Intervju Kenny Mattsson öppnar nytt

Kenny Mattsson i Tollare.

På Scen fick äran att träffa Kenny Mattsson för en intervju i vackra Tollare.  I intervjun berättar han om sig själv, kärleken till glassen. Om intresset kring sång, musik och teater.  Kenny äger den omåttligt populära Kennys Gelato som han har grundat.  Den 18 juni 2020 är han redo att öppna en till butik ute på Djurgården väldigt nära Abba-museet och Gröna Lund.
 
Berätta lite om Kennys Gelato.
Jag har lite förflutet på Gröna Lund, jag jobbade där i 12 år,  jag  arbetade bland annat med artistbokning. Jag har även gjort Bamselive som tar en paus just nu på grund av Corona-pandemin.
Men jag har Kennys Gelato och en stor grej på gång där. Det här är en dröm som har gått i uppfyllelse.
 
Har du haft den drömmen ända sedan du var liten?
Ja! Jag har varit tokig i glass ända sedan jag var liten.
Varför då?
Det är så gott. Det finns inget bättre.

 

Minns du första glassen som du åt och fick en aha-upplevelse?
Det måste ha varit i Italien när jag var där någon av de första gångerna och jag gick in på en Gelateria. Det var en upplevelse som var/är unik på sitt sätt.
 
Går det bra att äta en vanlig isglass också?
Jag är allätare. Men när jag har börjat med det här så har jag fått en försmak för kvalitetsglass. Så är det. Det går så bra det här, det är så mycket folk som kommer hit. Vi får så mycket fina lovord och så mycket positivitet. Det är otroligt härligt.
 
Hur många gånger har du varit i Italien?
Många gånger. Jag håller inte räkningen på det. Men när jag fick den stora äran att göra det själv, att skapa en sådan här glass själv. Då tändes det något, det brann till i mig och det blev magi.
 
Hur lång tid tar det att göra glass?
Man ska göra en smet, mjölken ska hettas upp för att pastöriseras och sedan kylas ner. Efter det blandas den med smakerna innan det åker ner i glassmaskinen. Det tar cirka 8 minuter att frysa 4-5 liter glass. Efter det så chockfryses glassen i cirka 10 minuter för att den ska få en lite hårdare yta och inte ska sjunka ihop. Efter det så är den färdig att ätas. Svårare än så är det inte. Medan den fryser så gör man ordning nästa glass. Jag räknar med att vi kan göra upp till sex satser glass i timmen. Det är ofta där flaskhalsen är, den måste hinna jobba klart. Man kan inte fuska.
 
Vilken är storsäljaren?
Det måste vara Markoolios Hasselnöt.
 
Vilken är din favorit och varför?
Jag tycker att banan med Nutellacrisp är god. Jag gillar Thailändska pannkakorna man kan få med banan och Nutella på dem. Den känslan tycker jag att man får lite i glassen. Det finns något skönt med hela den kombon. Jag har blivit lite besatt av det här och kör på som aldrig förr med smaker. Nu gör vi vår första sats med fläder för i år. Jag plockade flädern i morse. De är inte riktigt klara ännu. Man får nog vänta en eller två veckor till innan de blommar ordentligt. Då kan man få många klasar. Jag går upp på stege och plockar själv.

Kenny berättar stolt att han själv plockar  fläder-blommorna till glassen.

Hur väljer du råvarorna till glassen?
Det är bra de bästa. Det är färska råvaror så det kostar skjortan men jag tror att det slår genom i smakerna. Jag pratade med en kund igår om just känslan när man äter en glass. Det känns direkt om det är äkta, det blir något speciellt. Det är inget fusk. Jag tror att det är hemligheten bakom succén. Det bygger på att jag inte har tummat på kvaliteten. Det är klart att, som alla i branscher, kan man fuska. Det går att hitta enklare eller billigare vägar att gå men då blir det något annat. Då blir det inte världsklass.
 
Vilket var det första receptet som du gjorde här i Tollare?
Det var nog Markoolios hasselnöt tror jag.
 
Hur kommer du på alla smakerna? Var får du inspirationen ifrån?
Jag tror att jag tänker glass hela tiden, är nyfiken att vilja testa nya saker. Jag har även goda vänner som vill testa idéer. Jag är på mässa en gång per år och får inspiration därifrån. Det är nog en kombination av allt egentligen.
 
Finns det glass som du har blivit överraskad över?
Alla de här som till exempel under julen gjorde jag risgrynsgröt. Den blev supergod. Messmör är också en sådan där glass som man inte trodde på men den är grym. Men allt fungerar inte. Vid vissa tillfällen så har man fått slänga för att man har experimenterat för hårt.
 
Du ska öppna ny butik. Vart och när?
På torsdag, 18 juni, öppnar vi upp på Djurgården mellan Gröna Lund och Abba-museet. Jag fick en möjlighet och det gick inte att tacka nej till den. Den är för bra. Det är bra läge. Trots Corona-situation så åker turisterna ut på Djurgården. Glassstället i Tollare kommer att vara kvar och tillverka all glass här också kör vi det till Djurgården härifrån. Jag har jättemycket jobb att göra nu fram till torsdag innan vi öppnar.
 
Kommer det att vara samma koncept?
Det kommer vara exakt samma som här i Tollare.
 
