Intervju John Kluge om Änglaljus 2019

 

 

Kan du berätta om vad Änglaljus är?
Det är en julkonsert med traditionsenlig julmusik där man kan få uppleva stillheten. Det är som en julotta när man förr pulsade tidigt på morgonen till kyrkorna. Man fick kanske pepparkakor vid entrén så går man in med sina kläder och sätter sig på hårda bänkar. Du hör en kör som sjunger och man sjunger själv. Det är som att få en dos av andakt och värme. Det är inte religiöst utan mest bara en form av upplevelse som gör att man får lugn, ro och harmoni.
 
Är konceptet detsamma som de tidigare konserterna eller tillkommer det något nytt?
Traditionen utifrån känslan av det jag beskrev är en del. Repertoaren är de klassiska sångerna som man vill höra; O helga natt, Stilla natt och likande klassiska julsånger. Sen är det så att vi har ca 20 procent som är lite nytt. Det är då att man upplever kanske nya julsånger, profant sakralt, det kan vara olika. Det är också olika artister varje år. Änglaljus är i sak en känsla. Många gånger är det så att den äger man utifrån sitt eget när man kommer dit. Man vet att man har en relation till O helga natt. Just det här med att man har den starka traditionen i Sverige, som julen ändå är, så är det känslan man får när man går till Änglaljus. Det som jag tycker är nytt varje år är att jag tänker att det ska vara nya gästartister som framställer de här sångerna som går in i den här bilden. I år är det Linda Lampenius som är ny för hela turnén. Vi kommer att bjuda tillbaka Sofia Källgren på fyra orter; Borås, Karlstad, Göteborg och Stockholm. Sen kommer Py Bäckman vara med från Malmö hon har den här förmågan att sätta text på känslor. Py Bäckman är, tycker jag, Sveriges drottning på att skriva texter till musik. Hon kommer inte att vara med på de två första konserterna men sen kommer hon att vara med under hela turnén.
Jag har sett det på turnéplanen och du nämner det själv också. Alla är inte med på alla spelningar. Kommer de ersättas på de gigen de inte medverkar?
Vi kommer inte att ha någon ersättare. Jag vill att det ska vara som en liten godispåse: Ibland lägger jag till och ibland är det grundformen och den är Py, Linda och John.
 
Vad betyder ’Änglaljus’ för dig själv?
För mig betyder det nästan allt när det gäller att forma julpysslet och julkänslan det är lite som med exempelvis Fanny och Alexander-känslan som jag har vuxit upp med. Den här traditionen är väldigt viktig för mig, mitt liv. Den påminner mig om det som är vackert, kärleksfullt och jag tycker att det handlar om ett möte. Möte med framförallt sig själv men också med vänner och publik.
 
Hur kom det sig att du valde just Linda Lampenius i år?
Det är mycket enkelt. Jag vill bjuda på både instrumentalt, sångmässigt. Alla sinnen ska inkluderas. Jag tycker att Linda sjunger genom sin fiol. Fiol vid jul är väldigt klassiskt. Jag kommer ihåg första gången jag hörde ’Det strålar en stjärna. När introt börjar så började det alltid med en vacker fiol. Det är på något sätt jul. Jag förknippar det med min mormor. Jag kommer såväl ihåg att hon hade den som favoritlåt. För mig är det att jag plockar det som jag tycker påminner om det som är så vackert och det som betyder mycket för julen.
 
Vilken är din personliga favoritjullåt och varför?
För mig personligen är det ’O helga natt’. Jag tycker att den är mäktig och är som en nationalsång vid jul. Det är på något sätt pricken över i när man skapat konserten och genomfört de låtar som folk vill ha men så är det just ’O helga natt’ som publiken har väntat på. Det är som att det går ett sus genom publiken för det är den som de har väntat på, den är så kraftfull. Det tycker jag är en av de vackraste sångerna. Det finns så mycket julmusik som är så bra så det är svårt att välja bland dessa skatter. Jag tycker att en av de vackraste är ’Det strålar en stjärna’ som börjar ’När det lider mot jul. Jag tycker att den är väldigt vacker.
 
Hur väljer ni orter som ni kommer att besöka?
Även där är traditionen att vi kommer tillbaka till där vi har varit, vi vill återkomma. När vi går in på nya orter så ska vi kunna lova att vi kommer tillbaka till dem. Förra året så öppnade vi upp en ny ort, Borås. Där var premiären förra året som var 25-års jubileum för ’Änglaljus’. Nu kommer vi tillbaka dit. Vi har dessutom lagt till tre nya orter; Bollnäs, Östersund och Ängelholm. Det är första gången i Bollnäs. Vi har ett samarbete med Bollnäs bandy som vi stöttar.
 
