Intervju med Amanda Andersson, Kiana Blanckert och Caroline Eriksson, kostymör som är aktuell i Trollkarlen från OZ

 
 
På Scen har träffat Caroline Eriksson som syr kostymerna till Trollkarlen från OZ och Amanda Andersson samt Kiana Blanckert som båda spelar Dorothy i samma uppsättning som visas nu på Intiman.
 

Kiana Blanckert och Amanda Andersson. Foto Camilla Käller

 
Vilka är ni?
Jag heter Amanda Andersson och kommer från Falkenberg och är 18 år.
Kiana Blanckert är 15 år. Jag bor i Stockholm. Jag föddes i Australien och flyttade till Sverige när jag var 2 år gammal. Jag har dansat och sjungit så länge jag kan minnas. Vi båda älskar att jobba med sång och teater.
Kiana Blanckert känner ni säkert igen från Talang 2021 och Amanda Andersson var med i Idol 2022.
Trots sina unga år har de stått på scen länge. Vad som inspirerar dem är att lyssna på mycket musik. Amanda gillar Ariana Grande och Harry Style men hon lyssnar på mycket annat också.
Kiana lyssnar mycket på 50-talsmusik. Hon dras mera åt det hållet än det moderna, men modern musik som har en touch av det gamla är kul att lyssna på.
De drömmer om att kunna få arbeta med sång och teater på heltid. Musikal är något extra. Där man kan både agera och sjunga samtidigt.
 
Men du Kiana ska vara med i Melodifestivalen i år hur är det?
Det är en fantastisk möjlighet att kunna få nå ut till en stor publik. Det är så roligt och spännande
[red anm. Kiana tävlar i deltävling 4 med låten ”Where Did You Go”]
 
Ni spelar båda huvudrollen i Trollkarlen från OZ vad är det som är lätt och svårt med den föreställningen?
Amanda: Vi har många repliker som är nästan lika men innebörden är inte den samma. Det är lite svårt att skilja på dem. För att kunna göra det så måste jag koppla ihop mina repliker till en scen. Gör jag det så blir det lättare.
Kiana: För mig är det inte svårt att komma ihåg repliker men att minnas hur vi ska stå, när vi ska komma in och när vi ska gå är lite krångligt.
 Trollkarlen från OZ är verkligen vår favorit musikal också den är så härlig. Det är långa repdagar också går vi i skolan så det gäller verkligen att älska det man gör, och det gör vi.
Vi har också så härliga minnen med Trollkarlen från OZ. Jag, Amanda var med i den 2012 i Falkenberg då spelade jag en Lilleputt och att få göra huvudrollen nu här på Intiman, det är en dröm som har gått i uppfyllelse.
Själv är jag uppvuxen med filmen. Mamma introducerade den för mig när jag var liten och jag tyckte den var magisk säger Kiana. Jag har sett den så många gånger.
 
Till sist vilken är Er favoritlåt i musikalen?
Amanda: ’Lyckliga landet från OZ’ Hela den låten, dansen och steppnumret.
Kiana: ’Over The Rainbow’ är underbar fin eller ’Ovanför regnbågen’ som den heter på svenska. Men alla sånger är fantastiska så det går verkligen inte att ta ut någon speciell låt.
 

 

Kan du berätta vem Caroline Eriksson är?
Jag är kostymör och kostymdesigner, jag har jobbat med detta sedan 2010 då jag blev färdigutbildad vid Tillskärarakademin i Göteborg. Jag ser till att skådespelarna får rätt och anpassad kostym så de kan gå in i sin karaktär. Det kan vara allt från kläder, skor och hattar till attiraljer. Det är väldigt olika hur mycket jag får säga till om i en föreställning. När vi har satt upp föreställningar från Astrid Lindgrens verk är det mer förutbestämt hur karaktärerna skall se ut, men i ’Trollkarlen från OZ’ är det desto friare.

Hur lång tid tar det att skapa och sy en kostym?
Det är väldigt olika beroende på hur det ska se ut. Det tar oftast inte så lång tid att skapa det. Utan det tar längre tid att komma på/designa och att hitta rätt material. Just tillverkningsprocessen då har jag kommit långt redan. Det provas på skådespelaren och sys upp och läggas in/ut och göras klart.
 
Just den här uppsättningen av ’Trollkarlen från Oz’. Vilken är den svåraste kostymen?
Lejonet och Plåtmannen hade vi sedan en tidigare produktion så de är inte gjorda till denna annars hade det nog varit Plåtmannen för den är inte gjord i tyg så jag kan inte använda symaskin. Glinda och häxan (elaka häxan från väst) har varit lite utmanade för det ska hålla i många föreställningar.
 
Vad finns det för knep med att sy scenkläder kontra vanliga kläder för att det ska hålla och vara lätt att ta av och på?
Grövre dragkedjor. Det hade inte varit så snyggt om man hade gjort en privat klänning till en kund men på långt håll så ser man inte det. Jag använder kardborreband eller tryckknappar när det är snabba klädbyten. Jag väljer också tyger som inte är för känsliga. Det ska tvättas och tas av och på i snabba ombyten och användas i många föreställningar.
 
Vilket är ditt personliga favorittyg/material att sy i?
Jag gillar fina glittriga tyger men det är också svårt. Linnetyger är väldigt behagliga och sköna att sy i.
 
Vad gjorde att du ville bli kostymör från början?
Det var i min barndom. Jag har hållit på med konståkning väldigt länge. Då satte vi upp isshower. Det gillade jag bäst, för jag gillade inte att tävla. Tack vare isshowerna där min mamma sydde kläderna tillsammans med sygrupper. Jag tyckte att det var väldigt kul att se på det kreativa arbetet. Det känns som att min mamma var min inspiration. Hon sydde alla våra mina tävlingsdräkter. Man blir nog formad av hur man växer upp
Jag är inte så intresserad av nutida modedesign, jag tycker det är väldigt roligt att få vara med i teatern process, att få vara delaktig från manusläsning till färdig produkt/föreställning. Och med min profession med kostym så hoppas jag att det hjälper skådespelarens arbete med att skapa en karaktär. Det är häftigt att se allas kompetenser som sedan blir ett gemensamt resultat på scenen. Det skapar en fantasi och minnen för alla, de som är på scen och de som sitter i publiken. Det är fint!

Trollkarlen från Oz på Intiman 2023. Fotograf Camilla Käller

Trollkarlen Från OZ spelas på Intiman i Stockholm 10 feb till 30 april. Klicka här för att köpa biljetter.
 
 
Text Patrik Laijronsdotter
Foto Camilla Käller
Intervju Camilla Käller