Stefan Odelberg Intervju

”En Talk Talk Show är ett koncept där Stefan bjuder in en känd svensk gäst och gör en slags roligare variant av personporträtt samt kryddar upp det hela med magi, humor och mycket publikkontakt.”
 

Kan du berätta lite om vad En Talk Talk Show är.
En Talk Talk Show är en överraskande show. Alla kvällarna är unika därför att jag ser till att överraska gästerna med en massa saker som händer i föreställningen. Jag vill att publiken ska få en a-ha upplevelse. Det är mycket likt Ellen DeGeneres och Oprah Winfrey för vi bjuder publiken på mycket. Publiken är med och ställer frågor till gästerna och de får svara på olika enkäter. Showen är en blandning med: musik, humor, magi och sång. Vi nyttjar gästerna som är där och samtidigt är det som ”Här är ditt liv”, de vet inte vad som kommer hända. Det är underhållande på det sättet att ingen vet var det tar vägen.
 
Bygger showen på artistens färdigheter och talang?
Exakt och inte bara direkt rak på. Den showen vi gör i Göteborg så avslutar vi med Galenskaparna och Linda Bengtzing. Vi parar ihop dem och de gör ett nummer tillsammans. Det blir något nytt som publiken inte hört tidigare. I Stockholm kommer vi ha Kristian Luuk i första showen tillsammans med Per Andersson. Det kommer bli blandat och man vet aldrig vad som kommer hända. Överraskningarna är den viktigaste beståndsdelen.
 
Den går i Göteborg. Hur kommer det sig att du nu kommer till Stockholm?
Det var Hamburger Börs som frågade mig om inte jag ville göra ett test uppe i Stockholm hos dem. Jag blev jätteglad för vi har inte siktat på att göra det från början utan jag ville utveckla det i Göteborg. Vi börjar med Stockholm och sedan kommer vi förhoppningsvis att göra en turné också ute i landet.
 
Kommer det då vara lokalt förankrade gäster?
Ja, det är tanken. Det är så vi funderar, att man tar en lokal känd person. Men nu är det fokus på Stockholm och Hamburger Börs. Vi ska göra det så bra vi bara kan göra det.
 
Kan du avslöja något?
Det är alltid överraskningar men vi kan säga såhär. I andra showen har vi Shirley Clamp och Andreas ’Granen’ Granqvist, lagkaptenen i svenska fotbollslandslaget. Den har fått underrubriken Shirley och dans kring Granen. Det blir lite av en julspecial. Vi har alltid överrasknings artister i alla shower som till exempel i showen när vi hade Lill-Babs och Jessica Andersson så kom Niklas Strömstedt.
 
Är det alltid så att någon kommer och överraskar?
Ja, det kommer alltid en överraskning.
 
Vad har du för drömgäster?
Vi har verkligen försökt få våra drömgäster. En drömgäst som vi hade var Björn Skifs. Christer Fuglesang var väldigt kul för han skiljer sig väldigt mycket från våra vanliga gäster. Om jag måste säga någon drömgäst som jag inte har haft ännu så måste jag säga: Will Smith
 
Siktar du på att ta hit internationella gäster?
Det är inte helt omöjligt.
 
Men det är en dröm du har?
Ja, vi kommer inte stanna på det här utan det kommer ökas på hela tiden. Det är speciellt också för det är ju inget TV-program så det finns ju ekonomiska barriärer som man måste hålla sig inom. Det här en föreställning som alltid blir dyrare än vad publiken betalar men jag vill ha det så för det ska kännas generöst och att det känns mycket.
 
Hur går det ihop?
Man får göra andra grejer också. Det är för publikens skull och gästerna ska känna sig väl omhändertagna. Så det snålas inte med något.
 
