Intervju Charlie och Kristofer Aldrig ensam show

 


 
Aldrig Ensam är en ideell organisation som jobbar för psykisk hälsa. Jag (Charlie) grundade den för att jag själv var sjuk och led av depression, panikångestattacker och flera självmordsförsök.
Det jag saknade var bra information om psykisk ohälsa, en personlig berättelse att relatera till och just att jag kände mig så ensam. Hittade jag så ville jag ge det till nästa person som drabbades av psykisk ohälsa.
Charlie: Jag kände mig ensam för att jag hittade ingen annan som var drabbad av psykisk ohälsa på nätet. Jag sökte efter andras berättelse, historier av bloggare eller vad som helst. Det var så tomt då kände jag att ”det är bara jag i hela världen som lider av det här”. Det tomrummet ville jag fylla.
Jag har fått fantastisk respons. Det är alla möjliga människor som hör av sig. Från början var det familj, vänner och släktingar. Nu är det folk från hela Sverige som relaterar till min historia och tycker att jag gör ett bra arbete. De känner sig hjälpta av vad vi gör.
Kristofer: Min koppling till Aldrig Ensam är att Charlie hörde av sig till mig för några år sedan. Han ville ha en officiell låt till organisationen. Då ledde det fram till att vi släppte ”You are not alone” tillsammans.
Det är den officiella låten för ’Aldrig ensam’. Den fick jättebra respons och vi gillade att umgås med varandra så vi kända att vi ville göra något mer.
Charlie har föreläst mycket och jag är artist. Jag kända att vi kanske ska baka ihop våra karriärer och göra något bra för psykisk ohälsa. Det landade då i ’Aldrig ensam-show’.
 
Aldrig Ensam show vänder sig till alla. Det finns egentligen inga preferenser. Jag tror att oavsett om man har varit drabbad, anhörig eller ingen relation till ämnet så kan man känna igen sig och kära sig saker av föreställningen. Det är många som kommer fram efter föreställningen och säger ”Detta skulle mitt barn som mår dåligt ha sett”. Eller så kommer de fram och säger ”Åh vad skönt att se detta. Nu fick jag konkreta tips”. Så responsen har verkligen varit att det är för alla.
Aldrig Ensam Show är en blandning av upplysning och underhållning. Det är ingen traditionell föreläsningen eftersom vi använder oss mycket av bild, ljud, ljus och många låtar.
Det är ändå konkreta tips som folk tar med sig. Det är en bra blandning. Efter varje föreställning så står vi och signerar böcker, tar bilder och pratar med besökarna. Det är mycket igenkänning. De delar med sig av sina erfarenheter eller vad de går genom eller gått genom. Det är mycket tacksamhet att vi lyfter på locket till det här ämnet. Att vi får folk att börja prata vi öppnar upp dörrar.
De känner att nu kan jag gå hem och prata med någon nära vän eller familjemedlem. Det får vi höra mycket. Det är en show med allvarligt ämne men du går ändå hem med glädje och hopp.
Vi varvar musik och prat så att det inte ska bli allt för tungt.
Kristofer: Min relation till psykisk ohälsa är att när jag var ungefär 18 år så hamnade jag i min första depression. Jag hade problem med akne, mitt självförtroende försvann helt. Det slutade med att jag hade självmordstankar. I detta när jag mådde som allra sämst så skrev jag ”You are not alone”.
 
Vad skulle du säga till de som människor som vet om att de är deprimerade eller har ångest? Vad vill du ge dem för råd?
Egentligen det som många gör för sent. När det väl har hänt så är det många som läser på för att bättra på sina kunskaper. Om man vänder på det och gör det innan det har gått långt eller innan någon är väldigt sjuk så blir man bättre förberedd när det väl händer.
Kanske också mer mottaglig.
Låt oss säga såhär: om man inte ser att personen mår dåligt och den dagen det händer. Hur kan man förebygga sånt?
För det första är det omöjligt att se vem som är drabbad av psykisk ohälsa men det är gäller ju att prata, fråga hur personen mår, ta sig tid att lyssna och fortsätta fråga.
Våga vara jobbig och ställ frågor och lyssna på dem.
 
Hjälper det om man ställer frågorna? Är det så att personerna tänker till lite extra?
Absolut och särskilt om man fortsätter att fråga. Så att man inte bara frågar en gång. Upprepar och frågar varje dag. Ställer öppna frågor så att personen får tänka till och verkligen formulera sig istället för att bara säga ja eller nej.
Kan ni berätta lite grand om ’Aldrig ensam-gården’ som finns på Kilafors herrgård i hälsingland?
Den har inte öppnat ännu. Det kommer vara ett behandlingshem för stressrelaterad psykisk ohälsa.
Den är direkt kopplad till organisationen ’Aldrig ensam’?
Nej, det är ett samarbete med de som driver herrgården. Vi har ett antal platser som är öronmärkta till ’Aldrig ensam’. Dit kan vi skicka personer avgiftsfritt. För den som vill åka dit, vår organisation vänder oss till 18 – 30 år. Men även äldre är också välkomna dit men då får de söka dit på andra vägar.
 
’Aldrig ensam-show’ har varit ute tidigare. Vad är det som gör att ni känner att ni vill åka ut med den igen?
Det beror på den responsen vi fick. Att vi känner att det här vill vi fortsätta med. Dels har vi det väldigt kul tillsammans. Bemötandet efter varje show som vi fortfarande lever på. Den tacksamheten det får från människor. Då vill man inte sluta. Vi känner att vi har mer att ge.
När du åker ut och föreläser, åker du då ut till skolor eller arbetsplatser? Är det alla åldrar som du riktar dig till?
Det är blandat. Allt från skolor och företag till kommuner och landsting. Åldersmässigt är det lägsta som jag vanligtvis föreläser är för gymnasie elever.
Ditt musicerande. Har det hjälpt dig i din ångest?
Kristofer: Absolut. Det har det verkligen gjort. Både när jag mådde som sämst men även idag. Det är verkligen någon form av terapi och meditation för mig. Jag känner att det är väldigt läkande.
 
Är det då som du sitter och skapar texter eller skapar du dem när du har kommit ur depressionen?
Det är väl lite olika kan jag säga. Jag har ingen fast rutin som jag använder mig av när jag skriver utan jag tar det lite som det kommer. Framförallt bara genom att spela och sjunga, att jag släpper tankarna lite, försvinner lite från verkligheten tycker jag är skönt. De har sagt att sjunga är väldigt bra psykiskt. Jag kan inte benämningen på det men det är bra. Det kan jag intyga för jag känner likadant.
 
Tror ni att sport och motion är viktigt för att må bra?
Absolut. Jag tror att man ska skilja på att idrotta och motionera. När folk prata om det så ska göra väldigt mycket och väldigt avancerat. Det räcker med en promenad, välja trapporna istället för hissen. De vanliga klyschorna. Bara att får lite puls varje dag. Man behöver inte gå på gym eller liknade. Vardagsmotion. Jag skulle säga det gäller allmänt för människor. Både de som mår dåligt och de som känner att de mår bra av motion. Det finns mycket forskning som visar på att motion och rörelse är väldigt bra.
 
Aldrig Ensam hemsida/boka biljetter
Kilafors Herrgård Rehab hemsida
 
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Foto Camilla Käller