Bakom kulisserna, Trassel och Park Hermina i Kalmar

Ola Forssmed på scen, Krusenstiernska teatern där spelas farsen Trassel.

 
Jag träffar Ola Forssmed en vacker sommardag i Kalmar, Krusenstiernska trädgård. Han visar mig runt överallt och berättar om teatern. Jo vi ska spela fars här i sommar, Trassel. Vi har haft publikrep här och det gick jättebra. Vi håller på för fullt att fixa det sista nu, alla små detaljer är väl klart i princip.
 
Ola talar om för mig att han spelar ett lik i farsen.
 
– Ja jag spelar ett lik som är i en garderob stora delar av föreställningen. Det är den här en selen som jag hänger i bokstavligt talat (se bild nedan). Från början var det en stor platta bakom ryggen som var ganska otymplig, den är tack och lov borta nu. Jag är så mycket i den lilla garderoben och i ett tidigt skede upptäckte vi att det blev väldigt varmt och dålig luft. De satte in en fläkt åt mig efter det blev det mycket bättre. 
 

Ola Forssmed provar selen som han ska bära/hänga i farsen Trassel.

 
Efter det går vi vidare till logerna. Ja välkommen till oss så här ”bor” vi… När jag kommer dit så möts jag av ett stort tält där alla i produktionen äter, jobbar och vilar. Vi sitter ute i det fria oavsett väder men vi har tak över huvudet (tältet syftar Ola på). Det är rätt enkelt, men det är charmigt. Våra loger är två baracker egentligen. Det ser ut som på vilket ställe som helst. Kanske lite mindre men det är trivsamt och vi kommer nära varandra. Här går det inte att smita undan på samma samma sätt.

Här äter, fikar och vilar vi.

Sussie Eriksson får hjälp av David Julio, med smink och peruk. Det tar cirka 40 min att göra sig i ordning. Men det är första gången som jag gör det själv förklarar hon.

Vi vandrar en liten bit från logerna till scenen där Ola fortsätter att berätta. Det är väldigt trångt här bakom. Allt måste ligga exakt på sin plats. Minsta lilla fel så blir det tokigt. Det är första gången jag är här på teatern men jag förstår verkligen de som återkommer. Det är underbar här. Atmosfären, stämningen allt andas sommar och lugn tro det eller ej fast vi jobbar.
 

Bakom scen är det ”bara” en smal gång.

Vicky Von Der Lancken och Anders Hansson

Robert Gustafsson äger tillsammans med Vicky Von Der Lancken och Anders Hansson Park Hermina

 
Efter en liten stund möter jag även upp Vicky Von Der Lancken och Anders Hansson. De äger restaurangen Park Hermina som ligger en liten bit längre bort (promenad avstånd från teatern) tillsammans med Robert Gustafsson. De berättar att nytt för i år är att man kan förköpta en supé om man beställer biljetter till Trassel. Vi samarbetar med alla hotell runtomkring så det går jättebra att köpa hotellpaket, teater och supé. Det blir en helhetsupplevelse som är en Win Win för alla.
 
Park Hermina hette innan Roberg Gustafsson, Vicky von der Lancken och Anders Hansson tog över ”Byttan”. Men vid ägarskifte 2008 bytte de namn till Park Hermina främst på Vickys intiativ. Det är ett hommage till Hermina von Krusenstiernska som köpte en gård här under 1800-talet. Det var den första gården som familjen ägde. Den låg i parken där Park Hermina finns idag.
Anders Hansson såg denna resturang när den stod tom och ville köpa den. Han visade Robert Gustafsson restaurangen en kväll och han blev förtjust direkt, men han sade då att vi måstes ha med Vicky Von Der Lacken också och så blev det. När Robert ringde mig berättar Vicky så sade jag JA innan han ens hade slutat sin mening. Ja det är klart jag vill! Det är så fantastiskt underbart roligt det här att det går så bra. Att åka hit varje år och få uppleva allt det här. Men vi ska också poängtera att Park Hermina har öppet året runt och har även andra aktiviteter. Restaurangen är inte bunden enbart till sommarteatern. 
 
När jag besökte restaurangen åt jag deras Regnbåge som var utsökt det är fantastisk mat till ett bra pris. Rekommenderar verkligen er att boka en supé om ni besöker sommarteatern och farsen Trassel och bo gärna på Kalmar Slottshotell ett charmigt hotell som ligger nära både till Krusenstiernska Teatern och Park Hermina.  (finns även andra hotell i närheten som det är gångavstånd till).  
 
Boka biljetter Krusenstiernskateatern.se
Besök parkhermina.se
Recension av trassel
Intervju Robert Gustafsson aktuell i Trassel
Intervju Mikael Tornving aktuell i Trassel

 

Foto och text Camilla Käller.