Intervju Therése Neaimé

 


 
På Scen fick en pratstund med Therése Neaimé. En kvinna med många järn i elden. Nu är hon aktuell med nya singeln på svenska ”Dagarna går ändå”. Hon har en bakgrund som dansare och har turnerat runtom i Sverige med många kända namn och ansikten. Hon föreläser och har skrivit en bok. Hon har också en stor internationell karriär att luta sig emot. Nu kommer Therese med musik på svenska. 
 
 Kan du berätta om din nya musik och ditt musicerande?
Det är svårt att sammanfatta det kort. Musicerandet har varit mitt liv de senaste 20 åren. Jag känner mig så otroligt tacksam över att jag får jobba med det som jag tycker mest om och att jag får uttrycka mig genom musiken. Det har blivit tre album och en massa singlar. Det känns också än mer viktigt att musiken verkligen kommer från hjärtat och har ett budskap. Jag tycker att man som artist har ett ansvar när man fått möjlighet att nå ut i ett större perspektiv. På senare tid har jag skrivit mycket på svenska. Det känns som om uttrycket blir ärligare på mitt modersmål. Det har också blivit en fantastisk kanal till att få inspirera andra och ta med dem på min resa genom om livet.
 
Dina album skiljer sig musikaliskt, det engelska är mera poppigt och det på svenska är soft, är det ett medvetet val?
Jag tror att min karriär har två olika spår i och med att jag har haft en karriär utomlands under nio år i Mellanöstern. Min bas var då i Dubai. Min pappa är från Libanon, och just därför kanske det föll sig naturligt att jag fick en andra bas i just Mellanöstern. Där blev låtarna lite mer poppiga och hade lite mer arabiska influenser i produktionen. Sedan tror jag att det hänger ihop med att jag började skriva på svenska och att det blev lite mer avskalat och personligt. Jag vill säga så mycket i mina texter, inte dränka dem i en pop-produktion. Det mesta är också inspelat live. Men jag sjunger fortfarande även på engelska, till exempel på Köpenhamn Pride och även senast på Kapstaden Pride i Sydafrika. Vid sådana internationella konserter så lämpar sig ju mina poplåtar på engelska lite bättre men jag känner mig priviligierad att få ha två olika stilar i min repertoar som går parallellt.
 
Hänger publiken med dig i de olika stilarna?
Jag tror att de börjar följa med mig för att de inser att dessa två olika uttryckssätt går hand i hand. I början var det inte så. Då var det en publik för pop-soundet, där jag har legat på listorna i England. Sedan tycker jag att det är intressant att vissa av de svenska låtarna, som näst sista singeln ’E det så det kommer va?’ har gått jättebra utomlands. Det känns jättekul. Den har spelats mycket bla i USA. Kanske gillar de kvaliteten i produktionen och budskapet, fast den är på svenska. Jag tror och hoppas på att det är så. Det är lite oförklarligt men jag tror att publiken börjat förstå att det finns en röd tråd i de olika stilarna.
 
Kommer det ett nytt album?
Jag tänker att man idag oftast släpper singlar. Men med fler och fler singlar på svenska i bagaget och som gått bra tänker jag att jag med tiden kommer binda ihop dem till ett album.
 
Du pratar mycket om Pride. Ligger det dig varmt om hjärtat?
Jag är hetro men det ligger mig varmt om hjärtat att följa sin dröm och inte låta någon annan bestämma vilken väg man ska gå i livet. Det är mycket det jag står för. I den nya singeln ’Dagarna går ändå’ sjunger jag just att det skrämmer mig mer att inte våga för att dagarna går ändå. Jag brinner för att inspirera människor att gå sin egen väg. När något är svårt brukar det trigga mig ännu mer att gå min egen väg. Där ser jag kopplingen till att jag gärna vill bidra på Pride-festivaler. Att jag står för att våga vara annorlunda, våga älska den du vill. Att man vågar vara sin egen gud, som jag bla sjunger i min låt ’Framme snart’ Jag tycker det känns så viktigt. Självklart är det också viktigt att ingen annan blir lidande på vägen men så länge man inte sårar någon annan men ändå är sann mot sig själv så är det ok tycker jag. Detta är också något jag vill jag lära mina barn, att våga i livet.
 
