Intervju Ellen Xylander aktuell med singeln Engel på jord

 

Ellen Xylander foto Morten Qvale

 

Ellen Xylander är norska men har rötter i Sverige. Hon debuterade med singeln ’One Day We’ll Make It Home’ som släpptes 2011. Nu är hon aktuell med sin första singel på norska. ’Engel på jord’ en vacker stillsam låt som spelas flitigt i radio.
 
Jag är norsk och lite svensk. Min mormor var svensk. Jag började egentligen med musik i Sverige. Det var där jag spelade in min första singel som heter ’One day will make it home’. Det var där allt började. Nu bor jag i Oslo men har ett sommarhus i Sverige. Jag åker dit så fort jag kan i juni och åker helst inte  tillbaka förrän i september. Jag började med musik redan som barn. Vid 6 års ålder spelade jag piano, min föräldrar tvingade mig till det. Jag började som klassisk pianist och har hållit med det till tonåren. Då kom jag på att jag kunde använda pianot till mera saker än bara klassisk musik. Jag började även att spela gitarr i tonåren samtidigt som jag skrev musik. Jag var osäker på om jag skulle satsa på musik, men så började jag att spela mina låtar för vänner och bekanta. De sa att jag skulle fortsätta. Det var först 2011 som den första hiten kom. Det tog lång tid men det gick bra. Den gick in på VG-lista som är Norges officiella hitlista. Jag fick en pangstart med första singeln, utgiven på eget bolag, som öppnade upp många dörrar. Efter det skickade ett skivbolag mig till Los Angeles för att skriva låtar. Så fick jag spela in musikvideos i USA. Nu är jag aktuell med min första låt på norska. Den skulle nästan kunna vara på svenska också med tanke på att mormor var svensk. Jag kan byta språk om jag vill men den blev på norska.
 
Är det du som har skrivit ’Engel på jord’, och vad handlar den om?
Ja, det är jag som har skrivit text och musik. Roberto Mårstam har  också skrivit musik samt producerat låten. När jag höll på att skriva den så ville jag skriva en låt som kunde betyda något i människors liv, en låt som alltid är där. Den passar väldigt bra till jul men lyssnar du på den så handlar det om kärlek, antingen till någon eller något. Det kan vara i både glädje och i sorg. Idag när allt går så snabbt och att man måste slå genom med en gång är det skönt att kunna ta tiden till att hinna med eftertanke. Då blev det helt naturligt att den skulle vara på norska, det språket som ligger mig närmast om hjärtat så att det kunde bli helt äkta.
 
Kommer det bli en hel skiva?
Ja, under 2020 kommer det att släppas flera låtar där jag bland annat kommer fortsätta att sjunga på norska. Jag kommer även att göra ett samlingsalbum på engelska allt kommer men jag har inget datum. Jag vet att 2020 kommer det bli mycket musik som släpps till skillnad från de senaste åren.
 
Jag vet att du gillar sport också, men är det musiken som du vill satsa på?
Det är mycket sport. Jag spelar mycket tennis och fotboll. Jag försöker att hålla det vid sidan om för musiken kommer först. Jag kommer alltid att sätta musiken först. Det andra brukar jag inte prata så mycket om. När man är liten och tänker på vad man ska bli så jag har alltid velat ge något till världen och hjälpa till. Genom musik så kan jag få bidra till något gott. Jag gör många saker men jag tror att det är genom musiken jag kan nå ut. Det gör också att jag blir hel som människa. Att man har sin sport och olika miljöer är bra också men det är musiken jag vill fokusera på.
 
Vad inspirerar dig?
Det är främst människor. Jag märker att jag får ett skrivberoende om jag tillbringat tid med människor och observerar de som berör på något vis. Det är människor som gör det, inte platser. Så har det alltid varit. När jag började att skriva så hade jag inte hört på så mycket musik. Det vara bara något som kom och jag skrev om människor.
 
