Instant Playhouse på Playhouse Teater


INSTANT PLAYHOUSE 2023
En föreställning skapad på rekordtid – alla biljettintäkter till Rädda Barnen!
Äntligen dags, vårt blixtsnabba teaterkalas INSTANT PLAYHOUSE – nu också med dansinslag – är tillbaka! Här får du se en helt unik föreställning skapad på blott 1,5 dygn av några av landets främsta scenkonstnärer och hela din biljettpeng donerar vi till Rädda Barnen. Varmt välkommen!
 
I Instant Playhouse får ett gäng dramatiker, regissörer, skådespelare, ett liveband och ett stort produktionsteam det gemensamma uppdraget att skapa en hel föreställning från scratch inom loppet av 24 arbetstimmar! Nytt för i år är att vi också har med en koreograf – ingen mindre än Benke Rydman – och tre dansare. En av de nyskrivna pjäserna kommer därmed att tolkas både som teater och som dans!
 

Förberedelser inför Instant Playhouse

 
Fredag förmiddag den 5 maj skrivs fyra manus, därefter skapas och repeteras det i ilfart och på kvällen den 6 maj är det premiär! De fem föreställningarna á ca 15 minuter vardera (fyra talteater, en dans) spelas ihop som en föreställning, så bokar du biljett får du se alla fem!
 
Speltid: Ca 2 timmar inklusive paus
 
Till förmån för Rädda Barnen
Biljettintäkterna från Instant Playhouse går alltid till välgörande ändamål. I år går pengarna till Rädda Barnens arbete för barn drabbade av krig och katastrofer, och stöttar exempelvis barn drabbade av konflikten i Ukraina och av jordbävningen i Turkiet och Syrien.
 
Det du betalar dubbleras – och doneras oavkortat!
Du väljer själv biljettpris – 395 kr, 495 kr eller 595 kr. Den summan dubbleras sedan av en stiftelse som stöttar projektet och hela slutsumman går oavkortat till Rädda Barnen.
 
 
På Scen fick ställa några frågor till Teaterchefen Björn Lönner, dramatiker Isabel Cruz Liljegren, dansare och koreografen Fredrik ’Benke’ Rydman.
 

 
Isabel Cruz Liljegren dramatiker
Varför tackade du ja till att vara med i Instant Playhouse?
Det känns väldigt ärofyllt att bli tillfrågad. Det är andra otroliga konstnärer som är med så det är väldigt lyxigt att få chansen att skriva något till dem och till regissörerna och att skriva det på så kort tid. Det känns både pirrigt och spännande.
 
Vad är utmaningen med att ha så kort tid på dig?
Utmaningen är man inte kan utvärdera de första idéerna man får. Det första som kommer till dig måste du jobba vidare på för att du inte har tid att kära fullt ut på idén och tänka på olika idéer och prova annat.
 
Vad tycker du om lottningen?
Jag har fått en fantastisk ensemble som är otrolig. Det var både lyxigt och skrämmande. När jag såg deras ansikten och det är dem jag ska skriva till. Det känns stort men jag vill göra något bra åt dem.
 
Vad säger du om årets organisation Rädda Barnen?
Det känns jättebra. Jag är själv månadsgivare redan så det känns helt rätt.
 

 
Björn Lönner Teaterchef
Vad tycker du om årets Instant Playhouse och årets ensemble?
Jag tycker att vi har en fantastisk ensemble. När vi gjorde lottningen och man såg de olika grupperna så tänker man att det där vill jag se, det där ser spännande ut, det där blir kul. Det ser fantastiskt ut med jätteroliga konstellationer.
 
Årets ämne vet vi om?
Det är olika filmgenres med klassiska filmcitat från olika typer av filmer som dramatikerna har fått att skriva om, med inspiration av eller baserat på något sätt.
 
Vem väljer allt detta?
Det är en grupp som består av mig, Moa Åström och Louise Andersson Helgesson. Vi bollar framförallt nya idéer för vad som kan vara teman. Det har varit så många olika grejer uppe på förslag innan vi till slut landade i det vi har nu.
 
Varför blev det Rädda Barnen i år?
Det hade delvis med jordbävningen i Turkiet att göra. Det kändes angeläget att skänka pengarna till Rädda Barnen i år helt enkelt.
 
Kommer du att stå på scen?
Nej, inte i år. Det är nog första gången som jag inte gör det. Jag kände att det var dags att lämna plats åt någon annan. Förra året var så otroligt roligt så jag pausar detta år för att få nya krafter och vara med igen sen.
 


 
Fredrik Benke Rydman  Koreograf nytt för i år är dans….
Varför tackade du ja till Instant Playhouse?
Utmaningen såklart. Jag gilla att inte vara för trygg. Jag jobbar på det hela tiden, att försöka sätta mig i situationer där jag utmanar mig själv att inte ha kontroll.
 
Vet du vilka dansare som du ska jobba med?
Ja det vet jag för de har jag varit med och plockat ut, så där är jag lite förberedd.
 
Du vet inte vilken text som du ska tolka?
Nej.
 
Vad säger du om Rädda Barnen?
Det är en bra organisation. Jag skänker till dem privat också.
 
Känns det självklart med dans på Instant Playhouse?
Nej. Jag har aldrig fått en text som jag ska tolka och gestalta så det känns spännande.
 
Och att du bara har 24 timmar på dig?
Det är vad det är. Det är bara att lösa.

 

Köp biljetter till årets viktigaste pjäs

Intervju gjorde Camilla Käller
Faktatext Playhouse Teater
Foto Camilla Käller