Kan du berätta om några milstolpar dit liv och i din karriär?
Jag var mobbad som liten. Något som kan knäcka vem som helst men något som också kan stärka dig. Jag var bra på två saker: att springa och att dansa. Jag lärde mig tidigt att man kan påverka sitt liv redan i tidig ålder bara man inte är lat. Jag lärde mig också att om jag bara övade så kunde jag ändra min livssituation och mitt öde. Det gav mig ett självvärde. När jag var 26 år så var jag femma i Sverige på längdhopp. Som 29-åring lämnade jag ett 10-årigt förhållande, en lägenhet på Södermalm och flera dansjobb där hemma för att åka till Los Angeles och studera på Musicians Institute för att bli sångerska. Egentligen var det ganska sent i livet att bryta upp. Men jag hade en dröm och det var där och då jag blev sångerska och låtskrivare. Jag stannade i Hollywood i fem år. 2007 släpptes mitt andra album och jag fick erbjudandet att som artist åka till Mellanöstern och Asien. Jag skrev kontrakt med Universal Music Middle East vilket blev starten på min karriär i framför allt Mellanöstern. En karriär som varat i över 9 år. Den senaste av milstolpar var att skaffa mitt tredje barn vid 48 års ålder. Jag har alltid haft en dröm om att ha många barn. Jag kände att även om jag inte har ett förhållande just nu, ska det inte stoppa mig från att skaffa ett barn till själv. Jag tror också att man måste ha varit genom saker själv för att kunna inspirera andra.
 
När kom ditt intresse för musiken?
Jag var bra på att dansa vilket gav mig ett självvärde, vetskapen att jag ägde rytmen i min kropp. Min pappa lyssnade mycket på musik så det har alltid funnits där. Sången kom 1996 när jag var ute och turnerade med Pandora. Det var hennes världsturné. Jag var bakgrundsdansare och kör tjej. Det var där och då som jag bestämde mig för att satsa. Satsa på mitt eget uttryck i text och sång och ta nästa steg i mitt artisteri. Steget till att ”våga stå längst fram”.
 
Skriver du all text och musik själv?
I vissa låtar, som låten till min mamma ’Att få låna dig en stund’ och i låten ’Ännu ett år’ har jag skrivit det mesta av texten själv. Men många låtar är också ett samarbete med andra låtskrivare. Textidén i stort kommer nog oftast från mig dock då det känns viktigt att mitt hjärta är med. Att det känns äkta.
 
Vad gör Therése om fem år?
Målet är att nå ut till en ännu bredare publik med min musik. Jag är också talare med min egen föreläsning ’Från dröm till verklighet’. Speciellt i dessa tider känns det viktigare än någonsin att om möjligt inspirera andra till att våga. Att leva här och nu.

 
Du skriver på en ny bok vad kommer den att handla om?
Den är på samma tema som min föreläsning. Den handlar om min livsresa, om mammas bortgång och vad hon lärde mig, om mitt Hollywood-äventyr, min barndom, resan till Afghanistan när jag spelade för trupperna, vad jag lärde mig där så som att det inte finns ett vi och dem utan bara ett VI.
 
Vad är du riktigt bra på?
Jag har med åren blivit bra på att känna igen vad jag kommer att ångra sen om jag inte gör det nu. Det är så många gånger i livet som man har tagit ett beslut och sedan känt att man borde gjort på ett annat sätt.
 
Berätta, hur du gör för att ta de rätta besluten?
Jag tänker att som alla människor så har man tagit fel beslut många gånger i livet och sedan drabbats av ångesten att: vad fel det blev. Som exempelvis när man var yngre och valde mellan två fester, för att ta något vardagligt. Kanske drog den lite hippare festen mer, och festen som hölls av en nära vän, sedan många år, valdes bort. Efteråt kunde man undra: Hur kunde jag svika min vän på det sättet? Hur tänkte jag nu? I nutid har jag blivit bättre på att förnimma och känns igen situationer som kommer att ge mig mer ångest efteråt. Detta har gjort att jag nu förtiden är bättre på att ”välja rätt” redan från början. Jag tycker också att det är viktigt att vårda vänskap. Att höra av sig till vänner och visa medmänsklighet behöver inte ta så lång tid. Jag är också stolt över att jag med min musik många gånger har fått representera Sverige utomlands. Jag har bla representerat svenska UD i Kairo som framgångsrik svensk arab. Det var bland annat det som gjorde att jag senare också åkte till Afghanistan på turné och där spelade för de internationella trupperna. Jag hamnade också på omslaget till ”Arabian women”. Ett utav de största magasinen i Mellanöstern. Som en förebild för arabiska kvinnor att man kan förverkliga sin dröm som kvinna och även försörja sig som ensamstående. Nu är jag bara halv arabisk, då min mamma är svensk men ändå. Att inspirera fler att det är möjligt att ta med sina barn på resan, följa sitt hjärta i vad det än kan vara och inte bara stå där hemma vid spisen.
Aktuell också med en ny singel på svenska ”Kyss mig” samt en ny internationell singel med release i maj 2020.
 
”Dagarna går ändå med Therése Neaimé

 
Intervju: Camilla Käller
Text: Patrik Laijronsdotter
Foto: Pressbild

 

PR: Rickard Werecki Promotion Company