Allsång på Skansen 28 juni 2022 premiär

Tisdagen den 28 juni premiäröppnade Sanna Nielsen Allsång på Skansen. Hennes sista säsong som allsångsledare. Gästartisterna i programmet är The Ark, Cornelia Jacobs, Jireel, Jill Johnson samt ett internationellt besök av Benson Boone.
 
En sedvanlig start i form av signaturmelodin ”Stockholm i mitt hjärta” följs av årets öppningslåt ”En skrålande nation” där en stor del av allsångsorkestern går ut på scentrappan. En fartfylld och härlig öppningslåt med text som passar perfekt.

The Ark är första artist ut och rivstartar säsongen med ”clamour for glamour”. Det känns här som lite av en rockkonsert med bra tryck. Ola Salos allsång är ett något udda val. Det är nämligen ”Nudistpolka” som han vägleder Skansens gäster igenom. En allsång som inte hörs alltför ofta.
 
Under det att Sanna och Ola Salo går runt bland publiken letar sig några enstaka regndroppar ner från skyn. Men mer verkar det inte bli. Sanna Nielsen måste ha vädergudarna på sin sida.

Cornelia kör sitt Melodifestivalsbidrag ”Hold me closer”, något som går hem bra. I Melodifestivalen hade hon en silvrig topp med massa fransar. Såhär i allsångspremiären bär hon vitt men har klätt stativet i stil med mellotoppen. Följande allsång ”sånt är livet” är mer vanlig, vilket också märks på publiken som följer med bra.

Jireel kommer sen ut och ber direkt publiken ställa sig upp. Folket lyder. Men det är inte samma tryck under hans rap ”Mano” som när The Ark stod på scenen en stund tidigare. Jireel har valt ”Sommartider” som allsång. Sanna frågar om publiken kan denna och får ett rungande ”jaaa!” till svar. Kvällens kanske bästa tryck under en allsång.

Jill Johnson drar sen ner tempot en aning med sin vackra och härliga countrydoftande ”on top of your game”. ”Himlen är oskyldigt blå” är hennes allsång, en låt som hon gjort redan tidigare i ett annat program. Här får hon och Sanna hjälp av i stort sett hela Skansen som faller in i vacker sång.
 
Efter detta tar Sanna själv tillfället i akt och drar direkt den för junikvällen passande ”En kväll i juni” som egen allsång. För att det kanske är sista gången hon får chansen att göra den. Efter att ha ropat ”nu kör vi,” inför avslutande refräng ökar responsen något då publiken tar i ytterligare lite mer.

Kikki Danielsson, som sitter i publiken, fyllde 70 år tidigare i år och får ett hyllningsmedley där Jill Johnson inleder med en låt i countrystuk. Därefter byter Elisabeth Andreassen, Cornelia Jacobs och Sanna själv av varann medan de avverkar flertalet av Kikkis stora Melodifestivalhits såsom ”Godmorgon och ”Bra vibrationer”. Särskilt dessa äldre låtar på svenska verkar gillas mer av publiken. De fyra sångerskorna avslutar tillsammans mitt på scenen till slutpose i den sistnämnda låten.

Amerikanska Benson Boone bjuder så på sin singel ”In the stars”, en lugn singer-songwriterballad han framför med känsla.

The ark avslutar kvällen med ”Calleth you, cometh I”. På scenen blinkar lampraderna till musiken i refrängen och skapar lite discostämning. I sticket / partiet som endast består av alfabetets första bokstav får Ola Salo igång en stämningsfull allsång av det hela. Ett mäktigt och härligt avslut på premiärkvällen.
 
Programmet visas varje tisdag i SVT1 från juni till Augusti. Premiären ägde rum den 28 juni 2022. Allsång på Skansens kan även ses på SVTplay.
Biljetter köper ni via Skansens hemsida.
 
Text Diana Wikström
Foto Camilla Käller