Intervju med Liv Ullmann av anledning till firande av Bergman100


 
Nu har jag sett presskonferensen där du talade och sedan vet jag att du har gjort många intervjuer. Är du trött nu? [jag var siste person som gjorde intervju, red anm]
Jag är lite trött för att jag gick upp så tidigt idag och skrev det jag skulle säga på presskonferensen sedan kom jag från USA igår. Men jag är ändå vid gott humör för jag hörde så mycket bra idag på presskonferensen och jag lärde mig mycket om Ingmars skrivande, om allt som sker i världen med hans litteratur. Det var så uppiggande. Att höra den enastående skådespelaren [Thomas Hanzon red anm] som läste från Fanny och Alexander. Att höra Lena Endré tala och inse vilken talang hon är. Framförallt skulle jag vilja att Ingmar nu visste att han kanske kommer att bli berömd igen, som en författare och inte filmskapare. Det är något han alltid drömde om att få bli men aldrig fick uppleva. Många av hans filmer och verk kanske glöms bort med åren. Det han skrev har större betydelse idag än då han skrev det. Han blev aldrig berömd under sin livstid för sitt författarskap tyvärr. Det har väl också med jantelagen att göra att de aldrig tillät honom att bli författare.
 
Vad har Ingmar Bergman betytt för dig inom ditt yrke?
Jag har lärt mig så mycket av honom. Jag har lärt mig att få trygghet inom mitt yrke. Jag vet att jag kan. Jag vet också att jag förstår. Jag vet att jag har ett intellekt som förstår, sen om jag kan formulera mig annorlunda vet jag inte. Det är inget fel på mig. Jag har valt ett riktigt yrke. Jag har blivit inspirerad av hans sätt att vara. Som instruktör tänker jag väldigt ofta på honom. Det enda jag inte har lyckats lära mig av honom men borde ha gjort är att stå upp mera för mig. Jag har svårt att säga nej. Jag kan exempelvis låta dem göra en frisyr på mig som jag inte gillar om jag skall göra en roll, men jag säger inte nej för att jag är kanske rädd för att såra någon. Sedan är jag med i en hel film där jag kanske inte är riktigt nöjd med hur resultatet blev. Jag tänkte att när jag blev 50 år skall jag lära mig att säga nej men det kom inte. När jag blev 60 år blev det inte så heller eller 70 år, men nu när jag snart är 80 år så kanske det kommer en dag att jag vågar säga nej. Ingmar skulle ha sagt nej, det han inte trodde på genomförde han inte.
 
Vilken film har betytt mest för dig personligen av Ingmar Bergmans verk?
Scener ur ett äktenskap. För att det skildrar en yrkeskvinna. Det skildrar också svårigheten med att vara yrkeskvinna. Nu var det skrivit av en man så du ser aldrig barnen i filmen utan det pratas bara om dem. Hade jag skrivit den då hade du även sett barnen i den och inte bara höra pratas om dem. Att vara yrkeskvinna och ha barn är aldrig lätt oavsett vilket yrke, därför hade det varit viktigt för mig att visa barnen. Men jag älskar filmen för att den visar stor respekt för hennes styrka och att det blev mannen som är den svaga. Han var rädd för hennes styrka. Hennes styrka var slutet för deras äktenskap. Jag tycker om allt i filmen men jag tycker inte om slutet: de gick till sängs i sista akten det gillade jag inte men det trodde Ingmar på.
 

 
Det satsas väldigt mycket på firandet av att Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år 14 juli 2018 vad tror du det betyder?
Jag tror att det betyder att många säger ”varför då?” Jag tror också att när de blir mera insatta i hans litteratur av vad han skrivit och att han står för mycket mera än han trodde. Trohet och sökande efter det bästa hos människor och att han är humanistisk. Han följde med i tiden och att han är emot krig. Han var opolitisk och har gjort Skammen som är en av de bästa antikrigsfilmer som har gjorts. Jag tror att folk kommer att tänka att vi behöver en sån man. Jag tror inte att människor har vetat att detta var en sida av Ingmar Bergman också. Att han är snäll och godhjärtat, att han bryr sig om andra. Tror att det kommer att bli som en överraskning för många.
 
När jag tänker på Ingmar Berman tänker jag på en man som regisserar med fast hand och är ganska hård. Är det en bild som han ville förmedla till oss tror du?
Han ville inte förmedla det utan det bara blev så. Han var en kontrollerande man. Han visste och kände att han skulle bestämma. För att komma dit han ville så visste han att han inte kunde visa slutresultatet med en gång utan han skulle få alla personer att samarbeta med honom: fotografer, ljuddesigner, skådespelare också vidare. Han valde de bästa människorna eller de människor han kände var bäst att arbeta med och han lät dem skapa. Sen så klippte han men Ingmar var aldrig kontrollerande i själva skapandet.
 
Hur känns det för dig att alltid bli förknippad med Ingmar Berman?
Det har alltid varit så. Jag har gjort så mycket annat utan honom och även han har gjort mycket arbeten utan mig. Faktum är att jag har gjort flera arbeten utan honom. Men idag bestämde jag mig för att bara prata om Ingmar men det går inte. För att jag måste prata lite om mig för att prata om Bergman. Det gäller ju alla som har varit här idag. De pratar om sig själv också. Bergman är en man som inte ville vara själv. Han trodde på alla andra så länge det var inom hans yrke.

 
ingmarbergman.se
Presskonferens Bergman100 i London
Foto på Ingmar Bergman: Bengt Wanselius ©Bengt Wanselius
Foto på Liv Ullmann: Patrik Laijronsdotter
Text: Camilla Käller