Nu efter releasen med ’Engel på jord’ så har den fått ett väldigt varmt mottagande. Den gick direkt in på iTunes-listan i Norge och den spelas mycket på radio både i Norge och i Sverige. Det känns som att den har börjat leva sitt eget liv. Det är alltid målet. Det är jag glad för. Det är min första låten på norska så jag är glad över att det har gått så bra.
 
Kommer du till Sverige och kommer du att stå på scen?
Jag fick precis en förfrågan om att uppträda i en kyrka men det måste jag tacka nej till. Jag har alltid spelat mycket i Sverige. Jag har gjort flera konserter, särskilt i Halland, i närheten av där vårt sommarhus finns. Jag kommer fortsätta att ha sommarkonserter i Halland och området där omkring. Förhoppningsvis blir det även andra ställen. Det är lite av en sommartradition att det blir spelningar i Sverige. Jag har ingen lista klar ännu.
 
Du vill spela i Sverige?
Ja, väldigt gärna. Sverige är mitt andra hemland. Jag vill göra mycket mer i Sverige.
 
Turnerar du mycket i Norge?
Inte turnerar utan enstaka konserter och på festivaler. Jag har spelat mycket i kyrkor de senaste åren för jag tycker att det är så fina konsertlokaler. Det är stort och fint. Jag har också varit i Paris på en turné med 14 konserter. Det var kul att möta en internationell publik. Jag har även varit i Skottland på en turné.
 
Kan du berätta om någon milstolpe i din karriär?
Den första milstolpen var när den första låten spelades för första gången i NRK på nationell radio. Jag var helt okänd trots att jag arbetat med musik i så många år utan att ge ut något. När jag hörde den på radion så kände jag att alla mina mål uppfyllts. Andra milstolpen var när jag åkte till USA, till Universal Publicing. All min musik som kommit på iTunes-listan. Det var en milstolpe att ’Engel på jord’ slog så bra. Det är en annorlunda låt mot vad jag har gjort tidigare. Det innebär att jag kan fortsätta att skriva låtar på norska.
 
– Jag har lyssnat både på nya och gamla låtar av dig. ’Engel på jorden’. Den skiljer sig mycket från det du gjort tidigare. Dels är den inte på engelska och det tidigare var lite mer åt det poppiga hållet.
 
Verkligen. Det är en stor förändring. Jag tycker att det känns skönt att kunna göra den förändringen för nu har jag öppnat dörren för den typen av musik, samtidigt som jag fortsätta och utveckla den engelska popmusiken. När man skriver på norska eller svenska så kan man inte gömma sig bakom engelska pop-uttryck. Man blir lite mera naken.
 
När skriver du som bäst?
Jag skriver som bäst när jag inte är glad. Jag använder inte skrivandet som terapi heller utan när jag är bara glad så är jag för lycklig och uppspelt för att hitta lugnet att skriva. Jag behöver inte vara deppig utan bara något jag vill lösa. Då kommer det gärna en sång.
 
Vad betyder jul och nyår för dig?
Det betyder lugn. Jag tycker att julen är som bäst på annandag jul när alla julklapparna är utdelade och man kan sitta och titta på julgranen och hitta lugnet. Jag firar jul med familjen: mamma, pappa, bror med familj. Vi firar både norsk jul på julafton och svensk jul på juldagen, då har vi svenskt julbord. För mig är julen en väldigt fin tid. Det känns varmare i samhället. Det känns som om folk är, kanske inte snällare men det är en trevligare stämning. För mig är julen frid. Jag känner att med ’Engel på jord’ att jag kunde bidra med en sådan frid, och att ännu mer visa av den jag själv är. Den låten spelas i affärer. När jag hör den så tar jag mig tid att lyssna. Även när jag hör andras låtar så känner jag julfriden komma.
– Det är det som är så fantastiskt med den låten, som du själv säger. Den passar till allt.

 
Lyssna på ’Engel på jord’ 

 

 

Ellen Xylander hemsida

PR: Rickard Werecki, Werecki Promotion Company

Text Patrik Laijronsdotter
Intervjuad av Camilla Käller
Foto: Morten Qvale