Jan Johansen Intervju 2023


 
1995 blev Jan Johansen känd med hela svenska folket genom Melodifestivalen där han vann med låten ’Se på mig’. Han slutade på en tredjeplats i Eurovision Song Contest.
Han har gett ut 12 album var av ett är ett samlingsalbum med alla hits. Nu är han aktuell med balladen ’När orden tagit slut’. På Scen åker hem till Jan som bor i ett fint hus ute på landet en bit utanför Stockholm och får en pratstund med honom.
 
Kan du berätta om din nya Singel.
Jag gillar den här typen av musik. Jag ville göra en ballad. Den första idén kom med sång och en gitarrmelodi från Mikael Karlsson, som har skrivit ’I do’ till Arvingarna. Sedan byggde jag vidare med piano i stället för gitarr. Jag drog åt Brett Young som jag gillar. Jag tog hjälp av mina goda vänner Steve och Nanna Kratz, Steve är skådespelare och har varit med bland annat i ’Tootsie’. Han var även med i första ’Black Jack’ och andra TV-serier. De skrev texten utifrån vad jag har upplevt under en period. Jag kan inte formulera mig som de gör men de beskriver ändå mina känslor jag kände väldigt väl. Jag skriver mycket själv också men har ibland svårt att formulera det jag vill förmedla i känslor. Jag är lite blyg när det kommer till det, att uttrycka mig i ord. Matti Bylund har också gjort mycket av arrangemanget i låten. Han gjorde och spelade in stråkarna.
 I fallet med ’När orden tagit slut’ så hade Mikael Karlsson hittat rätt stämning med sin idé.
Nanna & Steve Kratz skrev en väldigt sorglig men mycket vacker text om att gå skilda vägar. Något som då var aktuellt i mitt liv. Jag jobbar gärna med låtskrivare och textförfattare som känner mig och vet vad jag söker. Men med den nya låten var jag deppig  när den blev till och det handlar om den perioden. Skriver man om hur man mår själv så kan ofta andra känna igen sig i låtarna också.
 
Vilken är din musikstil?
Jag växte upp med rock och hårdrock! The Sweet, Deep Purple, Judas Priest, Rush, Queen, Alice Cooper. Men lyssnade gärna på det mesta. Det är allt från Rod Stewart till Meshuggah. Jag har inget emot att sjunga om kärlek men det är en balansgång med vad som blir en stark känsla som man kan känna igen sig i och att det bara blir smetigt! Det kan handla om så många olika känslor i livet.
 Min musikstil är allt från Pantera från Texas till metal eller Tom Petty, Jeff Lynn och Bryan Adams. Jag går gärna på aktuella konserter och hamnade på Thomas Stenström och tidigare på Danny Saucedo [Runaway Show 2.0 red anm] 2 olika men väldigt begåvade artister.
 
Du sjunger mycket om kärlek, vad är det för dig?
Om man tar mina låtar från början så var det andra som skrev dem åt mig. Det var bra låtar och jag var en bra sångare som sjöng låtarna men det var kanske inte ”mina” låtar. Jag gillar många av dem som till exempel ’Mitt hjärta in din hand’. Den betyder mycket för mig, det finns något där som jag identiferar mig med. Det är en bra låt som jag gillar att sjunga men det är inte jag som har skrivit den. Kärlek är något som händer i människans liv. Den förädras, den kommer och går, den har alla olika nyanser. Allt i musiken behöver inte handla om kärlek men på ett eller annat sätt så gör den det för det handlra om livet. Om man skriver låtar så kanske de inte alltid blir superdjupa texter utan det kan vara lite roligare texter där man låter rimlexikonet jobba. Ibland är det som att skriva en liten roman fast som poptext. Blir man för personlig så blir det ofta väldigt personligt och ibland vill man kanske mest göra något skönt som man kan ha på i bakgrunden. Vissa föredrar att sjunga på engelska för då blir det lite mer distans till det man sjunger om.
 
Vad lyssnar du mest på text eller melodi?
Det är nog känslan i låten. Det finns massor med musikstilar. Blir det för skränit eller modernt sound så är det inte vad jag är inne på. Jag kan göra sådan musik själv ibland. Jag brukar gå igång när det är riktiga instrument och när det är inspelat i en riktig studio. När det är lite inspirerat av 70- eller 80-tal, den musiken som jag lyssnade på när jag växte upp. Är det musik jag ska göra själv så är det lite amerikansk country, gitarrbaserad eller pianobaserad musik som jag gillar.  Det är svårt att säga vad jag tycker är bra. Jag ska rysa i hela kroppen när jag hör låten, då är det bra.

 


 
Du gjorde en rivstart i din karriär. Vad är skillnaden då och nu när du gör musik?
Vad jag har lärt mig är att det är lättare att slå genom och få en skjuts när man är i den åldern. Jag var 29 år så jag var inte pur-ung. När man slår genom i 20 års åldern så är det lättare att få en raketkarriär. Att hålla i den i många år är mycket svårare. Jag har hållit mig kvar ganska länge och spelat i nästan 30 år. Det har inte gått sprikrakt. Det var inte som i början då jag toppade alla listor och verkligen var i ropet under cirka två år men det har ändå rullat på. Sedan landar man lite och satt mycket i studion. Jag blev trött på att prata om mig själv och hela tiden och vara påpassad av alla människor. Jag kunde inte gå någonstans utan att det blev en folksamling. Jag tycker om att prata med människor och bjuder gärna på mig själv men det blev för mycket under en period. Jag jobbade mycket och blev helt utmattad. Nu är jag mera balanserad i mig själv och då blir även de lite mera jobbiga saker lättare, men vissa saker kan man inte kontrollera. Hur mycket folk ska uppskatta ens musik. Jag gör musik som jag gillar. Det är inte säkert att andra gilar den. Jag skriver musik för dem som är i min ålder. Om det är yngre som gillar den så är det jättetrevligt och en bonus. Min inspiration kommer från när jag växte upp. Det är den musiken som de i min ålder söker.
 
