Tolvskillingsoperan

Betyg:

 

Jonathan Peachum har grundat en firma, som beviljar ”tiggarlicenser” och erbjuder hjälp och skydd mot 50% av inkomsterna. Hans dotter Polly gifter sig i hemlighet och mot pappas vilja med tjuven Mackie Kniven. Jonathan försöker röja undan Mackie. Trots att Mackie förråds så går det inte som någon har anat.

 

I foajén möts man av skådespelarna som uppträder redan innan föreställningen har börjat. De informerar om var man kan handla i de olika barerna samt att de gör små uppträdanden. Sedan börjar föreställningen. Den vill aldrig ta sig. Är det burlesk, teater, opera eller vad? Det är ingenting av det fast de försöker få ihop alla delarna. Operadelarna är inte särskilt många. Teaterdelarna är flera men de känns ibland som utfyllnad. Burleskdelarna är lite för många och verkar bara finnas för att visa upp nakna bröst.
Operan ska utmana den goda smaken. Att dra upp klänningen och visa trosorna i tid och otid är utmanande men tillför inget. Sammantaget är att det känns som ett hopkok och man får inte något grepp om föreställningen.

 

TITEL: Tolvskillingsoperan
KATEGORI: opera, teater, burlesk
TID: 3 tim inkl paus
PLATS: Folkoperan
RECENSERAD AV: Patrik Laijronsdotter
FOTO: Mats Bäcker
BILJETTBOKNING: Folkoperan