Noice blir musikal Intervju Peo Thyrén

 

Peo Thyrén Foto: Richard Liljero Eriksson

 
Noice blir musikal 2020 på Lilla Cirkus i Stockholm. På scen fick en pratstund med en av originalmedlemmarna nämligen Peo Thyrén.  
 
Kan du berätta lite om rockmusikalen?
Jag kan berätta lite. Det är så att många frågar om jag ska medverka. Det ska jag inte. Det är skådespelare som spelar oss och som är i lämplig ålder för att spela Noice-medlemmarna. Storyn utspelar sig ungefär vid 1977-1981. Innan och efter vi slog igenom. Jag är inte alls delaktig i manusskrivandet.  Utan det är Robert Lillhonga som har skrivit det.
 
Hur formades idé och har du varit drivande?
 Jag har inte alls varit den drivande i detta projekt. Jag har bara skrivit text och musik till de flesta låtarna. Jag har varit med och föreslagit skådespelarna. Jag har föreslagit flera av dem som kommer att vara med i musikalen och spela oss.
 
Du är nöjd med castingen?
Ja, absolut. Castingen känns superbra.
 
Vem har varit drivande i musikalen?
Det är en producent som heter Totte Lundgren. Han har en rockklubb i Malmö som heter KB. Han är den som har tagit initiativet till det och sen har han anlitat regissör och manusförfattare. Det är regissören Robert Lillhonga som driver det på daglig basis, som en projektledare och gör en tung insats. Sen har vi ett fantastiskt bra team som jobbar med musikalen. Det är folk som har jobbat med bland annat Magnus Ugglas show, och på Göteborgsoperan och med After Dark. Det är ett väldigt rutinerat och stabilt team, ett riktigt dreamteam runt musikalen. Det är en tung satsning.
 
Har du fått se manuset ännu?
Ja. Jag har tyckt till lite. Vi har haft dialog kring det. Det har inte varit så mycket att godkänna utan mer att ”sådär hade inte vi uttryckt oss” eller liknande. Jag har kommit med synpunkter.
 
Hur känns det att Noice ska bli rockmusikal?
Det känns jättekul. Jag tror att det kommer bli kanon.
 
Det pratas om den episka Måndagsbörsen, om ett före och ett efter. Hur upplevde du/ni det?
Det finns definitivt ett före och ett efter. Innan dess var vi totalt okända. Sen fick vi vårat genombrott.
 
Hur var det för er att tacklas med den genomslagskraften?
Det var kul men vi upplevde inte att det hände över en natt. För oss var det en ganska lång resa till att vi fick vårt genombrott och det kändes ganska logiskt från vårat perspektiv att vi slog igenom. Vi hade gjort ett helt album som var släppt. Vi visste inte riktigt vad det skulle bli för effekt av framträdandet i Måndagsbörsen. Det tog några månader innan vi började märka att det var ett stort intresse, så vi upplevde det inte på samma sätt som de som var utanför.
 
Det pratas om era fans och att ni har ett community bland fansen. Hur känner ni när ni möter dem ute på spelningar?
Det skulle vara supertråkigt att spela om det inte var folk där och inget tryck, men nu är det ett väldigt stort intresse och väldigt bra drag på spelningarna, det är bra. Det är det som gör att det är kul och känns meningsfullt att hålla på och lira.
 
Betyder den här communityn och fans mycket för er?
Det är väl mest i samband med spelningarna som det blir kul att vi har lyckats. Det är olika. Det är både en community med de som är väldigt inne på vår musik och sen är det andra som inte har varit på en spelning på 30 år som också tycker att det är kul och känner igen låtarna. Eller om de inte varit på en spelning, men har lyssnat på låtarna för länge sen. Det är alla typer av människor som går och ser och lyssnar på oss.

 

Kan du berätta om milstolpar i Noice karriär förutom Måndagsbörsen?
Dels är det våra tre album som vi gjorde 1979, 80 och 81. Sen gjorde vi en återförening som var ganska avslagen 1991. Sen gjorde vi en jättestor turné med 100 spelningar 1995. Sen var det väl att vi startade om nu på 2000-talet efter att Hasse och Freddie hade gått bort. Sen har det rullat på.
 
Utöver allt som du har skrivit för Noice, vilken låt eller album betyder mest för dig personligen?
Det är låten ’Ingen annan väg’. Jag var med i ett band som hette BIG. Vi ställde upp med den i Melodifestivalen 1998 och kom 2:a. Det är den låten som jag tycker är den som betyder mest för mig personligen. Jag tycker att det är en av de bästa.
 
Om vi frågar med Noice?
’En kväll i tunnelbanan’ kanske. Det varierar. ’ut i natten’
 
Varför varierar det?
Jag tycker olika olika dagar.
 
