligger bakom hitlåtarna ”Jagged little pill” och ”Man in the mirror”, har tillsammans med Dave Stewart från popgruppen Eurythmics, skrivit musiken till GHOST. Med låten Unchained Melody från filmens ikoniska drej-scen som grund har musikproducenterna Stewart och Ballard skapat en samling nykomponerade fantastiska låtar som spelar på samma känslosträngar som den rörande historien.
 

 
Svensk översättning & Regi: Anders Albien
Premiär: 14 September
Biljettsläpp: 13 mars
GHOST presenteras av: 2Entertain & Vicky Nöjesproduktion

 

Text från pressmeddelande
Intervju med Bruno Mitsogiannis av Camilla Käller
Foto Camilla Käller