Måsen

Måsen, Dramaten 2021

 
Betyg:

Ute på den ryska landsbygden presenterar Konstantin sin experimentella pjäs tillsammans med skådespelerskan Nina. En pjäs som inte varken faller familjen eller grannarna i smaken trots Konstantins pretentiösa lust att rasera de obstinata normerna och bygga upp något nytt.
Konstantin och Nina är föreställningens centrala karaktärer, men är också länkar i den kedja av obesvarad kärlek som innefattar i stort sett hela ensemblen.
De fantastiska skådespelarna samarbetar organiskt med John Donellys roliga och moderna bearbetning och pjäsen osar av blinkningar till Hamlet, något som regissören Lyndsey Turner frikostigt lyfter fram. Personregin samspelar naturligt med den enkla men effektiva scenografin.
Men framför allt ges utrymme för skådespelarna att glänsa och glänsa det gör de sannerligen. Och bortsett från att många repliker inte riktigt bär fram, finns inte mycket att klaga på. Första akten bjuder dessutom på ett elegant dansant intermezzo till Shirley Bassey som lämnar mersmak.
Till andra akten har Konstantins valpiga angst hunnit lugna sig och hans återförening med Nina får i sin teatrala magi, tiden att stå stilla för en stund. Det blir starkt, påträngande och påtagligt berörande.

 

TITEL: Måsen
KATEGORI: Teater, 
TID: 2 tim 45 min inkl paus
PLATS: Dramaten, Stockholm
RECENSERAD AV: John Haque
FOTO:  Dramaten
BILJETTBOKNING: Dramaten