Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, teater

Betyg:

 

När Tage Danielssons folkkära klassiker sätts upp på Scalateatern, blir det mer musikal än renodlad teater.

Henrik Dorsin har bearbetat originalet och är dessutom sagans berättare. Han inleder föreställningen själv med trevlighetspratande som raskt går över i lätt stand-up. Det är oerhört effektivt avväpnande. Han skapar en avslappnad stämning och etablerar att man respektfullt inte tar Tages original på alltför stort allvar.
Det blir en härlig skrattkavalkad med många fyndiga ordvrängerier, men också eftertänksamma tankeställare och speglande kommentarer om dagens samhälle. Vilka skulle KBJ tagit klappar av idag?
Anton Lundqvist gör titelrollen och blåser trovärdigt liv i den tecknade figuren. De andra i ensemblen går in och ut ur sina givna roller och gestaltar en myriad av olika karaktärer.
Musiken, komponerad av Carl Bagge håller sig visserligen inom ramarna för originalets klassiska jazztoner, men det är när man vågar göra utsvävningar i showig ragtime och halleluja-gospel, som det svänger rejält.
Men det blir musikalöverdoserat.
Med en så pass välkänd förlaga, hade man kanske vunnit på komma i mål med själva berättelsen, istället för att utbrista i ännu en vacker sång.

 

TITEL:Sagan om Karl- Bertil Jonssons julafton
KATEGORI: Teater, musikal
TID: 2tim inkl paus
PLATS: Scalateater, Stockholm
RECENSERAD AV: John Haque
FOTO: Robert Eldrim
BILJETTBOKNING: Scalateater