Malte Hallquist Intervju

Malte Hallquist åker land och rike runt med sin föreställning Relationsteorin som är en härlig feelgood show. Malte har varit lärare i cirka 17 år. Men har nu sadlat om. Han föreläser och står på scen med hans föreställning Relationsteorin som är omåttligt populär. Om ni känner igen honom har han även spelat teater och varit med Ack Värmland. Jag fick en trevlig pratstund med Malte.
 

 
Hur har du haft det under den senaste tiden?
Under pandemin har jag fått gå tillbaka till mitt gamla jobb som lärare som jag slutade med 2012 och blev komiker och föreläsare på heltid. Men Covid-19 stängde ju ner all kultur. Det var med blandade känslor som jag gick tillbaka. Det är klart att det var kul att sitta i lärarrummet och prata med kollegor. Men det var också väldigt tydligt att jag är klar med det här yrket. Det ger mig inget att undervisa folk som inte vill eller inte har intresse av att lära sig. Förr gick jag nog igång på att få elever motiverad och intresserad men nu kände jag bara att det tog energi mer än att det gav.
 
Hur känner du när allt har startat upp och du skall ut på turné?
Det känns jätteroligt och positivt. Jag längtar verkligen efter att få åka ut igen. Jag har ju gjort lite digitala föreställningar och föreläsningar också men det är inte alls samma sak som att möta publiken.
 
Du var aktuell med denna föreställning innan pandemin, är det samma som du åker ut med nu eller har du ändrat något i den?
I stort sett är det samma som förr. Men det är klart man hör ju saker och ser saker så några nya infallsvinklar kanske det blir.
 Jag åker ut med Relationsteorin nu men det är något färre ställen inplanerat än vad det var tidigare innan pandemin. 
Men det här blir den sista svängen som vi åker ut nu med den här. Sedan blir det något nytt.
 
Vad ska du göra då?
Jag ska åka ut med en ny föreställning som sannolikt blir av i vår, den är absolut inte klar än.
 
Var hämtar du inspiration?
Det är från vardagslivet jag hämtar inspiration.
 
Är det något du skulle vilja tillägga angående din föreställning?
Ja den riktar sig till alla som gillar människor och som tycker om att ha roligt.
Det är en typ av humor med mycket igenkänningsfaktor antingen känner man igen sig själv i den eller så har man någon vän eller släkting man kan känna igen. Det handlar förstås om relationer om hur man förhåller sig till vänner, arbetskamrater eller skolan. Om man är lite sugen på att jobba på sina relationer oavsett om det är med sin partner, vänner eller arbetet då är det bra och lyckat. Det är lite som en terapi fast med komik.
 
Bygger din show på fakta eller iakttagelser?
Det är absolut både och. Det är klart att det är mycket fakta jag har läst på väldigt mycket, men det är också iakttagelser och livserfarenhet som jag fått genom åren. Det är absolut mycket forskning i mitt eget liv som ligger till grund av vad jag säger.
Föreställningen tar avstamp när jag jobbade som lärare. För att saken är den att de människor du möter under dagen bär grunden till om du kommer att lyckas på ditt jobb eller inte. Sedan bygger jag vidare på det hur man bygger upp en relation och hur man startar en. Jag vill ju något med den här föreställningen. Jag kommer att ge en formel i slutet av showen. Men det kan jag ju inte avslöja här och nu. Men går man därifrån och känner att det här vill jag bygga vidare på. Ja då har jag absolut lyckats!
 
Här kan ni köpa biljetter till föreställningen Klicka Här
 
På Scen tackar för intervjun
Intervju och text Camilla Käller
Foto: Karina Ljungdal.