Nina Söderquist och Mikkey Dee med flera släpper ny singel för välgörenhet till de äldre.

 

Pressbild Werecki Promotion Company.

 
 På Scen fick en mycket trevlig pratstund med Mikkey Dee som medverkar på Nina Söderquist låt Breathe singeln släpps onsdag den 24 juni 2020 på Spotify.
 
Hur kommer det sig att du medverkar i Nina Söderquists låt ’Breathe’?
Till att börja med så har jag och Nina lirat en del med ’Rock The Night’. Vi har gjort en del små gig med det. Nina var med och sjöng. Hon är en god vän till mig. Hon har kommit på en del Scorpions-gig. Så förslog hon att vi skulle försöka göra något för sjukvård eller äldreomsorgen. Jag har varit med och gjort flertal live-streamings för både sjukvården och äldreomsorgen med andra konstellationer. Här ville vi spela in en låt. Då kom Nina med det här förslaget. Låten har Nina skrivit för flera år sedan. Men vi gjorde om låten lite, den blev lite rockigare och med ordentlig fart. Sedan spelade vi in ”Breathe”. Det visade sig att både sjukvården och äldreomsorgen har fått pengar. Vi ville då rikta oss mera till personerna och ge dem något direkt så de ser uppskattningen själva.
 
Så det blir mer personligt?
Det är mening att det ska bli en gåva till individerna. Vi kan skänka hur mycket pengar vi vill, de får knappt så det räcker till frukosten ändå. Vi tyckte att vi skulle ge en gåva oavsett om det är blommor, choklad eller vad som helst men vi vill visa att vi tänker på dem mera konkret. De har suttit inlåsta i karantän hur länge som helst. Det måste vara fruktansvärt. Jag vet att Nina var på något ålderdomshem och gav blommor. De brast ut i tårar bara att någon tänkte på dem. Det är där vi tänkt att rikta vår lilla hjälpande hand.
 
Vad har du annars på gång nu under sommaren och i corona-tider?
 Vi var i Australien och Asien i januari och februari. Efter det skulle jag till Tyskland under hela april för att börja med förproduktion med vår nya platta med Scorpions. I maj skulle vi ha varit i Kalifornien och spelat in den. I juni skulle vi ha varit lediga. Hela juli skulle vi ha varit i Las Vegas på ’Planet Hollywoods’ nya arena. Så har det inte blivit på grund av covid-19. Nu jobbar tyskarna på plattan i Hannover och jag jobbar här. Förhoppningsvis kan vi komma igång igen i slutet av juli med förproduktion av plattan. Det vi skulle ha gjort i april har flyttats till juli i bästa fall.
 
Kommer det nya albumet ut till jul då?
Vi kan hoppas på att vi hinner klart. Vi tar en vecka i taget. Vi vet idag inte om jag kan ta mig till Tyskland, vi vet inte om vår producent kan flyga in från Los Angeles eller om vi kan flyga till Los Angeles. Allt är uppe i luften tills man vet lite mer om hur gränsförhållandena är.
Skiva ska det bli i år men inga spelningar. Det har vi lagt ner.
 
Det måste vara svårt att som trummis göra något litet med en gräns på 50 personer?
Det går inte. Då får man företa sig med något annat. För att vara helt ärlig så har jag inte varit ledig en sommar sedan 1984. Det är normalt högsäsong för mig. Tidigare spelade jag med King Diamond, Motörhead och nu med Scorpions. Nu kan jag vara mera med familjen och fixa med huset och mycket annat.
 
Hur känns det att vara ledig en sommar, och kanske framförallt uppleva en svensk sommar?
Det är fantastiskt, särskilt med det värdet som vi har nu. Det är inte så att jag inte är hemma på somrarna, utan det är festivaler som är den stora grejen. Normalt sett åker jag iväg på helgerna och är hemma på vardagarna. Vi åker från slutet av maj till början av september. Denna sommar blir annorlunda, nu kan vi planera saker, åka vart vill. Vi i min familj har alla haft Covid-19 så vi är immuna.
 
Hur var det att ha Covid-19?
Det var rätt tufft. Jag och min fru, vi fick ingen andnöd så vi blev inte inlagda, men vi fick nästan alla andra symptom så det var ganska jobbigt. Vi var hemma en månad på grund av det. Vi är fullt återställda nu och har gjort två tester var. Vi är friska och har antikroppar. Det känns väldigt bra. Det känns som att vi kan röra oss väldigt fritt utan att känna att vi skulle smitta andra människor.
Det är skönt att kunna åka på semester i Sverige.