Är det beroende på humöret?
Det är svårt att välja någon. De är bra på olika sätt. Vissa är rolig att spela liva och vissa är roliga för att de är roliga att lyssna på. Men jag brukar förstås inte lyssna på dem. Ska jag säga en så är det väl ’Ut i natten’ just nu.
 
Vilka är det som känns roligast att spela live, som du tycker har bäst livekänsla?
Vi får väldigt bra respons på ’I natt är hela stan vår’, ’En kväll i tunnelbanan’, ’Du lever bara en gång’ och ’Dolce vita’.
 
Jag upplever det som att ni är tidlösa. Vad tror du att det beror på att ni får en ung publik idag?
Jag tror att det beror på att det är melodiös musik, att det är bra låtar och att det är svenska texter tror jag hjälper till mycket också.
– Som håller än idag?
Det verkar så till viss del. Vissa låtar har blivit mer populära i efterhand än vad de var då. En sån låt är ’Du lever bara en gång’. Den var hyfsat populär men inte en av de populäraste men det tycker jag att den har blivit i efterhand.
 
För att förtydliga rockmusikalen. Det är inte en konsert utan en berättelse?
Ja. Det är ett musikdramatiskt verk. Det är en teaterföreställning – med en handling som gestaltas av skådespelare – inte en konsert. De populäraste låtarna är med och även en del udda låtar. Det är en musikal helt enkelt.
 
Varför valde ni att avsluta 1981?
Det var inget vi valde utan det bara blev så. Det var inte planerat.
 
Det var inget speciellt som hände då?
Det som hände var väl att bandet splittrades.
 

Noice idag består av stående vänster: Robert Klasen, Peo Thyren
sittande vänster: Jonas Karlberg, Funky Dan Larsson. Foto Camilla Käller

 
Kommer ni att åka ut på någon omfattande turné igen nu när ni blir aktuella?
Nej, inget sånt. Det är musikalen som händer nu.
 
Vad händer i framtiden med bandet?
Vi får väl se och ta en sak i taget. Det är inget planerat utan det är fullt fokus på detta nu.
 
Var kan man se er härnäst?
Vi ska göra en spelning på Robbans hemmaplan i Huddinge. Det är det enda som inbokat just nu. Han vill gärna spela där eftersom han bor i Huddinge. Vi ska spela där på ett ställe som heter Melins. Det är den 28 december. Det är det enda som är bokat just nu.

 

Om musikalen Noice- Du lever bara en gång:
En av svensk musikhistorias starkaste berättelser blir rockmusikal när ”Noice – Du lever bara en gång” sätts upp på Lilla Cirkus hösten 2020!
 
När fem tonårskillar från Gustavsberg träffades för att repa i föräldrarnas garage blev det början på en av svensk musikhistorias mest ikoniska band. Med debutalbumet ”Tonårsdrömmar” 1979 och framträdandet i tv-programmet Måndagsbörsen 1980 exploderade bandets popularitet med en dramatisk resa till följd. Nu, 40 år efter bandets genomslag, är det dags att hylla Noice med en genuin rockmusikal på Lilla Cirkus i Stockholm.
 
Rockmusikalen kommer skildra bandets början och genomslag mellan 1975 och december 1981. Det är en historia som är fängslande, dramatisk, inspirerande och tragisk. Med popidol-status var de älskade av många, samtidigt som de var missförstådda av andra. Noice är ett band med stor integritet som skrev sina egna låtar – ingen skivbolagsprodukt. Det är deras låtskatt som står i centrum när ett ungt bands kamp mellan ljusa och mörka krafter utspelas på Cirkus scen.

 

Pressbild på skådespelarna i Noice – Du lever bara en gång.

Hittills klara skådespelare är: Andreas Palm, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg, Isac Aspberg och Tom Schaeferdiek.

År 2020 känns historien om Noice mer aktuellt än någonsin och det är dags för den att upplevas igen av gamla fans och upptäckas av nya.
 
Rockmusikalen ”Noice – Du lever bara en gång” har premiär 2 oktober 2020 på Lilla Cirkus i Stockholm. Biljetterna släpps den 27 november klockan 10.00 via Noicerockmusikalen.se, Cirkus.se och Ticketmaster.se.
 
Producent: Totte Lundgren – Kulturbolaget KB

 

Intervjuad av: Camilla Käller
Text Patrik Laijronsdotter
Krusive Text: Pressmeddelande Anders Westin
Foto: Peo Thyren Överst:Richard Liljero Eriksson
Foto: Gruppen Noice idag: Camilla Käller
Foto färg pressbild på skådespelare/sångare Noice – Du lever bara en gång.