Hur kom du på En Talk Talk Show?
Man brukar ju säga ’en talkshow’. Vi kände att om man söker på det då kommer man att få hur många träffar som helst, men om man söker på ’En talk talk show’ så kommer det bara vara våran som kommer upp. Därför heter den så, plus att det fanns en engelsk popgrupp på 80-talet som hette Talk Talk och en av deras hits var ’Life’s What You Make It’. Showen handlar lite om vad man gör med livet. Hur vi kom på just denna var att det skapas inga nya talkshows på TV på ett tag och då kände vi att vi göra något som är ännu mer personligt. Då fråga Rondo i Göteborg om vi hade något koncept som vi hade som kunde passa dem. De sa ’vi att gör det’. På samma sätt är det nu med Hamburger Börs.
 
Så den är inte speciellt riktad till Göteborgspublik?
Absolut inte.
 
Vill du göra tv av showen?
Det hade varit jättekul givetvis men vi låter den forma sig och vi låter den förvandlas i sig själv. Om någon producent för TV ser den och tycker att den är bra så varmt välkomna men vi kommer inte försöka sälja in den till TV.

Vilken tycker du är den bästa talkshowen?
Ellen DeGeneres tycker jag är en bra show, Jimmy Fallon är också bra. Jag är själv magiker och komiker så jag jobbar med humor och magi. De andra är oftast att de jobbar utan någon färdighet. De är oftast bra stand-upare men de har ingen egen färdighet som att jonglera, sjunga eller trolla med kort. Jag kan visa till exempel Shirley Clamp ett trick och så tycker publiken att det är roligt och hon blir förvånad. Då så säger jag att det här är det första tricket jag lärde mig och sen att jag vill höra hennes första melodifestivalhit. Det är den stora skillnaden.
 
Hur mycket styr du samtalet i showen och hur mycket låter du gästen styra?
Det är cirka hälften-hälften. Vi jobbar med manus innan och går genom olika scenarier. Vi pratar bara om glada saker, inte om skilsmässor och annat tråkigt. Publiken har kommit för att de vill skratta. Sen gör det inget om stundens allvar kommer som Dregen till exempel berättade om hans pappas självmord. Det blev ett jättedjupt och fint samtal men det var inte jag utan han som styrde in det dit och jag bara följde med. Jag vet vilka punkter jag har som vi ska till men hur vi kommer dit det vet jag inte.
 
Händer det att du får stryka frågor?
O herre gud, jag får stryka så mycket. Jag hade en show med Glenn Hysén och Samantha Fox, den blev 40 minuter längre än vad den skulle bli och ändå var vi tvungna att stryka massor. Allt kan hända. Vi fotar mycket och har interaktivitet med publiken.
 
Har du någon tanke på att sätta upp en egen show med magi?
Det har jag gjort innan och det kommer definitivt komma igen.
 
Vad tycker du bäst om att göra?
Jag brinner för att överraska publiken. Om det sen sker genom att jag är ensam på scen eller om jag lyfter fram något ur någon annan person så njuter jag lika mycket. Jag blir lika glad för båda. Jag vill att publiken ska känna att den är med.
 
Vad har du för förhoppningar och förväntningar på Hamburger Börs?
Jag hoppas att det blir fantastiska kvällar. Jag hoppas att publiken kommer ta emot det här konceptet på ett bra sätt. Man måste uppleva det. Jag hoppas att det kommer massor med publik och så hoppas jag på att det blir fler shower.
 
Är det du som väljer gäster?
Ja, det är jag.
 
Vad är det som har gjort just dem intressanta?
Kristian Luuk är typ Sveriges nummer ett talkshow-värld. Jag säger inte att han är bäst men han är fantastisk och han var en av de första som hade en egen talkshow. Det är roligt att ha med honom i en premiär. Per Andersson är en humorkille som är helt galen. Han har varit med i Göteborg så honom gäller det att överraska ordentligt. Jag försöker alltid välja gäster som bjuder på sig själva och Shirley bjuder verkligen på sig själv. Granen är för det är en så otippad gäst att ta med och han är rolig. Det är alla olika men det gör ändå en helhet.
 
Jag är inte ensam utan har med en fantastisk sidekick i Okan ”Håkan” Cetrez och dessutom en DJ.
 
Klicka här för att beställa biljetter.
 

Text: Camilla Käller och Patrik Laijronsdotter
Foto: Camilla Käller