Kejsaren av Portugallien Riksteatern

 

Betyg:

Kejsaren av Portugallien handlar om Jan i Skrolycka och hans faderskärlek till dottern Klara Fina som är döpt efter självaste solen. Men när Klara Fina tvingas flytta för att arbeta drivs Jan av en så stor sorg att han flyr in i en fantasivärld där dottern är kejsarinna av Portugallien.

 

Överspelat av skådespelare och omarbetat manus gör detta tyvärr till en enorm besvikelse att se. Även castingen har kunnat varit bättre och Lia Boysen (Katarina) ser ut att vara dotter till Niklas Falk (Jan i Skrolycka). Med yviga gester som känns lätt hysteriska tar Niklas Falk med oss på hans resa och tolkning som Jan i Skrolycka. Kärleken till Klara Fina känns överdrivet och förlöjligande istället för en fin och innerlig faderskärlek. Ingvar Hirdwall (Jan i Skrolycka) gjorde denna roll klanderfritt i tv-serie versionen som kom 1992 och är genomtiderna en av Sveriges bästa. Riksteaterns version är milsvid ifrån både bok och filmatiseringen. De har dessutom blandat språket som känns uråldrigt (ska vara ett språk anpassat 1800-tal enligt boken) men scenografin som känns påtok för modernt till språket och musiken som är anpassat 2000-tal, det här känns otroligt splittrat. Dessutom är denna väldigt politisk vilket inte alls genomsyrar boken efter Selma Lagerlöf där det är mera dolt.

 

TITEL: Kejsaren av Portugallien
REGI: Carl Johan Karlson
MEDVERKANDE: Niklas Falk, Lovisa Onnemark, Llia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström, Mårten Andersson, Carlos Romero Cruz
KATEGORI: Teater, drama
LÄNGD: 2 tim 40 min inkl paus
PLATS: Turné Riksteatern
PREMIÄR: 2018-03-06
RECENSERAD AV: Camilla Käller
FOTO: Sören Viks
BILJETTBOKNING: Riksteatern