Kombinationen sport och julkonsert, kan du berätta om den?
Framförallt handlar det om att man tänker på barn och ungdomar och sysselsätta dem, få de att komma in i föreningslivet och att låta barnen komma i fokus. Julen handlar mycket om barn, att få glädjen. Den kan finna på olika sätt. Ett är att utöva bandy, ett annat är att utöva musik, att måla och så vidare. För mig så är det viktigt att man får tag på ungdomar på olika sätt. Vi fokuserar mycket på musik, målning och litteratur i normala fallet. I Bollnäs har vi dock förstått att Bollnäs Bandy fångar upp väldigt mycket barn och ungdomar och då tycker jag att vi gör det som passar där.
 
Försöker ni att hitta det i varenda stad, att samarbeta med ungdomsförbund?
Vi har en stiftelse som vi stöttar: Kluge insamlingsstiftelse. Den har till syfte att skapa masterclass och mentorskap till barn och ungdomar, 7-25 år. Det är en stiftelse som delar ut pengar alternativt ett mentorskap en gång per år. Då går alla ekonomiskt medel från kollekt, insamlingar och frivilliga bidrag direkt ut till masterclass. Nästa år så ska vi ha en och där kommer man efter årsskiftet kunna se hur man ansöker till den, var den kommer gå av stapeln och vad det innebär.
 
Vad går masterclassen ut på?
Den går ut på att: tanken från min del och anledningen till att jag grundade stiftelsen är för att jag själv har fått uppleva väldigt mycket fint av mentorskap. Jag har själv blivit stöttad, engagerad och fått min tro till tillväxt genom att andra människors erfarenheter har kommit mig till dels, men också för att jag har varit mentor till Drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige. Jag har jobbat mycket för Friends mot mobbing. Jag var själv mobbad när jag var i yngre tonåren så jag vet vad det innebär och vad det kan skapa för negationer. Jag vet också motsatsen när man är populär och känna sig som att man alltid får en fin energi. Jag tycker att man kan göra mycket. Det viktigaste är att man gör något. Jag tänker för vår del att jag vill vara väldigt konkret i det sättet jag jobbar. När man jobbar i det stora så kanske det är svårt att följa upp allt på ett sånt sätt som man vill. I det lilla perspektivet så kan jag koppla insamlingsstiftelsen på varje ort tillbaka till orten och säga: så här mycket blev det och så här mycket har vi kunnat göra. Vet man det och ser det som publik så kanske man lägger lite mer för att man vet att det gör skillnad.
Är det något som ni kommer prata om i de orterna som det berör?
Ja.
 
Är det något som jag inte har frågat som du vill ha sagt?
En sak som jag tycker är viktig. Jag hade min debut i somras i New York på Carnige Hall. Det var en av mina drömmar att få stå som solist och ha en konsert i New York. Då hade jag kontakt med svenska generalkonsulatet. Vi pratade mycket om svenska traditioner och svenskt musikliv eftersom Sverige syns väldigt mycket på olika sett internationellt. Bland annat kom vi då in på Änglaljus. Då sa sa jag att man kanske skulle göra Änglaljus för svenskar i USA. Man tar det som amerikaner upplever som väldigt fint här. När jag pratade så kom jag fram till att det är bättre att man får uppleva där det egentligen har uppstått det vill säga i Sverige. Att man får helt enkelt komma hit. Eftersom vi tänker från syd till norr så känner jag det att då har man möjlighet att besöka Sverige i sin helhet. Att få uppleva traditioner. Den ska inte gå på export utan den ska vara en fin svensk tradition. Oavsett vad jag gör under åren så kommer jag hem till det här och försöker hålla traditionen.
 
Ger ni inbjudningar till folk som bor utrikes?
Det gör bland annat till folk i New York och Los Angeles. De får komma hit. Poängen är att vi ska ha den svenska tradition. Vi har först och främst fokus att hålla kontakten med dem som av tradition kommer till konserterna här. Vi vill försöka att skapa fokus just här men det är självklart att en tanke. Vi lägger ut det här till konsulten och Svenska handelskammaren så att de vet om att det finns, så att de vet att det finns när de har presentation av andra saker så finns möjligheten att komma att lyssna och ta del av en svensk musikprodukt.
 
Tycker du om att de gör om de här klassiska julsångerna i nya tappningar? Håller ni er till de traditionella eller försöker ni förnya er?
Jag tycker att det finns en trend där man försöker att förändra väldigt mycket. Vi behåller enligt tradition ca 80 % och lägger in nytt till 20 %. Här menas att vi jobbar med alla de fem sinnena och försöker skapa optimal julstämning. Vi vill värna om vår tradition. En julotta på vaken tid.

 
För mera information om biljetter se Kluge.se
 
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Foto Annci Gustavsson