Pistvakt Intervju

 
Omåttligt populära och kultförklarade Pistvakt har haft premiär av föreställningen Pistvakt i Kajskjul 8 i Göteborg. Inför kvällens föreställning träffade jag Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel. Det blir en kort men trevlig intervju. Det märks att de här herrarna är otroligt populär, publiken är mestadels de som växte upp med tv-serien Pistvakt men även yngre har hittat dem så det är en väldigt blandad ålder på publiken. Kvällen till ära uppträdde inför en fullsatt publik som det var ett rejält drag på.

 

 
Varför heter ni Sven-Erik, Jan-Erik och Olle (som inte är ett dubbelnamn)?
Vi döptes till det så det får du fråga mor och far om. ”skratt”
Vi gjorde Bryggvakt först och då hette vi Butch, Sandy och Olle. Det var en parodi på Baywatch. När vi gjorde Pistvakt så döpte vi om Butch till Sven-Erik, Sandy till Jan-Erik och Olle fick heta Olle. Det är för att i Norrland så är det mycket dubbelnamn.

 

Hur kommer det sig att ni hamnade just i Göteborg med er show?
De visade sitt intresse härifrån och vågade satsa på det. Det är det mest sydlig vi har varit. Ulrika som driver Kajskjul 8 ville boka efter första giget i Skellefteå. Hon hade bar läst recensionen i Aftonbladet.
 
Kommer ni åka till andra städer?
Vi spela några helger här i Göteborg sen åker vi ut i landet som Borlänge, Piteå och lite var stans i vinter, men det är bara i Norrland. Men vi gjort Pistvakt två gånger på Tyrol i Stockholm, för 11 år sendan så vi har inte bara varit i Göteborg. 
 
Hur känns det nu? Ni är  kultförklarade. Hur kommer det sig att ni fortfarande är så populära?
Ja, visst är det märkligt. Det är en bra fråga. Det är omöjligt att besvara men det finns flera teorier. Vi ska inte bli för överanalytiska men något är det med det lilla enkla. Det är som en liten saga över det hela som gränsar till någon slags verklighet. Sen finns det också både värme och sorg i berättelsen.
Det har kommit en ny generation som sett Pistvakt-serien på DVD som barn. De står längst fram på konsterna och vill ta selfisar.
 
TV-serien spelades in 1997 och sändes 1998. Tiden går men är era karaktärer lika gamla fortfarande?
Ja, i Svartlien står tiden still. 
 
Är det något nytt i den här showen som ni inte har haft med tidigare?
Vi har några nya låtar och lite nytt mellansnack. Den har blivit lite längre, ca 20-25 minuter längre.
 
Ni har nyligen släppt en EP på Spotify. Kommer ni turnera med den?
Nej, det här är vårt koncept. Vi spelar och sjunger inför sittande publik. Alla nya låtarna är med såklart.
 
”Efter att ha gjort succé på teaterscenen blev Pistvakt en TV-serie som idag nått en närmast makalös kultstatus. TV-serien blev 2005 även långfilm, som blev det årets mest sedda svenska långfilm och 2001 kom även deras första skiva ”Gaj å Partaj”. Den lade grunden till hundratals shower och konserter över hela landet. Men det slutar inte där, de senaste åren har kärleken och intresset för Pistvakt ökat lavinartat (Ursäkta fjällvitsen). I publiken finns allt från barnsben till gråskägg. Skivan streamas över 7 000 gånger varje dag, inte illa för en 18 år gammal skiva som nu har kompletterats med en EP ”Nere hos Beng-ha! Bröderna Marklund spelas av Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel. För 22 år sedan iklädde sig tre av landets mest erkända skådespelare för första gången rollen som tre väldigt speciella bröder: Pistvakterna Sven-E, Jan-E och Olle Marklund. Sagan om de tre bröderna har sedan dess bara vuxit i popularitet.” 

 

Klicka här för att komma till bokning.

Text Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto i loge: Patrik Laijronsdotter
Föreställningsbild: Camilla Käller