Intervju Tobbe Blom (Tobbe Trollkarl)

 

 

Härom dagen fick jag en liten pratstund med omåttligt populära Tobbe Blom mera känd som Tobbe Trollkarl. Han gör familjeföreställningar för fullsatta salonger vart än han kommer. Han har hittat ett koncept som passar honom och han underhåller både vuxna och barn samtidigt i sina magiska shower.

 

20 år i TV, 30 år som trollkarl, Vad är det som lockar?
Det är mötet med publiken.
 
Visste du från början att det var med barn du ville jobba med?
Nej, det bara föll sig så. Det var det som fungerade bäst. I början har alla trollkarlar ambitionen att bli en ny Joe Labero. Som familjeartist kommer du aldrig att komma in i de ”fina rummen”. Jag tänkte tvärtom och tänkte att jag ska vara konsekvent i det här och bli bäst på det. Då kommer jag vara ensam på min planhalva, och så blev det. Det finns 40 heltidsproffs idag som jobbar med magi, 38 jobbar mot vuxna och 2 jobbar mot familjer.
 
Är det någon skillnad på hur man får kontakt med vuxna respektive barn?
Från början visst jag inte om det utan jag gjorde bara, men sedan har jag analyserat mig själv, och jag har förstått att det jag gör tilltalar både barn och vuxna. Det är exempelvis på samma sätt som Walt Disney har jobbat med i ca 15 år. Det är både skämt som flyger över huvudet på barnen  och till dem, och det svåraste är att hitta när alla kan skratta, gärna samtidigt. Det går men det är svårt. Att skämt går över huvudet på barnen sågs som väldigt fult och något man inte skulle göra, men jag tyckte tvärt om. Självklart kan man göra det så länge det inte är på någons bekostnad. Både barn och vuxna kan skratta åt samma skämt men åt olika saker, barn skrattar åt en knasighet medan de vuxna skrattar för att de ser något annat i det.
 
Ser vi dig  i TV?
Ja, jag är i Barnkanalen varje morgon och kör på. 
 
Du kommer köra halva sommaren på Gröna Lund i Stockholm. Du var där i fjol också. Kan du berätta mer om det?
….och innan dess var jag där 2003-2011. Sendan flyttade jag till Skansen och var där i 5-6 år. Efter förra året är jag tillbaka på Gröna Lund. Det är så roligt och det är där jag känner att jag hör hemma. Det var som att komma hem. Det är en ynnest att få vara på en så härlig scen som Lilla Scenen. Den är som gjord för barnunderhållning.
 
Vad är det som gör att du känner så starkt för Gröna Lund?
Jag har varit där i många år. Man blir som en familj och jag gillar hela tivoli-stilen. Det är som en flygplats: glada och förväntansfulla.
 
Vad vill barn se? Vill de se close up (fingerfärdighet) eller stort och maffigt?
Det finns inget som fungerar bäst på barn på det sättet du menar, utan det är interaktion som är det bästa för barn. Där de får vara med och skrika och gärna att de tror att de har överlistat mig och ställt till det för mig men att jag lyckas vinna till slut. När man jobbar med vuxna så ”vet” de när de ska applådera för de är socialt tränade. Det är inte barn (en del av charmen).
 
Har du återkommande trick eller förnyar du dig?
Jag förnyar mig hela tiden väldigt mycket. Det är hela tiden en ny publik som besöker mig, så i princip skulle jag kunna köra samma gamla trötta trick hela tiden. Vissa trick har jag kört i 20-25 år som jag aldrig kommer byta.  Men de flesta byts ut hela tiden. Mest för mig själv så jag inte tröttnar och blir kreativt död.
 

 
Vad tycker du själv bäst om att göra?
Det är det jag gjorde på Maximteatern i Stockholm. Att stå framför en fullsatt salong. Det är inte alla trollkonstnärer som får den lyxen, utan de kör företags gig och liknande. Att få stå framför en betalande publik på en stor scen, det är det absolut härligaste.
 
Vad är det mest minnesvärda du har varit med om under en föreställning?
Det är så oerhört mycket under dessa år men en av de roligaste var i början av min Tv-karriär, kanske 15 år sedan. En tjej på ca 4 år ställer sig upp som bara en 4-åring kan göra och skriker: ”Hur kom du ut ur TVn?” Sendan har det hänt hundratals gånger, men den första gången var speciell.
 
Du har spelat inför publik i fullsatta salonger och medverkar i TV. Är det föräldrar som har sett dig när de var små och tar med sig sina barn?
Precis så är det. Många kommer fram och säger att de har växt upp med mig och nu har med sig egna barn. Det är härligt samtidigt som det ger mig ångest för det får mig att känna mig asgammal (skratt). Jag har förlikat mig med det.
 
