Intervju Roger Pontare

Roger Pontare ringer upp mig för att göra en telefonintervju under en förmiddag. Det blir en mycket trevlig pratstund där han berättar om hans nya julshow ”Mitt vinterland” signerat 2018. Pontare har turnerat flitigt med sin adventskonsert runtom i landet sedan 2011. Men han berättar att något nytt tillkommer och något gammalt görs om så man kan absolut återvända till julkonserten även om man har sett den förr.

 


 
Är din konsert lika alla år eller tillkommer det något nytt?
Något nytt tillkommer och något annat läggs i malpåse. Vi är sällan på samma ställe som tidigare år. Några kyrkor har vi varit i tidigare och vissa ur publiken återkommer varje gång. Det är roligt att de kommer tillbaka.
 
Varför ska man gå på just din julkonsert?
För att det är jag. Det finns många att gå på. Några blandar in annat också medan vi har mycket klassiska julsånger om än om arrangerade.
 
Vad tycker du om nyare jullåtar?
Det finns många klassiska julsånger. Vi spelar ca 80 % klassiska som White Christmas, O helga natt och 20% musikal och hymner som passar in i jultid.
 
Lyssnar du själv på julmusik och vad lyssnar du på då?
Det blir gärna oratorier av Mozart eller Bach. Det är magiska grejer. Det blir som explosioner, både ljud och julexplosioner. Det är en motsats till det vanliga i radio eller i affärer. Händel har också ett fint juloratorium.
 
Du är känd för din klädsel på scen. Kommer man att få se det även nu?
En sak att tänka på är att visa respekt inför kyrkan. Jag är nedtonad men ändå så finns det där i form av scenrekvisita som är mer tillägnad kyrkorummet. Ska jag göra en etnisk konsert eller i ett konserthus så blir det ett annat tänk. Musiken styr också väldigt mycket. Så lite återhållsam är jag.
 
Är det mycket mellansnack i dina julkonserter, eller är det musiken som får träda fram?
Det är musiken som talar och sätter stämningen. Visst kan jag ha lite funderingar mellan olika nummer, det kan jag ha. Sendan beror det publiken, hur de känns och på vilket humör jag är på. Det blir oftast väldigt spontana kommentarer. Jag kanske läser en julig dikt.
 
Det finns inget manus du går efter alltså?
Nej, det som blir är spontant. Jag kanske kommer på något från min barndom om att vi firade jul på ett visst sätt i Västerbotten.
 
Hur såg barndomsjularna ut för dig?
Det är mycket nostalgi. Morfar spelade gitarr riktigt bra. Mamma och hennes syster hade fantastiska stämmor och sjöng tillsammans. Det var mycket musik när jag var liten. Sen är det mormors mat. Den var extra ordinär med mycket blodkorv, palt, skinka och pressyltor. Sen var det stämning med tomtar som kom och knackade på fönstret. När jag var kanske 5-6 år så åkte jag häst och släde till kyrkan. Julottan var jag aldrig på men man laddad inför julen. Det är säkert lokalt.
 
Finns det något från din barndoms jul som du firar med dina barn?
Enkelheten. Vi är inte så mycket för den kommersiella julen utan samvaron är det viktigaste. Det är svårt att träffas så då är det viktigt att vi verkligen kan träffas utan stress. Julklappar ger vi bara till barnen. Vi är bara tillsammans och äter gott från ett traditionellt julbord.
 
Finns det något du vill berätta om din julkonsert?
Vi började 2011. Vi brukar dela in Sverige i två delar. I år blir det övervägande norrländska kyrkor. De flesta är nya men två har vi besökt tidigare. Vi börjar i Kiruna och slutar i Åtvidaberg.
 
Skiljer publiken sig åt i norr respektive söder?
Jag skulle vilja säga att de skiljer sig från kyrka till kyrka. Publiken är olika och kyrkorummet är olika, allt från en lugnt publik som knappt reagerar efter ett nummer till de som applåderar så det dånar i hela kyrkan.
 
Vad föredrar du själv, den stilla eller den ljudliga?
De är lika viktiga båda två. En publik som bara sitter och lyssnar kan vara rent magisk.
 
Vad önskar du dig till julklapp?
Jag önskar mig en traktor. Det har jag önskat mig i flera jular.
 
Vad tycker du att riktigt bra julkonsert ska innehålla?
De blir aldrig perfekta, men är det riktigt bra så är vägen till målet som räknas. Det kan vara småsaker som gör att den bra och att det känns andäktigt och tillsammans har upplevt konserten. Det är stämningen som gör det fast man inte sätta ord på vad det var som gjorde det.
 
Är det något du vill tillägga, har du något speciellt minne?
Ett speciellt minne jag har är när vi var i Burträsk för några år sen. Jag går in med en fackla och de hade glömt stänga av brandlarmet och kyrkan var smockfull. Vaktmästarna stod och skrev åt publiken ”Jag har snackat med brandmyndigheten, det är lugnt. Sätt er.” Det var en ganska rolig start på en konsert trots att vissa kan bli oroliga på grund av larmet.
Det blev väldigt skojigt och publiken drog på munnen eftersom att han stod och skrek där bak i kyrkan. Det var bara att fortsätta, det var ju ingen fara.
 
Har du någon personlig favoritkyrka inte publikmässigt utan utsmyckning eller likande?
En av de vackraste är Gustav Adolf-kyrkan på Odenplan i Stockholm.

 

Roger Pontare

 
28 november Kiruna kyrka Med Kiruna Gospel under ledning av Magnus Lundgren
 
29 november Boden, Överluleå kyrka Med Exodus under ledning av Lena Engvall
 
4 december Stockholm, Gustav Vasa kyrka . Med Sabbatsbergs Gospel under ledning av helene
 
5 december Norrköping, Matteus kyrka. Med Lindökören under ledning av Jenny Stenberg
 
6 december Åtvidaberg, Åtvids stora kyrka Med Åtvids kammarkör under ledning av Reine Eriksson
 
12 december Östersund, PB-Hallen Med C.A.M.I.N.G Gospel under ledning av Camilla Karlsson
 
13 december Stensele kyrka
 
14 december Burträsk kyrka Med Burträskkören under ledning av Anders Wälimäki
 
15 december Umeå, Tegs kyrka Med Backen Gospel under ledning av Jenny Lindberg
 
16 december Örnsköldsvik, Nätra kyrka Med Mixturen, Våran kör under ledning av Marianne Skoglund
 
Reservation för ändringar. För att boka biljetter klicka här 

 

Text: Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Pressbild: Madeleine Jonsson