Intervju Nanne Grönvall

”Den klassiska musikalen Annie underhåller hela familjen, med vacker musik, färgsprakande dansscener och en gripande historia. Regisserar gör Eva Rydberg, som 2005 själv gjorde rollen som Miss Hannigan på samma scen. I 2018 års upplaga är det Nanne Grönvall som axlar rollen som Miss Hannigan. Thomas Järvheden spelar Mr Warbucks och på scen kommer en stor ensemble och ett glatt gäng barnhemsbarn underhålla tillsammans med hunden Sandy. Spelas 30 nov – 24 feb på Nöjesteatern i Malmö och 1 mars – 5 maj på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Musikalen Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen. Musikalen är baserad på den tecknade serien Little Orphan Annie och innehåller alla element som utgör en succémusikal; bra musik, glädje, dans och några tårar.

Handling: I 30-talets New York träffar vi föräldralösa Annie som sorgset undrar var hennes föräldrar är och om morgondagen blir en bättre dag. Den lätt alkoholiserade Miss Hannigan, som inte är särskilt förtjust i barn, styr barnhemmet med järnhand och Annie tar varje tillfälle att rymma. En dag får Annie följa med hem till miljardären Mr Warbucks. Tillsammans upplever de glädje och Mr Warbucks vill adoptera henne, men Annie har inte gett upp hoppet om att en dag återförenas med sina föräldrar.”

 

 

Musikalen Annie har premiär i Malmö på Malmöteatern för att senare spelas i Göteborg. Inför premiären intervjuade pascen.se Nanne Grönvall och de båda barnen Lily Wahlsteen , Ella Andersson Bessman  som spelar Annie. 

 

Nanne Grönvall
Vad gjorde att tackade jag till rollen i Annie?
Det var kombinationen av att det är en väldigt stark karaktär och så att Ewa Rydberg regisserar. Skulle jag någonsin våga mig på den så är Ewa den bästa läromästaren. Det bygger mycket på mimik, kroppsspråk, timing. För mig känns det jättestort att jobba med Ewa. Jag har alltid velat jobba med henne men det har inte blivit av tidigare.
 

Det bygget mycket på komik och timing säger du. Är inte rollen lite stäng och tycker som barn brukar?
Precis. Hon är absolut inget charmtroll. Hon är elak. Det är en barnhemstant som tycker om barn och tullar i sin fickplunta hela tiden och så är hon väldigt förtjust i karlar. Det finns sekvenser när man kan få elakheten att bygga karaktären ungefär som en tecknad figur. De tär en fantastisk familjeföreställning. En ena sekunden skrattar man och i nästa så kommer det en tår för man blir berörd av Annie och hennes upplevelser och resa på och från barnhemmet?
 

Hur mycket elaking finns det i dig?
Jag känner inte att jag och Miss Hannigan är lika. Därför har det varit extra svårt att hitta den här karaktären i sin yvighet och att hon är elak och ständigt berusad. Det har varit att leta fram en karaktär mer än att det är något jag ta från mig själv. Vi är väldigt olika.
 

Du har gjort lite elaka karaktärer tidigare. Är det något du dras till?
Nej, det har bara blivit så. Den första jag gjorde var i Sweet Charity. Det var en väldigt glad, positiv och sprallig tjej. Samma sak i Hur man lyckas i business utan att bli utbränd. Så min första roller var tvärt om sen blev det Mrs Danvers i Rebecca. Efter det blev det den elaka drottningen i Snövit. Det har bytt. Det är kul att få spela olika karaktärer och testa sig fram.
 

Hur har det varit att repetera in den här karaktären?
Det har varit ganska svårt att våga ta ut svängarna, att göra lite mer av allt. Där är Ewa fantastisk att locka fram så att man vågar mer med kroppsspråk, mimik och hur man säger saker.
 

Hur tycker du att en bra barnvakt ska vara?
Inte som Miss Hannigan! Henne skulle jag aldrig anställa. En bra barnvakt eller barnhemsföreståndarinna ska självklart vara kärleksfull, tycka om barn och stöttande. Allt som Miss Hannigan inte är duktig på.
 

Det är en föreställning för alla åldrar med fantastiska musiknummer och gripande och samtidigt en roande föreställning. Den har allt. Barnen som är med är fantastiska. De är så duktiga på att sjunga, dansa och agera.


 

Lily Wahlsteen , Ella Andersson Bessman
 delar på rollen som Annie
 

Hur känns det att spela Annie?
Lily: Det känns jättebra och superkul. Det är en roll jag alltid spela den. Den är så rolig och man så många roliga nummer. Annie är en så härlig person att spela.
Ella: Jag har också alltid velat spela Annie sen jag såg henne när jag var ca 7 år. Det är roliga nummer och danser.
 

Vad är är det som är lätt och svårt att göra er roll?
Lily: Det svåra att gråta på scen, svårt att få fram tårar. Det som är lätt är Dansnumren som vi har övat på sen i augusti.
Ella: Det är lite svårt att inte börja skratta om något händer och det är lätt att dansa. Jag har dansat sen jag var fyra år.
 

Finns det någon likhet mellan er och Annie?
Lily: Anni är väldigt positiv tjej, hon ser det bästa i situationen. Hon är glad. Jag hoppas folk tänker som mig med.
Ella: Hon säger ifrån vad tycker och det gör jag också. Vi gillar båda att dansa.

Lily, din mamma är med. Hur känns det att spela ihop med henne [Anna Shalene red. anm]?
Man kan inte komma ifrån att det är min mamma, men vi båda försöker jobba professionellt. Hon behandlar mig på samma sätt som alla andra barnen och jag behandlar inte henne som min mamma. Hon är som en av de andra vuxna skådespelarna. De är roligt att få spendera så mycket ensamtid med henne också. Jag har en bror och pappa också som vill ha hennes tid.

Tycker du att blir svårt eller blir det lättare för dig just för att det är din mamma?
Ibland kan det bli svårt för att man blir irriterad för att hon säger något eller så kan jag tycka att hon är pinsam men oftast är jag stolt över att det min mamma.
 

Vad kan vara pinsamt?
Alltid när mamma hör en bra låt så börjar hon dansa, oavsett på café eller i sin loge.
 

Beställ biljetter här
 

Lily Wahlsteen 12 år , Ella Andersson Bessman 11 år
 

Text Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto pressbilder: Cesare Righetti