Du tar in lite kända personer som gör glass. Har du någon drömartist som du vill ska göra glass?
Robbie Williams, det skulle vara en dröm!
Grejen är att det att det är folk jag känner som kommer hit. Zara Larsson har lovat att komma hit, Kaliffa vill göra en smak. Så det finns de som vill komma och som kommer att komma. Vi får se. Veronica Maggio är alltid kul. Det är en rolig grej. Jag har märkt att det är kul även för artisterna. Det är en stolthet i det. Det tycker att det är ballt. Arvingarna var här och gjorde glass, de stod också här och sjöng. Det är blir en kul grej. Men än har det varit goda vänner till mig som ställer upp på det här.

– För att prata lite om Bamselive…
 
Hur kom du på Bamselive? Ligger Bamse dig varmt om hjärtat också?
– Ja det gör det väl för alla? Jag fick ett uppdrag att titta på föreställningar i första hand till Kolmården när Bamses värld skulle öppnas. Så fick jag fundera på vad man kunde göra. Jag hade inte supermycket uppbackning. Jag fick en idé om att göra en föreställning med inspelade röster. Nu har alla karaktärerna fått röster genom att det finns nya filmer.
Förr var det Olof Thunberg som berättade men nu finns det röster till alla karaktärer. Det var så skönt när vi testade för första gången med Bamse och vi märkte att det funkade. Det gick. Det är samma där som med Gelaterian, man vill se hur långt man kan ta det. Kan man ta Bamselive ända in i Globen? Tydligen så kan man det. Vi sålde fler biljetter till Bamse än vad Lars Winnerbäck gjorde, det var så roligt.
 
Har du några teater- eller musikprojekt på gång?
Just nu är det Bamse. Jag pratade med Lasse Berghagen i veckan som hade lite tankar och idéer. Han sträckte ut en hand och frågade om intresse fanns från mig. Jag är öppen för jättemycket. Jag tycker att det är superkul och skulle kunna tänka mig att producera mer. Allt möjligt, inte bara för barn.
 
Vad har du för drömmar? Vad gör du om tio år?
Jag har en dröm om att bygga vidare det här med glass så att det kanske kan bli en lite större kedja. Utveckla det och se hur långt det kan gå. Jag håller även på med en ny Bamse-föreställning, ’Bamse och sjörövarskatten’ som jag håller på att skriva manus på nu. Jag vet inte när den kommer ha premiär. Den ska egentligen ha premiär nu i vår men har jag fått lägga allt på is. Jag skulle egentligen ha varit på Mallorca och skrivit manuset nu men kom inte iväg. Dräkter ska sys upp som till kapten Buster, Slusken och Stollen. Det är sjörövartema.
 
Det är barnteater du brinner för?
Nej, det har bara blivit så. Jag kan tänka mig allt möjligt. Det behöver inte var barnteater. Jag har blivit vass på det i och med att jag har gjort mycket. Jag gjorde mycket på Gröna Lund också. Alla barnföreställningar där var i min regi. Jag har lyckats få en bra erfarenhet.
 
Du har varit artistsättare på Gröna Lund. Har du någon rolig incident du kan berätta om det?
När Lady Gaga var där så råkade jag gå in i hennes loge när hon satt där med bar överkropp. Det kanske inte är helt perfekt timat men hon var OK med det.
 
Hur går det med din sångkarriär?
Jag har sppelat in en singel, ’Våran sång’ som David Stenmarck skrev till mig. Den finns på Spotify. Det är lite dansband över låten.
 
Får du tillfälle att spela den här?
O ja, hela tiden. Alldeles för ofta. Tjejerna brukar sätta på den. Mix Megapol har spelat den på deras dansbandsfredag. Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam har spelat den i deras poddar.
 
Vad hände med sångkarriären?
Det kom till ett visst läge och sedan fick det vara bra där. Det är mest en kul grej. Jag har inte några ambitioner att bli en stor sångare. Det är kul, man mår bra av att få sjunga. Jag gör det för att det är roligt.
 
Vad lyssnar du på själv på om du får välja?
Blandat. Jag lyssnar gärna på radio. Jag tycker om mixen.
 
Nya glasskiosken. Kommer den har öppet varje dag?
Vi är lite sena, mycket av sommaren har redan passerat. Nu kör vi med öppet varje dag. Hur det blir i vinter får vi se men kanske att vi har öppet torsdag-söndag. Det är ganska bra. Vi får leveranser på torsdagar så då kan man sätta smeten och ändå ha öppet. Fredag-söndag är bra dagar att ha öppet även om det är oktober. I december är det så kul med julens smaker. Jag tror att man kan göra något kul med Halloween också. Mycket färger, personalen är sminkad med blod och liknande.
 
Kommer det folk även när det regnar?
O ja. Det var en lördag förra året. Det regnade hela dagen men ändå så hade vi bra försäljning. Jag fattar inte, men jag tror att det är mycket som spelar in. Det här nu i år med Corona har gjort folk mer närvarande här, de är hemma mera. Att då kunna komma hit och få unna sig en god glass är förhållandevis billigt. Jag var orolig innan vi skulle öppna: skulle det fungera, kommer det att komma folk? Det har fungerat väldigt bra. Jag tror att med ett hål i väggen så här som vi har med öppna dörrar så känns det inte så instängt. Folk är ordningsamma med att hålla avstånd från varandra så att har bara flutit på och det går strålande bra faktiskt. Jag är så glad och tacksam för det.

 
Lyssna på Kenny Mattsson här:

 
Lyssna på Bamse här:

 
Kennys Gelato Hemsida
Kennys Gelato Facebook
Kennys Gelato Instagram
 

Teaterföreställningen: Bamselive.se
 
Intervjuad av Camilla Käller
Text: Patrik Laijronsdotter och Camilla Käller
Foto Patrik Laijronsdotter