Intervju Tommy Nilsson 2019

 

 

I dagarna gjorde jag en intervju med turné aktuella Tommy Nilsson.

 

Du ska på turné. Kan du berätta lite om den?
Det är en kyrkoturné som spelar i ca 25 kyrkor. Det ska bli jättekul att spela i kyrkor igen. Jag har gjort det tidigare. Det är lite annorlunda om man jämför med att spela i ett band eller en stor produktion som Diggiloo. Nu sätter sig två personer i en bil, spelar piano och sjunger. Det blir som ett andningshål och så kommer man närmare publiken.
 
Vad vill du förmedla med konserten?
Dels ”måste” jag spela mina gamla låtar som folk vill höra men också andra låtar, vill också förmedla budskapet om funderingar på livet. Kyrkorummet är bra för det för med sig respektfullhet och publiken lyssnar verkligen på ett annat sätt, även om man inte är religiös.
 
Du ”måste” spela de låtarna som alla känner igen säger du. Skulle du vilja spela något annat?
Jag har lite nytt på gång men jag är jätteglad över att få spela mina gamla låtar också. Men
jag har hållit på länge så vill man ändå framåt. Jag tror att mitt bästa ligger framför mig.
 
Vad kommer vi att få höra av dig i framtiden, är det samma typ av musik eller är det nytt?
Det handlar om budskapet, mer åt hur vi är mot varandra än relationsproblematik. Oavsett om det är religiöst, politiskt eller vad så behöver vi komma samman. Jag tycker om att skriva om det. Jag har till exempel gjort ’Samma människa’. Vad vi än tror på och kommer ifrån så är vi byggda av samma typ av molekyler. Vi borde kunna se hur lika varandra vi är istället för att bara se till olikheterna.
 
Av allt det du har gjort, vad betyder mest för dig?
Nu förtiden spelar jag inte för applåderna utan för att folk ska må bra. Lyckas jag plantera en tanke så är jag nöjd. Att sjunga bra är mindre viktigt än att tolka en text bra.
 
Du har sjungit i flera olika genrer, vilken ligger dig närmas hjärtat nu?
Jag tycker att det jättesvårt med genrer, jag gilla att jobba med folk som är yngre än mig och som har koll på produktionen. Jag tror att jag kan lära mig mer av den yngre generationen än av de som hållit på lika länge som jag. I sommar ska jag spela på Sweden Rock med ett band jag spelade med 1986 [Easy Action, red anm] för det kommer tillbaka.
 
Hur känns det att allt kommer tillbaka?
Först och främst, det är skitkul. Det ger möjlighet att spela samtidigt som jag har möjlighet att säga något och även att spela något nytt.
 
Sommarens turné är över stora delar av landet, främst i mindre städer. Jag valde kyrkor just för att det är enklast. Jag har bara en eller två musiker med mig. Sendan är det en plats där man kan kommunicera med folk. Det blir en viss stämning. Även om man inte är religiös så är det en plats för alla.
 
Det känns som att kyrkokonserter är populärt just nu, det är flera som åker på turné i kyrkor. Är det en slump eller hakar du på andra?
Jag har spelat ganska mycket i kyrkor men då har det mest varit julkonserter. Jag får ofta förfrågningar från kyrkor om jag inte kan komma. Just nu gör jag det för jag har gjort det där med stora scener med mycket prylar. Det är befriande att ha det så enkelt som nu.
 
Vad tycker du om att publiken i kyrkan applåderar och sjunger med. Tycker du att de ska det eller ska det vara andäktigt tyst?
Det är underbart. Musik ska byggas utav glädje, var det någon som sjöng [Lill Lindfors, red anm]. Det ligger något i det. Man får ha fest i kyrkan. Självklart har jag respekt för de som till exempel tycker att man inte ska applådera i kyrkan.
 
Finns det något annat du vill berätta om konsertturnén?
Jag gillar att jobba med slumpen som parameter. Det kan ske olika saker varje kväll, olika låtar och olika snack. Det är utvecklande för mig.
 
Har du valt platserna efter slumpen eller platser du aldrig varit på?
Jag ville göra en kyrkoturné också är det andra som sätter ihop den åt mig. Den biten styr jag inte så mycket över utan låter andra göra det jobbet.
 
 
Pressmeddelande:
Tommy Nilssons vårturné ”Allt som jag känner” stannar till i 21 orter med turnépremiär den 13 mars i unika Norrala kyrka strax utanför Söderhamn. Tommy Nilsson kommer under turnén besöka några av Sveriges allra vackraste kyrkor och i nästan varje ort gästas Tommy av en änglalik kyrkokör knuten till respektive församling. Körerna medverkar på de stora och omtyckta Tommy Nilsson balladerna, Öppna din dörr, En dag, Amelia, Dina färger var blå och Allt som jag känner. Tommy har på denna turné bästa möjliga musikaliska sällskap i pianisten Sven-Gunnar Peterson vilket borgar för en konsertupplevelse utöver det vanliga.
  

Turnéplan: ”Allt som jag känner” våren 2019:
13 mars Norrala kyrka
14 mars Själevad kyrka
15 mars Järvsö kyrka
16 mars Timrå, Timrå kyrka (Extraföreställning insatt kl.15.00)
19 mars Gnarps kyrka
20 mars Luleå Domkyrka
21 mars Umeå, Tegskyrkan
22 mars Burträsk kyrka
23 mars Hille kyrka, Gävle (Extraföreställning insatt kl.16.00)
24 mars Norrtälje kyrka (Extraföreställning insatt kl.18.00)
27 mars Katrineholm, Floda kyrka
28 mars Norrköping, Hedvigs kyrka
29 mars Söderbärke kyrka
30 mars Klockrike kyrka
31 mars Nora, Nora Kyrka
2 april Åtvidaberg, Åtvids stora kyrka
3 april Askersund, Askersunds landskyrka
4 april Falkenberg, Vinbergs Kyrka
5 april Helsingborg, Gustaf Adolfs kyrka
6 april Karlsborg, Garnisonskyrkan
7 april Stockholm, Gustav Vasa kyrka
 

(med reservation för eventuella ändringar)
 

Tommy Nilsson har sedan mitten av 80-talet berört publiken med sin omfångsrika och kraftfulla röst. Med omtyckta låtar som En dag, Dina färger var blå, Öppna din dörr och duetten Allt som jag känner kan Tommy Nilsson med fog kallas en av landets mest folkkära artister.
 

Under 2016 åkte Tommy Nilsson på en stor konserthusturné runt om i landet och sommaren 2018 delade han scen med bland andra Kamferdrops, Ida Redig och Charlotte Perrelli på Diggiloturnén. Vintern 2018 ser ni Tommy Nilsson i den stämningsfulla julkonserten ”Christmas Night” med Magnus Carlsson, Elisa Lindström och Sofia Källgren.
 

Förutom på scen har vi sett Tommy Nilsson i populära musikunderhållningsprogram som ”Så mycket bättre” (2016) och ”Stjärnornas stjärna” (2018).
 

tommynilsson.nu
 
Intervju Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Pressmeddelande: Werecki Promotion Company
Foto: Pressbild.