Roma Armee

Betyg:

 

Pjäsen är en kraftfull exposé om romerna och hur klichéer och fördomar har påverkat deras tillvaro. Personliga erfarenheter, historiskt smutskastande och samtida händelser, ligger till grund för pjäsen. Och de återberättas både med humor, och med största allvar.

 
Skådespelare från olika delar i Europa framför dialogen på tyska, svenska, engelska och romani. Övergrepp och trakasserier har skett genom hela Europa, både under historiens gång och även idag. Sverige är inte heller utan skuld, och i ett segment där aktörerna berättar sina egna historier, får den svenske berättaren kvällens kraftigaste applåd.
Ibland blir det svårt att höra dialogerna på grund av alltför högt spelad bakgrundsmusik. Då exempelvis den brittiska skådespelerskan berättar en känsloladdad historia om stöld och fingerpekande, slår hon samtidigt rytmiskt på en trumma och var 5:e ord går förlorat.
Också humorn slår ibland slint och ett segment gränsar i sin absurditet, kanske avsiktligt, mycket nära Monty Pythons ”Four Yorkshire men” -sketch.

 
Det genomgående temat i berättelserna är utanförskapet med följder av diskriminering och förtryck. Men det blir också en hyllning till den romska kulturen, en frigörelse från antiziganism och ett hopp om framtiden.

(red anm. Föreställningen visades på stora scen Dramaten den 26 aug.)
 

TITEL: Roma Armee
KATEGORI: teater, musik
TID: 1tim 50min utan paus
PLATS: Stora Scen, Dramaten
RECENSERAD AV: John Haque
BILJETTBOKNING: