Gatans Kör Intervju Rickard Söderberg

Pressbild. Gatans Kör. Rickard Söderberg SVT. Premiär 11/1-17

Janne Danielsson /SVT

 

Gatans Kör har premiär på SVT1 kl 21.30 den 11 januari  2017.

I dokumentärserien Gatans kör får vi följa med när operasångaren Rickard Söderberg bygger upp en kör bestående av människor som lever sin vardag under tuffa förhållanden, som exempelvis hemlöshet. Det blir en musikalisk resa i sex avsnitt där vi får se en svår tillvaro fyllas av en stunds glädje och gemenskap. Vi möter människorna bakom statistiken och får ta del av deras berättelser. 

Hemlöshet i Sverige är ett växande problem. Omkring 34 000 svenskar saknar den grundläggande trygghet som ett eget hem oftast innebär. Bakom statistiken finns människor med olika historier och anledningar att de inte har tak över huvudet. Många av dessa individer har behov av gemenskap.

Operasångaren Rickard Söderberg har som uppgift att starta en kör. En kör där personer som befinner sig i en svår situation i vardagen kan få möjlighet att träffas, sjunga och ha en trevlig stund tillsammans. För att hitta rekryter söker han upp en frivilligorganisation som engagerar sig för hemlösa i Stockholm. Förhoppningen är att kören kan göra skillnad för några och skänka en stund av glädje i en annars tuff tillvaro.

– I programserien får vi följa Rickards arbete med allt ifrån att hitta de medverkande körmedlemmarna till att drilla dem i olika enklare körverk. Serien är lika mycket en musikalisk resa som en skildring av körmedlemmarnas personliga utveckling under de veckor han jobbar med kören, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.

Text och bild SVT.

Jag fick en liten pratstund med supertrevliga Rickard Söderberg inför programmet och ställde några frågor till honom.
    Janne Danielsson /SVT

Janne Danielsson /SVT

Var det svårt för dig att hålla dig neutral till alla i kören eller blev du berörd av deras livsöden liksom jag blev när jag hörde dem berätta om sina liv?

Självklart blev jag berörd. Det blir jag alltid oavsett vem det än gäller. Speciellt om de blottar sitt hjärta och öppnar sig så mycket som de här människorna gjorde. De här programmen är inte förberedda innan. Detta är inte ett program med manus och regi. I takt med att vi var där och övade lärde vi känna varandra och då är det ju också lättare att öppna sig. Vi lärde känna dem under tidens gång. Så allt är på riktigt, inga påhittade historier av SVT.

Vad var utmaningen men att starta den här kören?
Utmaningen var att hitta alla människor. När man startar en kör brukar det vara några stycken från början. Det var inte vi. Det var vår största utmaning att hitta de här människorna. Att lära känna varandra var också en utmaning i sig och att våga lita på varandra så att vi kan göra bra körsång.

Skulle du kunna tänka dig att göra en säsong två?
Oj ja det vet jag faktiskt inte. Det är klart att jag skulle kunna tänka mig det. Men just nu är det full fokus på detta och på den här kören.
Var det som du hade förväntat dig?
Det kom flera än jag hade trott. Det var även svårt att veta vad man skulle kunna förvänta sig. Genom att ingen har gjort det här tidigare är det svårt att förvänta sig något alls. Jag fick lära mig att vara och bara vara i nuet.

Hur fick du idén till detta?
Det var tillsammans med de som jag arbetat tillsammans med på SVT.

Hur har körmedlemmarna reagerat under tidens gång? Har det varit svårt för dem? Har de fått hjälp om det har behövts?
Vi fokuserar ju inte bara på sång och musik utan vi träffas och pratar med varandra det är klart att det händer mycket då.  När vi fikar tillsammans och hänger med varandra det är ju då vi kommer nära vandra. Det här är så mycket mera än att bara vara en kör.

Har du förändrats efter att du gjort det här programmet?
Det har varit en ödmjukhet under hela programmet. De här människorna har lärt mig att vara i nuet på ett helt fantastiskt sätt. Vi har verkligen bara kunnat vara i musiken och släppa allt annat.

Efter att alla avsnitt visats på TV skulle det finnas en möjlighet att se er någonstans, kommer ni att uppträda?
Det kan det absolut finnas möjlighet till. Kören finns fortfarande. Vi har inga konserter inbokade i dagsläge men det kommer att komma. Just nu övar vi!

En konsert kanske där biljettintäkterna går till någon organisation för hemlösa?
Ja det var en bra idé. Det ska vi titta på.

Till sist vad skall du göra härnäst?
Just nu är det bara fokus på premiären och kören.

Har du sett något avsnitt själv?
Ja jag har sett det första avsnittet. Det var väldigt fint och de visar de här människorna på ett ärligt och på ett riktigt sätt så som det är. Så det var väldigt roligt att se.

Tack så mycket för intervjun och lycka till med allt.

 

Frågor och text Camilla Käller