Hur är musikbranschen idag jämfört med när du slog i genom? Är den lättare eller svårare att arbeta i?
Jag vet inte. Jag går inte på galor utan jag är mer ute och spelar i krogbranschen. När man släppte musik på 90-talet var det vinylskivor och sedan CD. Det gav mera pengar. Nu är det Spotify och liknade plattformar som gäller. Det är lättare att nå ut till folk idag men det ger inte så mycket pengar till artisten. Det fanns mer pengar i distributionen förr än nu. Men å andra sidan är det lättare att promota sin egen musik idag på många sätt.
 
Apropå spelningar…
Jag har ganska många gig särskilt på somrarna, jag skall vara på Djurönäset, Lycksele, Örebro bara för att nämna några ställen och kring jul är det mycket julkonserter. Skulle jag sitta och boka hela tiden så skulle jag ha mycket mera spelningar men lagom nivå är bäst. Jag jobbar som lärare just nu, ett vikariat som varar fram till skolavslutning. Sitter också i studio och sedan åker jag ut och möter publiken. Det är en bra mix. Vi planerar att göra en inomhusturné nästa år. Vi håller på att planera allt nu. Det ska bli kul att få åka ut på något större.
 
När publiken önskar låtar så är det säkert ’Se på mig’ som du får spela mest?
Ja.
 
Vad känner du för den låten idag?
Det är en jättebra låt. Den kommer aldrig att kännas tråkig. Den är skriven av Ingela Pling Forsman, som hon skrev till sin son när han var 3 år: jag kommer alltid att finnas där för dig när du i står i ett vägskäl i ditt liv. Jag tolkar den som en kärleksförklaring mellan två vuxna.
Det är upp till var och en att tolka som de vill. Jag vet att den är skriven till hennes son. Därför blir känslan så ärlig. Skulle det vara så att man lyssnar på den som att den är skriven till sin älskade så blir den minst lika bra. Jag sjunger den för min publik, till deras hjärtan, till de som lyssnar. Alla vill höra de orden och känna den känslan. Jag förmedlar det till de som lyssnar. Jag står inte och tänker på någon speceill person. Ibland tänker jag på min son som är 17 år nu. Det är ord som han vill höra. Alla tycker om att höra att man alltid finns där för dem.

 


 
Hur ser ditt liv ut nu?
Jag får inte tiden att räcka till ibland. Jag skulle behöva skriva låtar. För det behöver jag inspiration. Jag fick frågan om att hoppa in som musiklärare i en skola. För några år sedan hade varit otänkbart att jag skulle ha ett sådant jobb. Jag trodde inte att jag klara av det: ”inte kan väl jag”. Jag kom på att jag kan väldigt mycket, det gäller bara att få ur sig det på ett pedagogiskt sätt. Jag har inte någon pedagogisk utbildning men jag försöker göra så att musik blir rolig för dem så att de tycker att det kul att komma. Det är väldigt livligt i skolan så jag trivs med tystnad när jag kommer hem. Ur tystnaden så föds musik. Jag är ganska ensam här där jag bor och får jobba ifred. Jag får intryck i skolan och när jag är ute och spelar. Men när jag kommer hem vill jag ha lugn och ro. Ur den tystnaden börjar jag spela något som kan ge bra idéer. Jag försöker också att lära mig saker som som jag inte är så bra på.
När vikariatet är slut så kommer jag skriva musik.
 
Du är i mitten av livet. Blev det som du hade tänkt dig? Har du drömmar kvar?
Jag har mycket bakom och en del framför mig också. Jag har drömmar kvar. Jag har förlorat mycket också. Först skilsmässa och sedan förlorade man mycket under pandemin. Då var det många som inte hade mycket att göra. Jag jobbade som lärare men man förlorade farten. Jag var aktiv innan pandemin. När den kom så tappade jag farten. Men jag hoppas att dne kommer tillbaka snart.
 
Vad drömmer du om i framtiden, vad gör du om tio år?
Jag gör mycket musik, fortsätter att skriva och göra konserter. Jag vill att folk ska må bra och vara gladare efter att de hört en konsert med mig.
 
Det låter som att du har nått dit du vill med musiken?
Benen har blivit undansparkade några gånger. Det går inte spikrakt. Så länge man orkar och tycker att det är kul så kommer man upp igen och fortsätter.
 
Hur gör du när du reser på dig efter att ha fått benen undansparkade?
Jag lägger mycket tid på att göra en låt så bra som möjligt som jag gjorde med ’När orden tagit slut’. Sedan väntar man på rätt ögonblick att släppa den. Nu är det vår och nu är det länge sedan jag släppte något bra. Det kommer mera nytt också, det ska bli kul.
 
Utav allt du har gjort, vad är du mest nöjd med och vad står dig närmast idag?
Det är svårt, jag vet inte. Det bästa jag har gjort är nog det jag gör nu. De gamla låtarna känns lite gamla. Visst kan jag göra om dem så de känns fräscha, men det är det nya som är drivkraften och står mig närmast idag.

 

Tack för en mycket  trevlig pratstund. 
Lyssna på Jan Johansen på Spotify, YouTube.
Hemsida Jan Johansen

 
Intervjuad av Camilla Käller
Foto Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter