Superhjältar

Betyg:

 

Pjäsen handlar om att vara annorlunda i en grupp som redan skiljer ut sig. I sitt upplägg för pjäsen tankarna till ”Buffy och vampyrerna”, där ovanliga händelser sker i en vanlig skolmiljö med tillhörande teenage-angst problem.
Karaktärerna är inte bara superhjältar, utan också tonåringar, och döva. Detta skapar ett utanförskap, som förstärks av att vi möter ytterligare bara en karaktär. Superhjältarna är en ungdomspjäs som spelas av Tyst teater för både döva och hörande. I Superhjältar består ensemblen  av fyra skickliga skådespelare, som med snabba byten dessutom ger illusionen av att det finns ytterligare en karaktär.
Att se tyst teater, är att se en föreställning på ett annat språk. För oss som inte tecknar, är dock replikerna förinspelade och vi kan alla hänga med.
För skådespelarna blir det oerhört fysiskt, då de tecknar samtidigt som de agerar. ”Visual Vernacular” kallas termen där gester och mim inkorporeras i det tecknade språket. I ett flöde sammansmälter poesi och form, som dans med tecknande inkorporerad i koreografin. Det blir tänkvärt, vackert och ofta mycket roligt med skickliga skådespelarinsatser och smarta scenlösningar.

 

TITEL: Superhjältar
KATEGORI: teater
TID: 1tim utan paus
PLATS: turné, Sverige
RECENSERAD AV: John Haque
FOTO: Urban Jörén
BILJETTBOKNING: Riksteatern