Intervju Tomas Ledin om En del av mitt hjärta

 

Tomas Ledin, En del av mitt hjärta. Fotograf Patrik Laijronsdotter

 
Jag och fotografen träffar Tomas Ledin på anrika Grand Hôtel i Stockholm en decemberdag. Det är pressdag för ’En del av mitt hjärta’. Vi pratar om filmen såklart, om milstolpar i karriären och drömmar. 
 
Tomas Ledin om ’En del av mitt hjärta’.
Det var galapremiär nyligen. Det var omtumlande. Jag kände en stor glädje att få se filmen och sitta i en salong med publik och höra reaktionerna. Efter varje sång och dansnummer kom applåderna, som jag antar inte är helt vanligt vid filmvisningar. Det kom också en liten klump i halsen. Jag har sysslat med musik i hela mitt liv. Jag har aldrig haft en tanke på att mitt arbete skulle hamna i ett sånt här sammanhang. Jag har fått förfrågningar från och till tidigare. Det har fallit på att manus inte har hållit måttet. Det var avgörande att jag tackade nej då. Men tanken från början har inte varit att mina låtar skulle vara med på film när jag skrev dem. Det är en lång och dyr process som är komplicerad. Men det är otroligt roligt nu när jag har sett det färdiga resultatet.
 
Hur går det till?
Första mötet var med Patrick Ryborn som är producent och Lars Vasa Johansson som är manusförfattare. Efter det träffades jag och Lars en gång till och pratade om mina sånger och vad de handlar om. Han ville höra hur jag ser och tänkte på det jag har skrivit. När vi skulle skiljas så bad han mig skicka en lista på 30-40 låtar som jag skulle kunna tänka mig passa i en sådan här film. Ur det materialet valde han 15 sånger som är producerad sång och dansnummer. Dessutom är det fem låtar till som är med i lite mindre omfattning. Dramaturgin i berättelsen styr vilka låtar som ska vara med och inte. Men de sångerna som är med i filmen är jag väldigt stolt över och tycker om. Jag är väldigt glad över att de har fått hamna i det fina sammanhanget. Jag hade också ett krav och det var att jag skulle ha en exekutiv roll när det gäller musiken så att slutresultatet låter bra. Men det är många som har arrangerat och skrivit det här som har gjort ett fantastiskt jobb. Jag har varit med i slutskedet med en del pålägg och all mix och ljudläggningen av filmen.
 
Milstolpar….
Att få min musik dramatiserad på detta sätt är helt klart en av milstolparna i min karriär. Det får jag lugnt säga. Jag känner att jag har fått vara med om fantastiska saker under min artistkarriär. Ytligare milstolpar för mig är: första gången jag var med i Melodifestivalen 1972. Rocktåget i början på 1990-talet. Första krogshowen 2009. Jag har haft en så pass lång karriär, att så sent i livet och artistkarriären få vara med om en så här sak. Det är fantastiskt.
 
De bästa sångerna har jag inte skrivit än.
De ska jag skriva framöver. Mina drömmar: Jag har tankar om någon platta, något album jag vill spela in. Kanske någon turné. Det är något som skulle kunna bli av. Men först kommer musiken som är med i filmen ut på CD. Den kommer att finnas tillgänglig från och med juldagen då filmen har premiär.
Det är också roligt att få vara med i filmen.
Det är faktiskt min debut som skådespelare. Det är väl kanske något jag saknade i min karriär, att vara med i film. Det blev så att under inspelningens gång frågade de: ’Nu när du ändå kommer ner och tittar på inspelningen kan vi göra en liten Hitchkock-variant?
– Det kan vi väl göra. Vi gjorde den och jag kände att den scenen kommer nog inte med, utan den kommer att klippas bort. Men scenen finns där om än liten. Det känns stort.
Har du fått mera smak?
Nu ska vi inte överdriva, men det var kul att få vara med på ett hörn i filmen.
 

Text Camilla Käller. Foto Patrik Laijronsdotter

Tomas Ledin, En del av mitt hjärta Fotograf Patrik Laijronsdotter

 

Handling av filmen:
35-åriga Isabella är en driven affärskvinna inom Stockholms finansvärld. När hon åker hem till sin barndoms småstad för att fira sin pappas sextioårsdag känner hon sig som en vinnare, den enda av det gamla skolgänget som det gått riktigt bra för. Isabellas självförtroende kommer av sig när hon inser att Simon, hennes stora tonårsförälskelse, ska gifta sig med Isabellas barndomskompis Molly och att hon inte ens är bjuden på bröllopet. Isabella är van vid att få som hon vill och det stör henne att se Simon lycklig tillsammans med någon annan. En del av Isabellas hjärta kommer alltid att slå för Simon.
 
Filmen har premiär på juldagen över hela Sverige.
Filmbolag: Nordisk Film
Kategori: Musikal, romantisk komedi
Regi: Edward af Sillén
Musik: Tomas Ledin
Åldersgräns: Tillåten från 7 år
PR: Zap Events & PR
Länk till recensionen