Intervju Rene Shades

 

Rene Shades har sina rötter i det danska hårdrocksbandet Pretty Maids där spelar han bas. Nu släpper han sin soloplatta inom kort. I dagarna är han aktuell med sin andra singel Oh Susie, Secret Service klassiker.
På Scen fick en pratstund med Rene på telefon.
 
Det här är mitt första soloalbum som jag gör. Som person är jag väldigt kreativ och har svårt för att vara stilla och ta det lugnt. Jag är fortfarande med i bandet Pretty Maids. Men väljer att parallellt göra ett eget album. Att få göra en cover på Oh Suise är kul. Det är lite av en härlig nostalgitripp som påminner mig om skoltiden och discot som jag var på. Jag gillar dessutom hur slutresultatet blev på singeln. Jag har också en väldigt stark koppling till Sverige då jag jobbar i en studio som heter Palma Music Studio den ägs av Fredrik Thomander och Johan Lundgren. Det är också lite roligt för att jag har en vän som heter Johan Becker. Han hälsade på mig i Spanien när han skrev på lite nya låtar. Då berättade han för mig att han var den nya sångaren i Secret Service. Det var lite roligt för just då höll jag på att jobba med just Oh Susie.
 
Jag själv tycker att det är ganska stor skillnad på mitt soloalbum och Pretty Maids som är ett renodlat hårdrocksband. Jag är uppvuxen med allt från Rod Stweart, Bryan Adams till Thinn Lizzy. Kärleken till pop, rock, country har alltid funnits där. För mig har det alltid handlat om meldoin, jag bryr mig inte om vilken genre musiken tillhör bara det är en bra melodi. På min solo platta är det en mix av alla de stilarna som speglar det jag lyssnade på som ung.
 
Du har spelat musik länge. Vad var det som gjorde att det kändes rätt att göra ett solo album nu?
Jag har gjort olika saker under hela mitt liv med någon eller några andra som jag har spelat med, duo eller i band. För ungefär 5-6 år sedan hade jag ett projekt som hette ’Shades and Peters’. Det var roligt att spela ihop med artister som jag lyssnade på när jag var ung. Min kollega lämnade mig men jag gillade det vi hade börjat på och ville inte sluta med det. Min manager fraågade: Varför inte göra det själv? Jag har varit lyckosam och spelat med många duktiga artister. Det har troligtvis drivit mig lite längre än vad jag själv trott att jag har kunnat.
Jag tror att någon gång är det bra att göra något eget även om man trivs med bandet. Du lär dig att lita på dig själv på ett annat vis då. Det är väl en av orsakerna till varför allt kändes så rätt att göra ett solo album just nu.
 
Kommer du att turnera och var?
Vi jobbar på det just nu. Vi kommer till Danmark i oktober och förhoppningsvis till Sverige i november och kanske även i januari. Den här skivan bör spelas live. Jag vill kunna se publiken så vi jobbar på det just nu. Jag gillar att spela in skivor men jag älskar att spela live.
 
Självklart vill jag spela i Sverige om möjlighet ges. Jag kan se att Sverige är det framgångsrikaste landet för mig. Alla gånger vi i Pretty Maids har varit i Sverige så har det varit fantastiskt. Jag vet inte varför det är så men svenskar är mer inne i musiken än vad till exempel danskarna är. Svenskar är mer för helheten än bara en hitlåt. Dessutom älskar jag Sverige för att ni har ABBA, ABBA är ett av de främsta banden för mig. Så jag hoppas verkligen på att kunna få besöka Sverige längre fram med mitt soloalbum.
 
”Teenage Heart Attacks & Rock’n’Roll Heaven” med albumrelease den 14 juni 2019″
 
Text Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto: Christian Bartz