Kvinnan i svart

Betyg:

 

 
Den unge advokaten Arvid Jansson sänds av sin advokatfirma till det djupaste Västerbotten för att reda upp dödsboet efter en gammal kvinna. Väl på plats i det trolska Ytterträsk, börjar mystiska hemsökelser drabba honom. 
 
Jag såg samma föreställning i Umeå för mer än 10 år sedan och jag minns den fortfarande som både kusligt otäck och ruggigt olycksbådande. Riktigt lika läskig blir inte ScalaTeaterns version. Det blir för mycket buskis i första akten som genomgående punkterar den illavarslande, Kubrik-esqa, stämningen de kämpar för att bygga upp. Man hade helt klart vunnit på att raskare berätta historien där materialets styrka och ryslighet ligger. Som det är nu, tar uppbyggnaden alltför lång tid, och när  berättandet väl börjar kommer igång bryts det för paus. Andra akten tar sig ordentligt, då man bibehåller en ondskefullare ton och publiken fler än en gång hoppar ur stolarna. 
 
Regissören Linda Hedberg skapar en olycksbådande atmosfär med enkel scenografi och fantastiska ljus och ljud-effekter. Ett stort plus även för detaljsäkerheten; där gamla papper dammar på riktigt och två personer i samma tågkupé vaggar i takt. 

 

TITEL: Kvinnan i svart
KATEGORI: teater, skräck
TID: 2 tim inkl paus
PLATS: Scalateater, Stockholm
RECENSERAD AV:  John Haque
FOTO: Camilla Käller
BILJETTBOKNING: Scalateater