Bye Bye Bror

Betyg:

 

En viktig och sevärd föreställning om kriminalitet och manlighet.
 
I skuggan av de våldsdåd och skjutningar som hemsökt Sverige, replikerar pjäsen både med frågetecken och utropstecken. Pjäsförfattarna och regissörerna Emil Rosén och Ulf Stenberg, menar att machokultur och dåliga manliga förebilder har en bidragande orsak till gängkriminaliteten, och har genom intervjuer med aktiva och ex-gängmedlemmar, skapat en djuplodande föreställning.
 
Beväpnade med två engagerande skådespelare, som med berörande berättelser slår hål på förutfattade meningar och floskler om att det bara är att lämna gänget. Det blir ”Ett krig ingen kan vinna eller ta sig ur.”
 
Pjäsen väcker många frågor och sätter perspektiv på tankar om familj, utanförskap och gängmentalitet. ”Gängen fyller ett behov som familjen, skolor och omgivningen misslyckas med.”
 
Sin aktualitet och höga intressenivå till trots, blir pjäsen aningen långdragen, och ett falskt slut gör dessutom att avslutningen blir otydlig, när pjäsen sedan fortsätter.
 
I den efterföljande paneldiskussion framgår hur bristen på resurser och satsningar på ungdomar skapar ett otryggt samhälle där kriminalitet blir ett slukhål för de som halkar utanför.
Hur bygger vi om vårt dysfunktionella samhälle från grunden så vi slipper att människor hamnar helvetesjävla fel?

 

TITEL: Bye Bye Bror
KATEGORI: Teater, drama
TID: 2 tim inkl samtal efter föreställningen
PLATS: Turné
RECENSERAD AV: John Haque
FOTO:John Jamal Gille Columbus
BILJETTBOKNING: Riksteatern