Hur håller du modet uppe, hur orkar du alltid vara pigg och glad? Blir du aldrig trött?
Det är inget jag håller uppe. Jag är en ångestfri och glad människa sendan har jag mina dagar här hemma precis som alla andra,  jag kan också vara trött och liknade men i överlag så är jag go och glad. Man måste nog vara lite dum och osmart för att vara så ångestfri som jag är. Det speglar sig i den man blir/är, tror jag.
 
Tittar dina barn på dina shower?
Ja, absolut. De skrattar och lever sig in i dem. Min äldsta dotter börjar tröttna lite nu men i överlag så tycker de att det är kul, särskilt när jag gör nya shower.
 
Är det så att du testar nya saker för dem först?
Absolut! Det gör jag ganska ofta. De får se saker väldigt tidigt och se hela processen fram till det färdiga resultat. De får även se en del skit som ingen annan behöver se.
 
Nu har du gjort shower med mycket publik. Gör du även mindre föreställningar som till exempel kalas?
Nej, det gör jag inte. Kalas har jag inte gjort på över 15 år. Kalas är steget in i början av sin karriär. Det är oerhört lärorikt och ångestfyllt, jag har gjort cirka 600-800 barnkalas.
 
Varför är det så ångestfyllt?
För att barn som är hemma är väldigt trygga. Är de sedan med sina kompisar, då är de ännu tryggare och lugnare. Därmed kan de ta sig väldigt stora friheter. Det kan kännas som att man är en inhyrd hovnarr som bara ska hålla kolla på barnen. De som gör barnkalas har jag mycket respekt för. Idag kanske jag skulle kunna göra det för Zlatan och kungafamiljen men inte för någon annan.
 
Apropå kungafamiljen. Du är väldigt engagerad i ’Min stora dag’. Kan du berätta hur det kommer sig?
Det började när Karolinska Sjukhuset byggde Astrid Lindgrens Barnsjukhus för 20 år sedan var jag en av de första trollkarlarna som sprang runt där. Stockholms kultur hade satt av några tusenlappar för att kunna ha oss där någon gång i veckan. Det var innan sjukhusclownerna kom. När pengarna var slut så fortsatta jag för jag tyckte att det var så ofantligt kul. Därigenom fick jag kontakt med ’Min stora dag’ och jag blev deras ambassadör. Det är väldigt speciellt att träffa sjuka barn. Det kan vara hemskt men det är väldigt givande och speciellt. Jag är glad att jag började med det innan jag själv fick barn för det blir mycket värre när man själv har barn. Man känner sig mer drabbad. Just trolleri, när man går runt bland väldigt sjuka barn så kan en trollkonstnär anpassa sin trick efter patienten. Är den nyopererad, stark eller svag, ledsen eller glad medan en sångerska kan inte gå runt och sjunga på sjukhusrummen på samma sätt. Just trolleri fungerar jättebra där. Det är en perfekt matchning.

 

Du blev inbjuden till slottet att trolla för sjuka barn, kan du berätta….
Det var alldeles fantastiskt. Det härligaste med det var att Prinsessan Madeleine tog sig tid och satte på sig en riktig prinsess-outfit och bjuder in barnen till riktigt prins och prinsess-kalas. Det var magiskt att se henne där. Det var det barnen ville se, en riktig prinsessa i prinsess kläder. Vi satt i guldsalen och åt prinsesstårta. Jag kom in i en kungamantel och trollade. Det var så underbart. Det är ett minne för livet.
 

 
Är det något du ångrar som du gjort?
Nej jag är ganska ångerfri. Visst har jag tagit lite fel beslut ibland men det är inget jag ångrar.
 
Vad drömmer du om i framtid?
Jag önskar att jag hade någon dröm men jag har uppfyllt mina drömmar vilket är väldigt lyxigt så mina drömmar är inte så storslagna. De är mer att jag vill fortsätta göra det jag gör och jag vill göra det ännu bättre och ännu mera. Jag vill också ha ett härligt liv med familjen. Det låter klyschigt men det är vad jag vill.
 
Det är inte klyschigt för det är väldigt få som är nöjda med det de gör. [red anm]
Det kanske är så. Det gläder mig att höra. De flesta artister är aldrig nöjda med sig själva men jag kan kliva av scenen och vara så nöjd med mig själv.
 
Ser du upp till någon magiker och vem?
Oj, det är många men för att ta en: David Copperfield. Han är nummer 1 har varit det i så många år. Vi gör helt olika saker men hans förmåga att utveckla och förnya sina nummer gör att han är nummer 1 för mig.

 

Tusen tack för en trevlig pratstund. Lycka till med allt.
 
Till Tobbe Trollkarl hemsida.

 

Intervjuad av Camilla Käller
Text: Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Fotograf:  Camilla Käller (Bilder tagna på Maximteatern i Stockholm 2018)