Intervju Ola Salo


 

Du ska göra krogshow på Rondo i vår. Kan du berätta lite om den?
Det är en show baserad på de första låtarna jag skrev för The Ark. Låtarna kommer vi scensätta och göra shownummer. Det görs tillsammans med sex duktiga musiker och tre dansare. Jag kommer prata lite mellan låtarna också men det är bara en liten del av allt. Trots att snacket utgör så liten tid i showen hinner jag prata om min bakgrund, hur bandet skapades, tankarna bakom låtarna, bandets storhetstid och nedläggningen och var vi är idag.
 

Kommer vi att få höra några solo-låtar?
Ja, en. Vi valde tidigt att använda oss av The Ark-låtarna men det finns en låt som jag har skrivit efteråt som vi tyckte passar bra in i sammanhanget.
 

Hur passar din solo låt in?
Den passar in i stil och anda med The Ark-låtarna och tar fram det här bandet. Men det är inte The Ark som spelar med mig nu.  Jag har tre tjejer och tre killar nu i showen,  så det är inte The Ark. Man kommer känna igen låtarna för de är inte så mycket omgjorda.
 

Är det här en dröm du har haft?
Jag har alltid älskat teater och musikal, vid sidan av rockmusik. En kärlek till musikdramatik har funnits hos mig lika länge som kärlek till rockmusiken. Jag har alltid gillat att kombinera de två, oavsett om det är teatralisk rockmusik eller rockmusikal. Jag trivs som bäst i det gränslandet. Vi utforskade det redan med The Ark. Nu när det är på en fast scen får jag en helt annat möjlighet att skapa själv med dansare och musiker, jag större möjlighet att utforska gränslandet mellan show, musikteater och rockkonsert. Det här är förutsättning för att göra min ultimata konsert. Det har jag alltid på sätt och vis drömt om.
 

Kommer de riktigt inbitna Ola-fans att få reda på något nytt?
Säkert något. När jag pratar är det lite tänkvärt,  men främst vill jag att de ska vara roande och innehålla lite roliga anekdoter som man inte känner till. Jag har haft väldigt stor hjälp av manusförfattaren Henrik Schyffert. Han har gjort intervjuer med mig och kokat ihop det till ett väldigt kort manus. Jag är otroligt imponerad av hur mycket han får med på ett kort manus. Jag hade aldrig själv kunnat skriva ett så kärnfullt manus. Hade jag skrivit det hade det varit mycket mera ord.
 

Edward af Sillén står för regi. Hur är samarbetet med honom?
Förslaget att jobba med Edward kom tidigt. Jag har träffat honom tidigare och känner honom lite privat. Jag är imponerad över vilken koll han har på läget och förmåga han har att styra ett stort skepp som en sådan här har produktion är samtidigt som han sprider glädje och humor i projektet. Jag visste att den här showen ska vara både mycket show och mycket känslor tillsammans med en glimt i ögat, det gör att Edward är perfekt för det här.
 

Du uttrycker dig väldigt mycket i dina scenkläder. Kommer vi få se det även här?
Ja, det här kommer vara en show där kläderna tar stor plats. Det är Magnus Flobecker som har designat och han kommer skapa scenkläder åt oss som utgår från den estetik jag skapat själv med The Ark och mina scenkläder genom åren. Han kommer lägga till sin kunskap och ta det till en ny nivå. Man kommer känna igen min stil. Det kommer vara spektakulärt och glammigt.
 

Är det något som du ännu inte har gjort på en scen som du drömmer om att göra?
Det är mer intressant att utforska det jag inte kan än det jag kan. Det som ligger bortom min horisont är alltid mer spännande. Här vill jag renodla det jag är bäst på. Det jag är bäst på är sjunga och låtar som är i gränslandet men pop, musikal och glamrock. Jag är bäst på att vara artisten Ola Salo, jag är inte bäst på att vara skådespelare.
Jag har aldrig gjort en talroll i teater. Jag tror inte att jag skulle vara bra på det, men det skulle jag vilja testa, eller en filmroll. Det har jag inte heller gjort och vara kul. Alltså att göra en roll utan att sjunga vore kul.
 

Var är Ola Salo om fem år, vad gör du då?
Det var en svår fråga. De senaste åren har jag gjort till min grej att göra olika saker och utforska nya saker hela tiden. Det jag hela tiden återkommer till är att framföra de här låtarna på ett eller annat sätt. Jag misstänker att jag kommer fortsätta skriva egen musik och att jag kommer framföra och tolka låtarna jag skrev under The Ark-eran. Jag kommer även att utforska helt andra uttrycksformer. Den här showen gör att jag fått ett förnyat intresse för artisteriet och dess hantverk, konstnärskapet att vara en scenartist. Jag tycker nu att det är spännande att uttrycka saker med min kropp. Just nu vill jag uttrycka mig mera med kropp än med ord.

 
För att boka biljetter till showen Ola Salo – It takes a fool to remain sane klicka här
Text Camilla Käller
Foto Pressbild Morgan Norman