Tobias Karlsson Dansa samba med mig 2017

 

Tobias hur kom du på Dansa samba med mig?
Att få göra en dansikal har varit min stora dröm sedan jag var 15år. Så fick jag äntligen möjlighet att sätta upp En dans på rosor som gick i tre år. När den tog slut var det som ett stort vakuum för mig för nu var min dröm uppfylld. Jag började tänka: Vad skall jag göra nu? Så tog jag kontakt med min bästa vän Jocke som alltid har funnits med mig och vid min sida i alla lägen. Hans stora förebild har alltid varit Cornelis Vreeswijk. Så när vi har umgåtts har alltid hans musik funnits med i bakgrunden. För två år sedan så var vi i Rio och gick i Vreeswijks fotspår och så föddes idén om att göra en ny dansikal med vår vänskap som tema och med Vreeswijks låtar. Det är det den här dansikalen handlar om, att våga ta emot vänskap och att uppskatta den. Dansikalen handlar också om en flicka som är ung. Det går inte så bra för henne hon har inga föräldrar och måste prostituera sig men så kommer hon till Sverige och nya möjligheter öppnar sig för henne. En dansikal är som en musikal men att dansen kommer i första rummet det är kanske den stora skillnaden. Men med musiken vill man berätta något, en historia.
 

 
Hur kom historien till?
Först skulle vi bara ha lösa nummer med Cornelis verk och gestalta dem. Men så bad jag min bäste vän Jocke, kan inte du lägga låtarna i dramaturgisk ordning så att de skulle kunna passa till en berättelse från det har det föds fram den lilla historien om flickan. Det handlar också väldigt mycket om hur det är att komma som invandrare till Sverige om hur det är att komma till ett land där man tror att man kanske inte har något att bygga på och att man inte passar in. Cornelis kom till Sverige och lärde sig svenska genom att läsa serietidningar och så blir han en av Sverige främsta poeter. Man kan lyckas fast man tycks ingenting ha.
Den här lilla flickan som kommer till Sverige, det enda hon har är rytmen i blodet och hon delar med sig av det. I den fiktiva historien är det hon som har tagit samban till Europa och Sverige.
 

 
Hur känns det inför premiären som närmar sig snart (premiär 14 september 2017 i Örebro red.anm)?
Nu är det kaos men jag har lärt mig att hantera det. Jag pratar jättemycket om det när jag föreläser. Att man måste möta de här hindren för att bli starkare. För möter man inte hinder på vägen och allt går som på en räls har man liksom inte levt. Så alla de här hindren som måste lösas fram till premiären ska finnas det ska vara kaos. För att sen när man väl klarar sig fram till sitt mål blir tillfredsställelsen så mycket större.
 

 
Nu har jag följt med dig en heldag i ditt arbete och jag blir så imponerad av din energi. Hur orkar du?
Jag måste då säga mina dansare. Alltså det här kompaniet…de är helt fantastiska. Vi har hittat så fin stämning i gruppen nu och alla sångare och dansare verkar trivas tillsammans. Det var lite därför jag började med det här för att vi skulle kunna få träffas och göra något tillsammans av det vi älskar mest av allt – att dansa.
 
Musiken finns att lyssna på Spotify
Länk till hemsida där ser ni turnéplan och var man köper biljetter Dansa samba med mig.

 

Foto/copyright och text Camilla Käller.
Bilder är från repetitioner.