Peo Thyren om nya Singeln och albumsläpp

En trevlig intervju med Peo Thyren om deras nya singel som släpps i juli. Vi pratar om musiken och turné.

 

 

Vi börjar med den klassiska frågan:
Kan du berätta om er nya singel och ert kommande album?
Den nya singeln heter ”Natten tillhör oss” och är en rockballad som hade kunnat vara skriven på tidigt 70-tal. För första gången någonsin har vi experimenterat med stråkar och blås på en låt, och är supernöjda med resultatet. Det ska bli spännande att se hur den kommer tas emot.
Albumet har arbetsnamnet Gustavsberg och är det första med nyskrivet material som vi släpper sedan 1995. Vi får se om vi hinner få det klart så att det kan släppas i år. Hur som helst kommer det redan 8 juli ett samlingsalbum med Noice som heter Först. Sist. För alltid. och som bland annat innehåller de allra första studioinspelningarna som vi gjorde, samt vår originalsångare Hasse Carlssons två sista demos.

 

Är ert sound detsamma nu som förr?
Det ändras och utvecklas hela tiden, men i grund och botten skulle jag säga att det är samma. Det beror på att det är jag och Robert Klasen som lirar bas och trummor, vilket vi har gjort ända sen den första plattan Tonårsdrömmar. Sen har jag också varit med och skrivit alla de nya låtarna, och de allra flesta av de tidigare hitsen.

 

Texterna i Noice under er storhet var väldigt ungdomliga. Är de mera mogna texter nu eller är det samma stil?
Jag har hela tiden skrivit texter utifrån var jag själv befinner mig i livet och vad som känns angeläget och intressant nu – så det blir ingen tonårsfrustration i texterna den här gången.

 

Är det du Peo som skrivit all text och musik till det nya albumet? Är de personliga texter eller fiktiva?
Yes, jag har varit med och skrivit samtliga låtar. Några tillsammans med Anders Hansson, som har producerat några låtar på plattan, och några tillsammans med Svante Persson som har producerat bland annat den nya singeln ”Natten tillhör oss”. Det är mest personliga texter den här gången, men en del fiktivt också.

 

Vad betyder skrivandet för dig personligt?
 Det är en naturlig del av vem jag är – oavsett om det handlar om att skriva musik, texter eller böcker.

 

Hur fort kan du skriva en låt?
Grundidén till de låtar som blir de bästa kan ofta komma fram väldigt snabbt. Ibland kan en låt vara färdig med text och allt på en timme, men det är då det riktiga arbetat börjar med att arrangera, repa in, och spela in den – och det tar betydligt längre tid. En låtidé som känns bra från början när man skriver den kan falla ihop och inte alls vara så lätt att få till bra vid inspelningen.

 

Vad har förändrats i musikbranschen från det att ni började? Vad har blivit bättre? Vad har blivit sämre?
Den stora skillnaden är att det såldes en massa fysiska vinylplattor och CD på 80-talet. Det är väldigt lite av det som finns kvar nu. Det har lett till att det finns mycket mindre pengar och resurser för att spela in ny musik, men å andra sidan har det också kommit ny teknik som gör att det går att spela in typ var som helst och skivbolagens roll har också förändrats musik.

 

Kommer ni att släppa er musik på vinyl? Hört att intresset ökat.
 Ja, det kommer vi. Det blir nog inte några singlar på vinyl, men den 8 juli släpps vårt samlingsalbum Först. Sist. För alltid. på vinyl och CD. Vår platta med nya låtar, som har arbetsnamnet Gustavsberg kommer också släppas på vinyl och CD. Vi får se om den hinner bli färdig redan i år eller om det kommer dröja till 2023.

 

Hört att ni fått en ny generations lyssnare kan du berätta? Vad tror du det beror på?
Det finns nog flera anledningar, men jag skulle gissa att de största är dokumentären om Noice som SvT har gjort, och sen Noice Rockmusikalen. Jag vet att många yngre har upptäckt vår musik genom den.

 

Vilken låt är du mest nöjd med som du någonsin har skrivit (gäller även till andra musiker) och varför?
”Ingen annan väg” som jag skrev till mitt dåvarande band BIG. Den låten kom tvåa i Mello 1998. Det är svårt att förklara varför jag är mest nöjd med den. Gillar den mest helt enkelt.

 

Du har varit med i flera band under åren men det är i Noice du spelar med idag. Medvetet val att du vill att gruppen lever vidare?
Har inte tänkt så mycket på det. Det har bara rullat på och dykt upp roliga spelningar, skivutgivningar och tv-program. Det känns som intresset bara växer hela tiden, och då är det roligt att hålla på. Jag fortsätter så länge det känns roligt.

 

Kommer det en ny turné med ert nya album i centrum?
Det kommer inte bli något särskilt fokus på låtarna från det nya albumet, utan stommen kommer fortfarande bestå av gamla låtar som publiken känner igen. Sen kommer vi lägga in några nya låtar efter hand och se hur det känns och vilka som funkar bäst.

 

Till sist vad ska du göra i sommar?
Det blir en hel del konserter med Noice. Dels i den vanliga sättningen med Funky Dan Larsson på sång, Jonas Karlberg på gitarr och Robban Klasen på trummor, men det blir även ett fåtal mycket exklusiva och unika konserter där jag spelar tillsammans med Charlie Grönvall som spelar Hasse Carlsson i Noice Rockmusikalen. De konserterna har varit mycket uppskattade och blir något alldeles extra.

 

Något du vill tillägga som jag inte har frågat?
Jag vill säga ett stack till alla gamla och nya fans. Till alla dom som har följt oss ändå från starten och alla nytillkomna som har upptäckte oss under de senaste åren. TACK!!!

 


TURNÉ 2022:

25 juni Olssons brygga, Arvika*
2 juli Skellefteå Stadsfest
6 juli Tanumstrand
7 juli Törebodafestivalen
8 juli Söderhamn*
23 juli Alive Festival, Boden
28 juli Festival, Eskilstuna*
30 juli RockOff Festival, Mariehamn, Åland
4 augusti Lysekil*
6 augusti This is live Festival, Falcon Alkoholfri Arena, Falkenberg
26 augusti Jordhammars Herrgård, Stenungsund
3 september Sundsvall*
9 september Vetlanda*
23 september. Circio, Karlskrona*
8 oktober Scalateatern, Karlstad
11 november Skellefteå
12 november Sollefteå
26 november Silja Galaxy

 

*Promogig för Noice Rockmusikalen med Charlie Grönvall (som spelar huvudroll i musikalen) på sång och gitarr.

 

foto och text Camilla Käller.