 

Nina Söderquist, Stockholm 2020. Fotograf Camilla Käller

 
Kommer det att bli några flera samarbeten med Nina i framtiden?
Det hoppas jag verkligen. Det är jättekul. Nina är en fantastisk sångerska och människa. Hon är väldigt kul att hänga med. Jag hoppas att jag och Nina kommer att stråla ihop igen. Vi hörs ofta och ”Breathe” är en riktigt bra låt. Jag hoppas att den får chansen att få lite fotfäste. Inte bara för att dra in stålar till äldre utan även för att det är en bra låt.
Vi har gjort en del förändringar från själva baslåten. Den har blivit lite hårdare, lite mera detaljrik och intressant att lyssna på. Vi har tagit bort den från Melodifestival-genren.
 
Lyssnar du själv på musik när du är hemma?
Det blir så, allt har sin tid och plats. Det är skönt att vara ifrån musiken när man är ledig. Det är en viktig del av att vara musiker, det är att få tid till att komma bort från det. Man måste få ladda upp och känna att det är kul. Blir det för mycket av det goda så är det inte kul. När det är fest och party, eller i bilen så lyssnar jag på musik.
 
Är det hårdrock då?
Det är allt möjligt, all musik. Min yngsta son är en duktig trummis, gitarrist och keyboardist. Han spelar och skriver mycket hemma i vårt musikrum. Det är kul att följa honom. Musik finns med hela tiden.
 
När du är ute och giggar. Är det korvmojjen eller finmiddag du helst vill ha?
Det är både och. Vi äter väldigt fint med Scorions. Vi äter tillsammans varje kväll på våra hotell. Det är det att man måste försöka att äta bättre när man turnerar. Jag ska inte säga….” på ålderns höst” för jag är ”bebisen” i bandet. Men man är inte 18 eller 20 år längre då kunde jag leva på korvmojjen under en hel turné. Vi försöker att äta bättre. Men jag måste villigt säga att jag är en hamburger-snubbe. Jag behöver fettet och en pizza slinker gärna ner också, jag behöver energin från snabbmaten.
 
Vilken låt tycker du är roligast att spela med Scorpions och varför?
Det är en bra fråga men svår att svara på. Låtar varierar kanske inte från dag till dag men från vecka till vecka tycker jag att jag hittar olika favoriter. Vissa turnéer eller veckor kan jag tycker jag vissa låter inte svänger alls eller att jag har svårt att känna att det svänger men veckan efter kan det vara min favoritlåt att spela. Det varierar. Det alltid kul att spela vårat 70-talsmedley. Då är det fullt ös. ’Black out’ är en rolig låt. ’Rock You Like A Hurricane’, det är ofta sista låten så den är skön att lira för då vet man att man har jobbat klart.
 
Festivaler eller arenor?
Både och. För när du har varit ute på festivaler en hel sommar är du väldigt trött på det, då vill du inomhus och köra dina egna låtar och bara ditt crew, din scen. Sedan när man varit inne hela vintern och våren så vill man komma ut på festivaler och träffa andra band som man bara träffar kanske en gång per år. Det är likadant med kontinenter. Har du gjort en Europa-turné så är du astrött på det och det är så kul att komma till USA. Sedan är det lika skönt att åka till Sydamerika eller Asien. Det tar över precis i lagom tid tycker jag så man blir aldrig trött på det hela.
 
Gör ni mindre gig nu eller är det bara de stora arenorna ni åker på?
Vi gör inte så mycket mindre gig för att det sättet vi kör på är väldigt inkört. Ibland förekommer det att vi gör lite mindre, men då är det oftast för TV, radio eller privat. Våra gig kostar för mycket för att spela på mindre ställen. Det kräver så mycket pengar så att vi måste in på arenorna. Sedan är det också så att man vill köra sitt gig. Det är så här vi ser ut och låter nu. Sedan kan det vara kul att göra ett Klubb-gig för någon radiostation eller liknande. Det har sin charm det med.
 
– Jag får tacka så mycket för intervjun, och njut nu av sommaren.
 
Tack så mycket, ja nu i midsommar ska vi till några grannar. Jag har inte varit hemma en midsommar på över 20 år, det blir något annorlunda och mycket roligt.
 
På låten medverkar Nina Söderquist, Mikkey Dee, Rasmus Ehrnborn, Mic Michaeli, Jona Tee, Tommy Johansson. 
 
Breathe Släpps onsdagen den 24 juni 2020 på Spotify 
 (Pengarna som Nina får in genom antal streaming på Spotify skänks till äldre på ålderdomshem, det kan vara i form av en Förutbestämd gåva som ges till dem red. anm)
 
Intervju med Nina Söderquist
 
Nina Söderquist.com
mikkeydee.com
 
Intervjuad av Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Bild 1. Pressbild Werecki Promotion Company
Bild 2. på Nina Söderquist Foto Camilla Käller
 
PR: Rickard Werecki Promotion Company