Intervju Kalle Moreaus, Alexzandra Wickman, Doug Seegers

 

Kalle Moreaus, Alexzandra Wickman och Doug Segeers. Foto Camilla Käller

 
Det är feburari månad. Corona restriktionerna har precis släppt i Sverige. Det är en av årets första pressdagar och jag träffar Kalle Moreaus, Alexzandra Wickman och Doug Seegers på hotell Rival i Stockholm. De är aktuell med turnén ”Från Orsa till Nashville” och de sitter i en soffgrupp på hotellet och berättar om den och vad de har gjort de här senaste två åren.
 
Alexzandra kan du berätta lite om den här turnén?
Jag gör den här turnén för att det är en dröm som går i uppfyllelse, att få spela countrymusik för en stor publik. Det är helt fantastisk. Jag har inte lirat så mycket de här två åren som har gått på grund av pandemin. Sverige öppnade upp lite i höstats då hade jag några gig. Men jag har jobbat som musiklärare och sånglärare mest. Jag har också jobbat med Stjärnornas Stjärna på TV4 som countrycoach. Jag har även skrivit ny musik och släpper en singel på Spotify som heter ”Catching Fire”. Det handlar lite om hela den här grejen, alltså pandemi tiden. Jag skrev den nya låten i Nashville och jag spelade in den med några av de mest kända och framstående studiomusikerna där. Men musikaliskt låter det nog lite lika som förr. Jag skriver som bäst när jag är deppig eller om något har hänt i världen. Det blir lite som terapi. Det behöver dock inte alltid vara jag som mår dåligt. Jag kan fånga upp saker runtomkring mig också som berör mig djupt. Om du har något som trycker inom dig så är det lättare att få ut det i en text. Jag är en väldigt drömmande, romantisk och passionerad person som författare. Jag gillar att skriva om äventyr. Musiken ska beröra. Den ska nästan kännas filmisk. Men efter så här lång tid när vi inte har kunnat spela live så ska det bli jätteroligt att göra den här turnén både med Kalle Moreaus och Doug Seegers. Vi är en perfekt mix tycker jag.
 

Alexzandera Wickman, Stockholm 2022. Foto Camilla Käller

 
Vem är Alexandra?
Jag har alltid sjungit countrymusik. Jag växte upp med det på landet långt ute i skogen [I Nävekvarn i Sörmlands län red anm]. Min mamma och pappa spelade bluegrass och jag lyssnade på det. Det fanns med från det att jag var liten. Det är så roligt för countrymusiken har verkligen vuxit i Sverige de senaste åren. Mycket tack vare Jill Johnso’s tv program ”Jills Veranda” [SVT1 2014, 2015 och 2017 red anm.] och P4 country. När jag hör country känns det alltid som att jag är hemma vart än jag är i världen. Vi var mycket fattiga när jag var liten. Vi var så fattiga att vi fiskade vår egen fisk för att kunna äta och så. Men jag minns att jag fick ett kassettband med Dolly Parton när jag var 5 år gammal. Vi hade en gammal bil med kassettbandspelare. Den fungerade ibland och det var alltid samma glädje varje gång den fungerade och jag kunde lyssna på Dolly Parton. Hon känns nästan lite som en mormor för mig fast vi aldrig har träffats. Men även om vi var fattiga fanns det alltid musik. Mamma spelade mandolin och piano och pappa spelade banjo och gitarr. Jag sydde mina egna kläder som jag hade på mig när jag sjöng. Det är många som inte vet detta om mig men jag är väldigt kreaktiv. Jag har exempelvis byggt min egen segelbåt som var tre meter lång med fjärilar på seglet. Den seglande jag med.
Numera vill jag göra musik och jag vill att folk ska lyssna på den och bli berörd. Jag gör fortfarande mina egna scenkläder men mest för att det är roligt. Det skulle vara så roligt om countrymusiken växer i Sverige. Det skulle vara så kul om de spelade min låt på radio men även andras countrylåtar såklart.
 

Doug Segeers, Stockholm 2022. Foto Camilla Käller

 
Doug Segeers varför sade du ja till att åka på turné med Alexzandra och Kalle:
Det här ska bli så roligt, att få åka ut med Kalle och Alexzandra i Sverige. Att få dela den musik jag älskar med dem och med er i publiken. Det här är en välsignelse som jag bara inte kan tacka nej till! Jag har skrivit ny musik och det ska bli så roligt att få presentera den för publiken här. Vi tre har inte spelat ihop så mycket, första gången var faktiskt för några dagar sedan när vi repade till ett tv program som vi ska göra. Men det gick riktigt bra så det här kommer att bli så roligt! Jag har blivit lite uppmärksammad nu i Nashville men jag är inte alls lika stor i USA som här i Sverige. Så den här turnén i Sverige tillsammans med mina kollegor ser jag verkligen fram emot. Under de här senaste två åren har jag inte gjort så mycket heller på grund av pandemin. Jag var på en turné i USA med en gentleman vid namn Waylon Payne men det fick vi tyvärr avbryta. Vi blev fina vänner och vi pratar med varandra väldigt ofta. Vi har samma erfarenhet av drogmissbruk och alkoholism men vi har båda övervunnit missbruket. Jag älskar Waylon Payne mycket för att han är så öppen med sin bakgrund och pratar om den. Han kan verkligen få kontakt med människor. Det var ett tufft liv jag, vi, levde men det är inte någon annans fel utan jag försatte mig själv i den situationen. Men nu har jag varit nykter i 10 år och det är helt fantastiskt. Det är så härligt nu att få leva ut mina drömmar även om jag får nya.
 
Vad drömmer du om att göra nuförtiden?
Jag skulle vilja åka till Hawaii och surfa. Jag har en vän som precis har flyttat dit. Vännen skickar mig bilder och det ser så härligt ut med surfing. [ Alexzandra Wickan fyller i: åh Jag skulle också vilja åka dit. Jag skulle vilja sjunga på The Opry. Red anm]
Jag har börjat spela Hawaiian musik det är så coolt eftersom de ursprungliga instrumentet är steelgitarr. Så därför är den musiken så intressant för mig.
Jag bygger egna gitarrer men jag åker aldrig ut på turné med dem. De får vara hemma, jag vet inte varför det har bara blivit så, kanske för att jag är så rädd om dem.

 

Doug om musik…
Det här med musik har alltid funnits inom mig. Jag föddes in i det, min mamma och pappa lekte tillsammans på Long Island, New York. Min mormor gjorde alla deras kläder. Som barn har jag minnen av att se min mamma i hennes garderob och se hennes prova kläder. Som barn var min mamma hemma och lyssnade mycket på bröderna Osborne. Hon älskade Bluegrassmusik och framför allt Bobby Osborne. Jag och Alexzandra har en väldigt lika bakgrund märker jag.
Tänk vad roligt det skulle kunna vara om vi kunde åka över till USA och göra den här spelningen tillsammans där. Det skulle också vara en dröm verkligen.
 
Kalle Moreaus det här är din idé, kan du berätta om den:
Jag är ett nyfödd country fans. Alexzandra har verkligen lärt mig väldigt mycket om musiken. Det är så härligt att lyssna på. Jag hoppas verkligen att mina fans kommer att upptäcka den härliga musiken som jag gjorde och tvärtom. Jag och Alexzandra har gjort radioprgram ihop så vi har känt varandra sedan 2014, det skulle vara fantastiskt kul att få göra om det igen förresten. Men nu ska vi göra den är turnén i Sverige ihop.
 

Kalle Moreaus, Stockholm 2022. Foto Camilla Käller

 
Drömmar….
Det är absolut inte något planerat men det skulle vara en dröm att kunna få ta med den här ”Från Orsa till Nashville” till USA så de får upptäcka svensk folkmusik liksom vi har upptäckt countryn här.
– Tänk vad roligt det skulle vara att bara kunna sätta sig på en pickup med våra gitarrer och turnera runt i USA säger Alexzandra.
– Ja vilket drömjobb…
Det är lite av min idé. Jag ville göra en turné där man för ihop folkmusik och country här i Sverige.
Alexzandra Wickman var ett givet namn för mig men vi behövde en till med oss och då blev såklart Doug Seegers ett självklart val. Jag tror att vi kompletterar varandra bra. Vi kommer att spela både våra egna hits och andras välkända countrylåtar under turnén.
 
Vad har du gjort de här senaste åren?
Jag har jobbat som kock, jag gillar verkligen att laga mat. Jag har gjort lite dokusåpor och tv. 16 week of hell och Mästerkocken. Det var kul. Jag älskar att laga all slags mat men framför allt grillat i Texas-stil.
Vem vet, jag kanske kommer att laga något under turnén som är typiskt från Dalarna och Orsa till Alexzandra och Doug.
[ Doug fyller i åh vad roligt… och om du kommer till Nashvill måste du äta på Peg leg Porker. De är en av de bästa i världen. Frank’s Barbeque och Martins Barbecue är också väldigt bra.]
 
Jag har en lite resturang i Orsa som heter Orsa Hornberga Gård. Vi kan ha folk som stannar över där, det är lite och gemytligt. Jag har också varit med i en film som heter ”Ur Spår” den gå på bio nu. Men jag kunde inte skriva musik, jag rörde inte ett instrument. Jag gick inte ens in till min studio. Jag fick ett mentalt musikaliskt sammanbrott under november till mars. Det var jättejobbigt. Jag var orolig över mina vänner som låg på sjukhuset. Några var illa där an. Det var hemskt under 16 veckor. Jag hade väl inte några ekonomiska problem utan det var mest oro för vänner och omvärlden. Men nu är det över och jag mår bra igen. Jag ser fram emot den här turnén så mycket. Jag vill spela riktigt bra musik för publiken och fråga mig inte vad riktigt bra musik är för det är så svårt att svara på. Jag tror att riktigt bra musik kommer från hjärtat. Du gör inte pengar på det. Det spelar inte någon roll vad det är för genre bara jag hör att det kommer från hjärtat. Det är bra musik för mig. Jag vill bjuda min publik av det bästa från Orsa till Nashville. Det är vad de kommer att få höra. Det är därför jag tror så mycket på den här turnén tillsammans med Doug Seegers och Alexzandra Wickman.
 
(På slutet av intervjun tar Kalle Moreaus spontant upp sin gitarr och börjar att spela på Lady Gaga och Brandly Coopers låt Shallow. Jag frågar Kalle när han har spelat klart och Alexzandra Wickman har sjungit så vackert.
Varför började du att spela på den Kalle?
– Jag tycker väldigt mycket om den.) 
 
Jag sitter kvar och lyssnar på ytligare två låtar som de spontant spelar och sjunger i intervjusoffan på hotell Rival i Stockholm.  Tiden står för en stund stilla. Jag tänker att den här konserten vill jag verkligen se och höra. ”Från Orsa till Nashville”. Det är inte så ofta jag tänker så. Men Kalle, Doug och Alexzandra berör med sin musik.
 
Biljetter och turnéstäder Klicka här
 
Intervju gjorde Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Foto Camilla Käller
 
Tack till Werecki Promotion Ab.